Derfor kan det bli storstreik natt til søndag

Her er de tre tingene som partene er mest uenige om.

Publisert Publisert

iconDenne artikkelen er over to år gammel

Meklingen hos Riksmekleren startet onsdag mellom arbeidsgiverorganisasjonen NHO og arbeidstakerorganisasjonene LO og YS.

Blir de ikke enige innen natt til søndag, kan det bli den første storstreiken i private bedrifter på 18 år.

Dette kan bli de tre temaene partene kan krangle mest om – enkelt forklart:

1. Privat avtalefestet pensjon (AFP)

Dette er Solveig. Hun er nærmer seg 60 og har de siste syv årene jobbet i en privat bedrift som har avtalefestet pensjon (AFP) som en del av tariffavtalen sin.

Hun har lyst til jobbe mindre når hun fyller 62 år, og kan da ta ut litt ekstra penger til den vanlige pensjonen sin resten av livet.

Men skulle hun bli langtidssykmeldt, bedriften hun jobber i går konkurs, eller hun blir sagt opp på grunn av nedskjæringer, kan hun miste retten.

Arbeidstakerorganisasjonene vil tette igjen dette hullet i ordningen.

Arbeidsgiverne er enige i at AFP-ordningen bør endres, for de mener dagens ordning er for dyr. Og de er imot endringer som gjør den enda dyrere.

2. Tjenestepensjon

Dette er Svein. Han jobber som renholder i en bedrift.

I de årene han har vært ansatt der har arbeidsgiveren satt av en liten del av lønnen hans i en spareordning som han får utbetalt når han blir pensjonist. Det heter tjenestepensjon, og kommer i tillegg til pensjonen han får fra folketrygden, som er statlig.

Slik reglene er i dag, settes det ikke av penger fra de første 90.000 Svein tjener. Arbeidstakerne vil endre dette, at tjenestepensjonen skal beregnes fra første tjente krone.

Arbeidsgiverne mener det blir for dyrt og vil beholde dagens regler.

3. Reise, kost og losji

Dette er Hans. Han kommer fra Bømlo og er leid inn for å jobbe på et oljeanlegg i Finnmark. Familien hans er igjen på Bømlo, og han pendler til Nord-Norge.

Mange arbeidsgivere har begynt å kreve at arbeidstakere som Hans betaler reise, diett og opphold selv. Ellers kan de ikke konkurrere med dem som bare leier inn arbeidskraft fra for eksempel Øst-Europa.

Arbeidstakerorganisasjonene vil at arbeidsgiveren skal dekke denne type utgifter, slik det har vært vanlig før.

Arbeidsgiverne vil beholde reglene som de er i dag for å kunne konkurrere med dem som kun bruker utenlandsk arbeidskraft.

Kilder: Fafo, Fri Fagbevegelse, NHO, NTB, Aftenposten, Adresseavisen, NRK

Publisert