Her er syv partier som trolig aldri kommer til makten

Noen av dem har du kanskje aldri hørt om.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Anders Lange stiftet dagens Frp som et protestparti i 1973. I dag, mer enn 40 år senere, sitter partiet i regjering på andre året, og har ordførerposter over hele landet.

Den historien gir kanskje inspirasjon og håp for en voksende flora av partier og valglister rundt omkring i Norge.

Flere av de rundt 230 ulike partiene og gruppene som stiller til valg i år er nemlig protestpartier. Men, svært få av dem vil ende opp i maktposisjoner med det første.

Brif har tatt en nærmere titt pånoen av dem.

1. Piratpartiet

HARRRR: Piratpartiet har vokst seg større og større i land som Tyskland og Sverige. Partiet har sitt utspring fra teknologimiljøene, og ønsker blant annet å lovfeste tilgangen til internett.

Det svenske piratpartiet ble grunnlagt i 2006, som et svar på myndighetenes kamp mot fildelingsgiganten Pirate Bay. Bevegelsen spredte seg raskt til andre land i Europa.

Her i Norge stilte Piratpartiet for første gang til valg i 2013. De norske piratene har varslet at de blant annet vil jobbe for å «fjerne forbudet mot å bære mer enn 100 ml væske i håndbagasjen og fjerne sikkerhetskontrollens praksis med tilfeldig etterkontroll.»

De ønsker også å «begrense lengden på KID-nummer for å hindre unødig frustrasjon ved betaling av regninger.»

Det høres kanskje banalt ut. Men Piratpartiet er ingen vits. Da partiet stilte til valg for første gang ved stortingsvalget i 2013, stemte 10.000 nordmenn på dem.

1.000 av stemmene kom fra Hordaland. I programmet er verdier som frihet, personvern og demokrati å finne blant partiets «fem søyler.»

Piratpartiet stiller liste til fylkestingsvalget i Hordaland. Her heter førstekandidaten Ståle Olsen. Han er en 54 år gammel forfatter fra Askøy.

Det er ventet at årets valgkamp vil bli noe amputert. I mars i år ble en medarbeider i Oslo politianmeldt for å ha stukket av med alle pengene som sto på partiets konto — vel 320.000 kroner.

2. Folkemakten

FØRSTEKANDIDAT: Tommy Vågen er Folkemaktens førstekandidat i Bergen. Under valgkampen i 2013 møtte han folket i sin ombygde Volvo 240 "akvariebil".

«Facebookpartiet» Folkemakten er nok den valglisten som kan skilte med flest utropstegn på sin egen hjemmeside. Målet deres: «Gi oss et nytt og demokratisk system!»

Folkemakten har, strengt tatt, ingen politiske saker de går til valg på.

Partiets representanter skal, om de havner i bystyret, ikke ta stilling til noen saker selv. I stedet skal alle politiske avgjørelser tas gjennom nettavstemning blant partimedlemmene.

Grunnlegger og leder Siv Gørbitz har bakgrunn fra Fremskrittspartiets bystyregruppe. I 2010 ble hun ekskludert fra partiet etter bråk internt. Det siste året av bystyreperioden satt hun som uavhengig representant.

Hun er ikke listetopp. Det oppdraget har hun overlatt til kunstner Tommy Vågen.

3. Demokratene i Norge

DRØMMEDUO: Jan Simonsen (til venstre) og Demokratene-grunnlegger Vidar Kleppe fra tiden de var aktive i Frp. Kleppe trådte i 2012 til side som leder av Demokratene, men stiller fortsatt til valg i høst.

Mye har skjedd siden 24. august 2002. Da var en gjeng utbrytere fra Pensjonistpartiet og Frp, blant dem Vidar Kleppe og Sigrun Sangolt Natås fra Sund, samlet på et hotell i Oslo.

Da kveld ble til natt, var Demokratene i Norge stiftet. 13 år senere er det innvandringskritiske partiet fortsatt uten representasjon på Stortinget. For fire år siden fikk de inn til sammen syv representanter i fem kommunestyrer. Vidar Kleppe fikk — som den eneste - fylkestingsplass.

I den senere tid har partiet markert seg ved at enkelte medlemmer har kommet med svært kritiske ytringer om islam i lukkede grupper på Facebook.

Vidar Kleppe valgte å tre tilbake som partileder i 2012. Siden den gang har partiet hatt fire ledere. Demokratene stiller liste flere steder i Hordaland. De ønsker blant annet å innføre et forbud mot heldekkende plagg i det offentlige rom, samt mot aggressiv og truende tigging.

I Bergen er partiet mot bybane over Bryggen, køprising og de vil fjerne bompengeringen.

Men førstekandidat Atle Stien får neppe plass i bystyresalen til høsten. Ved forrige kommunestyrevalg stemte 294 bergensere på Demokratene.

4. Partiet De Kristne

KRISTENGRÜNDERE: Jone Røksund, Lars Kåre Katla og Terje Simonsen var blant dem som startet Partiet De Kristne på Bømlo i 2011. Nå stiller partiet til valg over hele landet.

Da KrF-leder Knut Arild Hareide i 2009 refset partimedlemmer som kalte homofilt samliv unaturlig, var det enkelte internt som rynket på nesen.

Flere av disse var med da Partiet De Kristne (PDK) ble stiftet på Bømlo to år senere. Og mange av partiets aktive og støttespillere er konservative kristne som mener at KrF har beveget seg for langt bort fra tradisjonelle, kristne verdier.

Partiet De Kristne er Israel-vennlige, de vil endre abortloven og ønsker ikke at homofile skal få inngå ekteskap.

«Alle barn bør ha rett til både en mor og en far, og til å kjenne sitt eget opphav.», skriver partiet i programmet sitt.

Om abort slår partiet fast: «Hvert år drepes nærmere femten tusen tilfeldige barn allerede før de er født».

De Kristne debuterte med et brak på Bømlo i 2011, og kom rett inn med to representanter. Og partiet har tydeligvis klart å mobilisere i de fire årene som er gått siden den gang.

I år stiller partiet liste i nær 70 kommuner, blant dem Bergen, Askøy, Fjell, Stord, Kvinnherad og Lindås.

5. Feministisk Initiativ

RØDT TIL ROSA: Sunniva Schultze-Florey har sin politiske bakgrunn fra partiet Rødt. Nå er hun førstekandidat på listen til Feministisk Initiativ i Bergen.

Likestilling, feminisme og kampen mot vold mot kvinner. Nei, dette er ikke sakset fra partiprogrammet til Sosialistisk Venstreparti, men utgjør noen av kampsakene til det nyoppstartede Feministisk Initiativ.

Partiet stiller liste i Bergen og i Oslo, og har allerede lovet å farge lokalpolitikken rosa. Men dette er ikke en gjeng rosabloggere. Listetopp Sunniva Schultze-Florey (31) har sin politiske bakgrunn i partiet Rødt, et parti hun har representert på fylkestinget i flere år.

Listen inneholder ellers navn som har vært politisk aktive i partier som Høyre, Venstre og SV.

De håper først og fremst å kapre velgere fra SV og Arbeiderpartiet.

Feministisk Initiativ er kritiske til kjøpesentre, vil ha et eget kompetansesenter for likestilling, samt oppheve nattaksten på bussene.

Den feministiske partibevegelsen, som nå er kommet til Bergen, startet i Sverige i 2006. Under partiets første valgkamp, fikk de støtte fra kjendiser som Jane Fonda og Benny Andersson.

6. Kystpartiet

SELSKINNSSJEFEN: 12 år er gått siden dette bildet ble tatt. Da var Steinar Bastesen (i midten) i Bergen for å sanke stemmer. Til høyre står Harald Kremner. Han er fortsatt aktiv i Kystpartiet i Bergen, og står på partiets liste i år.

Dette EU-kritiske partiet er nok kjent for de fleste som fulgte rikspolitikken med et halvt øye for 10-15 år siden. Men det er lenge siden mannen med selskinnsvesten, Steinar Bastesen, var aktiv i Kystpartiet.

Partiets eneste stortingsrepresentant (1997-2005) ble imidlertid kastet ut av partiet for ni år siden. Det eneste som synes å gå oppover for partiet i dag, er snittalderen på listekandidatene.

Gjennomsnittsalderen ligger rundt 60 år på de 20 personene som utgjør partiets liste til valget i Bergen. Toppkandidatene Vigdis von Ely og Harald Kremner er henholdsvis 68 og 72 år gamle.

Kyspartiet i Bergen vil jobbe for å fjerne eiendomsskatten, hindre at bybanen går over Bryggen, samt bedre forholdene ved byens sykehjem.

I alle fall hvis vi skal tro Harald Kremners svar til velgerne på BTs valgsatsing #kandulove.

Det er ingenting som tyder på at han, eller noen av de andre på listen, vil få plass i bystyret i neste periode.

Ved sist valg fikk partiet 172 stemmer i Bergen.

7. Pensjonistpartiet

VETERAN: Pensjonist-veteran Frank W. Hansen stiller til valg igjen. Han satt i bystyret i fire perioder, men mistet plassen sin i 2011.

De feirer 30 år som registrert parti i år. Men det er svært usannsynlig at Pensjonistpartiet vil ha grunn til å feire etter valget.

Oppslutningen har dalt siden storhetstiden tidlig på 2000-tallet, da partiet på et tidspunkt hadde tre representanter i bystyret.

Så forlot stemmesanker og lege Stein Husebø partiet etter en intern maktkamp. Tre plasser ble til én i 2007. Fire år senere hadde halvparten av velgerne forlatt Pensjonistpartiet, og de mistet dermed plassen sin.

På landsbasis har partiet representasjon i 50 kommuner.

Pensjonistpartiet ble — kanskje ikke overraskende - først og fremst stiftet for å gi eldre mennesker en stemme.

Nå vil de arbeide for bedre levevilkår for «barn og unge, funksjonshemmede, trygdede og eldre i Norge.»

Toppkandidaten i Bergen er langt fra noen nybegynner. Frank W. Hansen satt i bystyret mellom 1995 og 2011. Les også:

Derfor kjemper de fremdeles om Bybanen

Fire tegn på at Miljøpartiet De Grønne kan gjøre et kjempevalg

Dette er Brif

Publisert: