En av disse blir USAs neste president

Her er det du trenger å vite før nominasjonsvalgene starter.

... OG SÅ VAR DET SEKS: Donald Trump (fra v.), Marco Rubio, Ted Cruz og Jeb Bush kjemper om å bli presidentkandidat for det republikanske partiet. For demokratene står det mellom Bernie Sanders og Hillary Clinton. ALLE FOTO: SCANPIX
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Det har kanskje vært tidenes sprøeste valgkamp. Mandag skal Iowa — som første delstat - bestemme hvilke to kandidater de mener bør få slåss om å bli USAs 45. president.

Da de to partienes valgkamper startet i fjor vår, spådde mange at presidentvalget i USA ville bli en kamp mellom republikaner Jeb Bush og demokrat Hillary Clinton.

Det er det nesten ingen som tror lenger.

Her er listen over kandidatene som fortsatt har en mulighet.

Donald Trump (R)

Donald Trump har markert seg med friske uttalelser og ansiktsuttrykk i de debattene han har stilt opp i til nå. (Kilde: Youtube)Eiendomsmagnaten og realitystjernen fra New York har overrasket og kanskje til og med sjokkert mange siden han offentliggjorde sitt kandidatur i fjor sommer.

Særlig kommentatorer og andre meningsbærere har siden ventet på at han skulle rase på meningsmålingene og trekke sitt kandidatur.

Men Donald Trump har ligget øverst på målingene mer eller mindre sammenhengende siden i fjor høst.

Et gjennomsnitt av de siste nasjonale målingene, viser at Trump har 35,3 prosent av de republikanske stemmene. Bak ham følger Ted Cruz, med 19,7, ifølge nettstedet Realclearpolitics.com.

Trump markerte seg tidlig med sitt innvandringskritiske budskap:

  • Allerede før han hadde kastet seg inn i valgkampen, kom forslaget om å bygge en mur mot Mexico — for å hindre fri flyt av narkotika og kriminelle inn til USA.
  • I sin egen lanseringstale i fjor sommer, advarte han mot ulovlige innvandrere som kommer til USA fra Mexico. «De tar med seg narkotika og kriminalitet. De er voldtektsmenn. Noen av dem er, vil jeg tro, gode mennesker.»
  • I desember slapp Trump en pressemelding der han skrev at tiden var kommet for midlertidig å nekte muslimer adgang til USA. Bakteppet var terrorangrepene i Paris og angrepet i San Bernardino, California, der 14 mennesker ble drept.

Målinger viser at Trump er særlig populær hos lavtlønte hvite menn med lav utdanning. Populismen synes særlig å appellere til velgere som vanligvis ikke interesserer seg i politikk, og som kanskje til og med forakter politikere.

I amerikansk politikk har det tradisjonelt sett vært ganske vanlig å gå til angrep på sine motstandere. Trump har kanskje dratt denne tradisjonen ekstra langt — gjennom sine mange utspillmot eksempelvis Bush-familien, Ted Cruz og ekteparet Clinton.

Marco Rubio (R)

Marco Rubios familie er selvsagt med i 44-åringens egen kampanjevideo. (Kilde: Youtube)Florida-senator Marco Rubio(44) ble tidlig pekt ut som ny yndling blant den mest konservative aktivistfløyen i det republikanske partiet, Tea Party-bevegelsen.

Ved forrige presidentvalg i 2012 stilte flere grupperinger i bevegelsen seg bak den kontroversielle visepresidentkandidaten Sarah Palin. De har sitt utspring i høyresiden i partiet, og kjemper blant annet for lavere skatter og nedbygging av det offentlige.

Rubio kommer selv fra den konservative delen av partiet, men har senere moderert seg noe for å appellere mer til sentrumsvelgere. Dermed forsvant også mye av støtten fra Tea Party-bevegelsen, som i stor grad støtter Ted Cruz.

Republikanske kandidater som klarer å samle støtte i sentrum, og blant uavhengige velgere, gjør det ofte best når de settes opp mot kandidater fra demokratene.

Derfor er det mange som tror at nettopp unge Rubio kan være partiets beste kort i selve presidentvalget. Han representerer noe nytt, mens Hillary Clinton neppe kan sies å gjøre det samme, tross sin erfaring.

Enn så lenge må Rubio finne seg i å spille tredjefiolin på de siste nasjonale målingene, bak Trump og Cruz.

Ted Cruz (R)

Klipp fra en reklamefilm finansiert av Ted Cruz-kampanjen. (Kilde: Youtube)SenatorRafael Edward «Ted» Cruz (45) er født i Canada, har cubanske aner, og er oppvokst i oljehovedstaden Houston.

Cruz er den mest konservative av republikanerne på denne listen.

Han appellerer først og fremst til en av de største, og viktigste, velgergruppene i USA: De kristenkonservative, også kjent som evangeliske kristne.

Og dem er det mange av i USA: 90-100 millioner mennesker — eller rundt én tredjedel av befolkningen - ifølge en beregning gjort av Wheaton College i 2012. Den Harvard-utdannede advokaten er opptatt av klassiske verdispørsmål, oghar brukt mye tid på å snakke om Gud, abort og homofile ekteskap.

Cruz har Ronald Reagan (president 1980-1988) som sitt politiske forbilde. Selv mener Cruz at han har mye til felles med den tidligere skuespilleren og presidenten. Cruz er upopulær blant mange republikanske kolleger, hovedsakelig fordi han sjelden inngår kompromisser i Senatet. I stedet velger han ofte konflikt.

For Cruz blir det trolig avgjørende å vinne i delstaten Iowa, hvor det bor mange kristenkonservative. Donald Trump har på de siste meningsmålingene overtatt ledelsen i den viktige staten, men det er ventet at det blir svært jevnt på valgdagen.

Jeb Bush (R)

Jeb Bush og hans familie har fått mye tyn fra Donald Trump gjennom den republikanske valgkampen.John Ellis «Jeb» Bush (62) er blitt beskrevet som en noe mer moderat, men smartere utgave av sin eldre bror, George W., som var USAs president mellom 2001 og 2009. Familiebakgrunnen, og en solid politikerkarriere som guvernør og senator i den viktige staten Florida, gjorde at Bush tidlig ble pekt ut som en av favorittene til å vinne republikanernes nominasjonskamp.

Les også: Dette er de amerikanske presidentkandidatene

Han hadde også arvet mange rike donorer fra sin far og bror. Evnen til å samle inn penger er svært viktig når du søker å bli USAs neste president, og det er kanskje derfor Bush fortsatt er med.

Ifølge denne oversikten fra The Washington Post, har Bush samlet inn klart mest penger av alle.

Men det har ikke gått så bra for Jeb Bush. I de store TV-sendte debattene har han ikke klart å markere seg positivt, men heller fremstått som en middels god debattant.

Kanskje har familienavnet hans gått fra å være en velsignelse til å bli en forbannelse — i en tid hvor republikanere flest synes å ville ha noe nytt? Han og Rubio slåss dessuten ommange av de samme velgerne - nemlig sentrumsvelgerne.

I denne gruppen finner du alt fra personer med offentlig makt, til små og mellomstore bedriftseiere som ønsker seg lavere skatter.

Bernie Sanders (D)

Sosialisten Bernie Sanders reagerte slik da Hillary Clinton konfronterte ham med at han hadde uttalt seg kritisk til president Obama.Der Ted Cruz er den av kandidatene på denne listen som befinner seg lengst til høyre på den ideologiske skalaen, er 74 år gamle Bernie Sanders definitivt den som står lengst til venstre.

Den selverklærte sosialisten og senatoren fra Vermont har de siste månedene tatt innpå Clinton på meningsmålingene.

Han ser ut til å gi henne kamp i den viktige staten Iowa og i New Hampshire, hvor han leder stort.

Bernie Sanders er velferdskandidaten i amerikansk toppolitikk, og har tonnevis med politisk erfaring.

  • Her finner du en oversikt over viktige datoer i månedene som kommer

Han vil mer enn doble minstelønnen fra drøyt syv dollar til 15 dollar, og vil ha gratis helsehjelp til alle. Han er kritisk til milliardselskapene på Wall Street, og mener at USA har mye å lære av velferdssamfunnene i Skandinavia.

Spørsmålet er om han klarer å lokke til seg svarte velgere. På det området har Clinton-familien stilt i en egen klasse siden 80-tallet.

Hillary Clinton (D)

Som førstedame måtte Hillary Clinton stadig forholde seg til ektemannens påståtte utroskap. Her er de to på 60 minutes i 1992, da Bill stilte som presidentkandidat.Hillary Rodham Clinton er mye mer enn tidligere førstedame og konen til Bill. Hun var utenriksminister i Obamas regjering, hun er tidligere New York-senator, og hun har et nær samlet parti i ryggen.

Etter å ha tapt nominasjonen til Barack Obama i 2008, forventer nok mange at det denne gangen vil bli Clintons tur.

Lenge så det ut til at nominasjonsprosessen ville bli en av tidenes minst spennende på demokratisk side. De siste ukene og månedene har Bernie Sanders vist at han har tenkt å gi Clinton kamp, i hvert fall i tidlige stater som New Hampshire og Iowa.

Clinton, på sin side, har det siste året vært i hardt vær etter at New York Times avslørte at hun brukte sin private e-postkonto i embetet som utenriksminister.

Men, Clinton har en stor fordel: Hun er populær blant svarte velgere. Og denne gruppen er svært viktig for demokratene.

I de to siste valgene har 20 prosent avpartiets velgermasse vært svarte.

Kilder: Vox.com, The Washington Post,Realclearpolitics.com, New York Times, USA-kommentator Jan Arild Snoen, Politico.

Publisert: