Fire måter IS skaffer penger til terror

Terrorgruppen drar inn mellom én og tre millioner dollar hver dag.

INNTEKTSKILDER: Da IS ikke fikk løsepenger for den kidnappede journalisten James Foley, ble han henrettet på bestialsk vis. Kidnappinger er en viktig inntektskilde for IS. Det samme er salg av gjenstander fra Syrias rike, arkeologiske kulturhistorie. En del er reddet unna, som denne statuen fra verdensarvstedet Palmyra.
Publisert: Publisert:

1. Ekstreme summer i løsepenger

icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Da amerikanske myndigheter nektet å betale løsepenger for å få løslatt journalisten James Foley i fjor, ble han halshogd av Den islamske stat (IS). Den ekstremistiske terrorgruppen skal ifølge enkelte rapporter ha krevd 132,5 millioner dollar for å frigi Foley fra fangenskapet i Syria.

Den norske regjeringen ville heller ikke betalepengene som IS krevde for å slippe fri det norske IS-gisselet Ole Johan Grismgaard-Ofstad (48).

LØSLATT: Fire glade journalister lander på fransk jord i april i fjor etter å ha vært gisler hos IS i Syria i åtte måneder. Det er meldt at Frankrike betalte minst 100 millioner kroner for å få løslatt journalistene. President Francois Hollande (helt til v.) tok i mot Didier Francois (C), Edouard Elias, Nicolas Henin og Pierre Torres.

Men IS har også vunnet frem med sine kidnappinger og brutale utpressing. Frankrike kan ha betalt 18 millioner dollar for å få løslatt fire journalister fra fangenskap i april 2014. Spania skal også ha betalt for å få frigitt journalister som var gisler hos IS.

Når IS kidnapper lokale folk, varierer pengekravene fra 500 dollar til 200.000 dollar, ifølge magasinet Newsweek.

Det er anslått at kidnappinger og påfølgende betaling av løsepenger står for rundt 20 prosent av pengestrømmen inn til IS.

2. Plyndring og salg av kunstskatter

ØDELEGGER OG SELGER: Et IS-medlem hamrer løs med slegge mot arkeologiske kulturskatter i Palmyra i Syria. Men terrorgruppen tjener også store penger å plyndring og salg av gamle antikkgjenstander fra historiske byer og steder i områdene de kontrollerer.

IS er beryktet for å rasere mange av verdens rikeste arkeologiske kulturminner, som i den majestetiske oldtidsbyenPalmyra. Men de nøyer seg ikke med å sprenge og hogge i stykker mange av disse historiske skattene som Syria har så mange av. Landets kulturarv plyndres bit for bit. Pengene brukes til våpen og soldater.

— IS stjeler alt de kan selge, og ødelegger alt de ikke kan selge, sier en viseminister i Iraks kulturdepartement til Washington Post.

Antagelig står handel med syrisk kulturarv for en tredjedel av det illegale antikvitetsmarkedet på verdensbasis. I Irak skal IS nå kontrollere en tredjedel av stedene som har ettertraktede antikvariske gjenstander fra fortiden.

  • Opptrapping av krigen: Tre dårlige nyheter for IS
    Gjenstander fra disse stedene blir nå solgt til nabolandene og «legalisert» med falske sertifikater. Derfra blir de smuglet videre til Europa.

Det er umulig å anslå sikkert hvor mye IS tjener på handelen med gamle kulturskatter. Anslagene spriker, fra 20 millioner dollar til 100 millioner dollar.

Også andre jihadistgrupper og krigførende parter er involvert i den ulovlige handelen, men IS skal være den største.

3. Tjener stort på oljesalg

EROBRING: En IS-soldat feirer erobringen av byen Mosul i fjor. Terrorgruppen mottar også store beløp fra sympatisører i utlandet.

Mange av oljefeltene i Syria og Irak er pengemaskiner for IS. Det er et blomstrende, svart marked for denne oljen i de IS-kontrollerte områdene og naboterritoriene.

Inntektene fra oljesalget skal imidlertid ha blitt kraftig redusert etter at USA og andre begynte å bombe olje— og gassanleggene til IS. Terrorgruppen kontrollerte inntil nylig 253 oljebrønner i Syria.

4. Rike donorer i utlandet

Den islamske stat får pengehjelp fra personer i Europa og Gulf-statene, deriblant Kuwait og Qatar. Men pengene fra utlandet utgjør bare en mindre andel av de totale inntektene.

Noen analyser anslår at IS i 2013–14 mottok rundt 40 millioner dollar fra givere i Saudi-Arabia, Kuwait og Qatar. Flere land i regionen har kriminalisert pengestøtte til IS og andre terrorgrupper, men penger finner likevel veien via ulike organisasjoner.

Gruppen får også penger fra utlendinger som reiser for å kjempe sammen med IS i Syria.

IS har også en rekke andre inntektskilder. De selger stjålne biler og andre gjenstander. Dessuten håver de inn penger på salg av alt fra jordbruksprodukter til industrivarer som fosfat og sement.

Kilder: Congressional Research Service, The Washington Post, Newsweek, Brookings, Aftenposten

Publisert: