Fem Listhaug-utspill som har laget bråk

Det er ikke bare den svenske statsministeren Sylvi Listhaug har terget på seg i valgkampen.

Publisert: Publisert:

I STORM: Sylvi Listhaugs besøk i Sverige og hennes uttalelser om svensketilstander har ikke gått upåaktet hen. Foto: Stein Bjørge, Scanpix

Anne E. Hovden
Journalist i BT

Hun kom tilbake fra mammapermen med et smell. Etter det har Frps integrerings- og innvandringsminister fått kommentarfeltene og politiske motstandere til å koke.

Her er fem utspill fra integrerings- og innvandringsministeren som har laget bråk i valgkampen.

LUKKEDE MOTTAK: Frp vil ha lukkede mottak for asylsøkere som har usikker identitet. Foto: Stein J. Bjørge

1. – Menneskerettskonvensjonen er utfordrende

Bølgene gikk høyt etter at Sylvi Listhaug sa Frp vil ha lukkede mottak for asylsøkere som får avslag, og de som har usikker identitet. Og spesielt siden hun stilte spørsmål ved menneskerettighetskonvensjonen.

– Jeg mener vi bør utfordre disse konvensjonene, særlig Den europeiske menneskerettighetskonvensjon er utfordrende i forhold til det enkelte lands mulighet til å ivareta egne borgere, sa Listhaug i et intervju med Dagsrevyen 24. august.

Hovedkritikken i etterkant har handlet om at Listhaug er villig til å sette asylsøkeres menneskerettigheter til side til fordel for norske borgere.

FIKK IKKE UNNSKYLDNING: Sylvi Listhaug ville ikke unnskylde at hun hadde sagt at Knut Arild Hareide sleiket imamer opp etter ryggen. Foto: Torstein Bøe, NTB scanpix

2. – Hareide sleiker imamer opp etter ryggen

KrF-leder Knut Arild Hareide er for feig til å konfrontere mennesker med ekstreme meninger og holdninger, mente Sylvi Listhaug etter en debatt i NRK 9. august.

– Hareide og andre politikere sleiker imamer oppetter ryggen, i stedet for å konfrontere folk med ekstreme holdninger. Det synes jeg man skal slutte med, sa Listhaug.

Listhaug forklarte etterpå at «det hadde gått ei kule varmt». Hun svarte nei på spørsmål om hun vil unnskylde utspillet.

Sjefen, Erna Solberg, tok avstand fra uttalelsene.

STØTTET SIN MINISTER: Erna Solberg mente oppfordringen om å rapportere flyktninger som dro hjem er innenfor. Foto: Rune Stoltz Bertinussen, NTB scanpix

3. – Rapporter flyktninger

Folk må «følge med» og rapportere til myndighetene dersom de tror flyktninger de kjenner drar på reiser til hjemlandet, var oppfordringen fra Frp-ministeren 5. august.

– Jeg tror disse sakene bare er toppen av isfjellet, og at mange flere misbruker vårt system og får opphold i Norge selv om de ikke trenger det. Derfor er det så viktig at folk flest følger med og varsler UDI hvis man mener noen prøver å lure norske myndigheter, sa Listhaug.

Statsminister Solberg stilte seg bak sin minister og sammenligner dette med tjuvfiske. Flyktninghjelpen avviste Listhaugs argumentasjon.

MANGE REDDET: Pr. 27. august har 120.000 båtflyktninger krysset Middelhavet, mot 270.000 på samme tid i fjor. Foto: Stig B. Hansen / BYRÅ

4. – Redningsbåter må snu

Det ble bråk allerede etter første intervjuet Listhaug gjorde da hun var på plass igjen etter mammapermisjonen. I et intervju med NTB i begynnelsen av juli sa Listhaug at hun bare så en mulig løsning på flyktningsituasjonen i Europa: Redningsbåtene må gjøre vendereis med migrantene som plukkes opp, og sette dem i land på kontinentet hvor de kom ifra.

Intervjuet utløste en heftig debatt på sosiale medier, blant annet på BTs facebookside, der begge sidene fikk brynt seg.

AVLYSTE MØTE: Den svenske migrasjonsministeren Hélene Fritzon avlyste møtet sitt med Sylvi Listhaug tirsdag. Foto: FOTO: SCANPIX

5. – Vi må ikke få svensketilstander i Norge

Tirsdag besøkte Sylvi Listhaug Sverige og Stockholm-bydelen Rinkeby. Denne bydelen har tatt imot mange flyktninger og asylsøkere.

Migrasjonsminister Hélene Fritzon nektet å møte sin norske kollega fordi hun ikke ville bli brukt som en del Listhaugs valgkamp. Fritzon mener Listhaug sprer «nonsense» og et misvisende bilde av tilstandene i Sverige.

– Det er viktig at det gis et korrekt bilde. Vi legger oss ikke borti situasjonen i hverandres land. Vi håndterer våre problemer, og det er opp til oss å gjøre, sa statsminister Stefan Löfven til VG.

Det er blant annet Listhaugs bruk av uttrykket «svenske tilstander» som har satt sinnene i kok hos broderfolket. – Vi må ikke la det bli svenske tilstander i Norge, skrev Sylvi Listhaug på sin Facebook-side 29. august. Ifølge Listhaug er «svenske tilstander» en innvandring uten kontroll og en feilslått integrering.

Kilder: NRK, VG, BT, NTB

Publisert: