Fire saker det blir krangel om

Venstre og KrF vil neppe godta Sylvi Listhaug som innvandringsminister. Det kan skape trøbbel for regjeringen.

Publisert Publisert

VINNERE: Siv Jensen og Frp gjorde et godt valg. Men ikke alle er like fornøyd med jobben Sylvi Listhaug har gjort som innvandringsminister. Foto: NTB scanpix

 • Ingrid Fredriksen
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Selv om borgerlig side vant valget, står de svakere enn sist. Regjeringspartiene Høyre og Frp har hatt en tilbakegang. Det betyr at regjeringen fremdeles er helt avhengig av å forhandle med Venstre og KrF.

Her er fire saker det blir krangel om:

1. Innvandringsminister Sylvi Listhaug

SAMTALER: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug ble i sommer med politiets gatepatrulje på Grønland i Oslo for å se hvilke utfordringer de har. Foto: NTB scanpix

Vi kommer ikke utenom innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug. KrF legger ikke skjul på at de ønsker Listhaug ut av regjering. Venstre har kalt flere av asylforslagene for «ekstremt splittende».

Derfor kan det være KrF og Venstre går hardt ut og krever henne fjernet fra ministerposten. Det er lite trolig at Frp går med på å fjerne Listhaug, fordi hun er så populær hos partiets egne velgere.

Det kan imidlertid være at regjeringen forsøker å flytte Listhaug til en annen ministerpost for å tekkes KrF og Venstre.

2. Oljeboring i Senja, Vesterålen og Lofoten

FISK: Havet utenfor Lofoten, Senja og Vesterålen er full av fisk. Venstre og KrF vil ikke ha oljeboring her. Foto: NTB scanpix

Vern av Lofoten, Senja og Vesterålen er Venstres viktigste miljøsak. KrF går så langt som å true med å felle regjeringen hvis de åpner for oljeboring. Grunnen er at havområdene er fulle av fisk. Marerittet er en ulykke som fører til oljeutslipp.

I forrige periode fikk Venstre og KrF sikret vern i fire år, men nå kommer saken opp til diskusjon på ny. Høyre og Frp ønsker konsekvensutredning, som betyr å kartlegge hvilke positive og negative effekter oljeboringen kan ha.

Dersom Venstre og KrF ikke lenger vil være faste støttepartier, tar de også en stor risiko. Regjeringen kan da søke støtte hos Arbeiderpartiet, som har sagt de vil åpne for oljeboring.

3. Kommunereformen som endrer Norge

PRESTISJE: Norge er overmoden for en reform som fører til færre kommuner, mener kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H). Foto: NTB scanpix

Det er duket for mer rabalder rundt kommunereformen, som er en av regjeringens store prestisjesaker. Norges 426 kommuner skal bli til 354. Det skal gi bedre tjenester, hevder Frp og Høyre. Flere kommuner skal slås sammen ved tvang.

Her er regjeringens støttepartier KrF og Venstre splittet i sitt syn. Da reformen ble vedtatt på Stortinget med knappest mulig flertall, stemte Venstre for, mens KrF stemte mot.

De neste fire årene vil regjeringen gjennomføre reformen. Men KrFs leder Knut Arild Hareide vil sette hardt mot hardt. Han krever en reformpause, for å stoppe det han mener «sentraliserer og ødelegger for Distrikts-Norge».

4. Eggdonasjon

BEFRUKTES: Mange norske par sliter med å bli gravide. Flere tyr derfor til avansert teknologi for å få barn. Foto: Scanpix

Mange norske par trenger medisinsk hjelp for å få barn. Noen reiser til utlandet for å bli gravide ved hjelp av eggdonasjon. Det gjør de fordi det er forbudt i Norge.

Eggdonasjon betyr å hente ut egg fra en kvinne, for deretter å befrukte egget på utsiden og sette det inn i en annen kvinne.

Både Frp og Venstre åpner for eggdonasjon. Åtte av Høyres fylkeslag vil gjøre eggdonasjon lovlig i Norge. De får støtte av et flertall av alle nordmenn. Men fordi saken er så betent, har Høyre ennå ikke tatt standpunkt.

Dersom regjeringen går inn for å tillate eggdonasjon, møter de sterk motstand fra KrF. De mener barn har rett til å vite hvem som er deres biologiske foreldrene.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Slik vil busstreiken ramme Bergen

Resultatet kan bli hjemmeskole for mange elever.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

 1. Tre øyer utenfor Bergen er til salgs. Pris for den dyreste: 20 millioner.

 2. Kamelen dømt på alle punkter

 3. – Jeg har ingen tillit til deg, skrev Gilbert Koomson til sportssjefen. Så uteble han fra trening.

 4. – Ingvil Smines Tybring-Gjedde leverte et vitnemål det står respekt av

 5. 124 nye bekreftede koronatilfeller i Norge siste døgn

 6. Her kjem den nye dagsturhytta flygande

 1. Eggdonasjon
 2. Regjeringen
 3. Fylkessammenslåing
 4. Kommunereform
 5. Distriktspolitikk