Dro du strikken litt langt i budrunden? Dette betyr renteøkningen for deg.

RENTE: Norges Bank setter trolig opp styringsrenten i september. Dette kan føre til at bankene også setter opp boliglånsrenten. Ørjan Deisz

Siden mars 2016 har styringsrenten vært på rekordlave 0,5 prosent. Denne renten bestemmes av Norges Bank, og brukes til å justerere den økonomiske aktiviteten i landet.

Når denne renten er lav, blir gjerne også boliglånsrenten lavere. Da har folk flest mer penger igjen å bruke når lån og regninger er betalt.

I september forventes det at styringsrenten settes opp for første gang siden 2011.

Hva har dette å si for deg og meg? Her er svarene fra forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea.

RÅD: Forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea gir deg rådene. NORDEA

– Hvorfor går renten opp?

– Når det går dårlig i norsk økonomi, trenger vi å få fart på økonomien. Ett av verktøyene Norges Bank har i denne forbindelse, er å sette ned styringsrenten. Da får blant annet folk mer å rutte med, og dette kan bidra til å sette fart på økonomien.

– At renten nå går opp, betyr at det går bedre med norsk økonomi. Det er altså et godt tegn for AS Norge, men ikke nødvendigvis for oss forbrukere.

Les også

Budgivere kjørte prisen til 1,1 millioner over prisantydning

– Hvor mye tror du renten går opp?

– Vi må forvente at den skal opp relativt mye de neste årene. Det viser prognoser fra både Norges Bank, SSB og økonomer. Men nøyaktig hvor mye, er vanskelig å spå.

– Det vil skje gradvis, og det er gode nyheter for oss. For da kan vi tilpasse oss det nye rentenivået underveis og begynne å forberede oss allerede nå.

– Hva bør folk gjøre?

– Alle bør sette seg ned og regne ut hva renteøkningen vil ha å si for sin økonomi og sitt lån. Det ligger flere kalkulatorer ute på nett. Det er også mulig å få hjelp fra banken. Se også på hva du har brukt penger på siste året. Finn ut hvor du kan spare.

– Dette er ikke tiden for å refinansiere huslånet for å pusse opp, kjøpe ny bil eller for å dra på ferie. Det er også lurt å kvitte seg med dyr gjeld.

PENGER: Forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea anbefaler folk å gå gjennom økonomien sin. NTB scanpix

– Hvem kommer til å slite?

– En gruppe som må passe seg, er de som har makset gjeldsgraden sin i takt med rentenedgangen. Dette gjelder spesielt unge boligkjøpere som har dratt strikken langt i budrunden. Mange av dem har ikke så høy lønn ennå.

– Single er også utsatt for ytre påvirkninger. Derfor er det spesielt viktig for single å ha orden på økonomien sin, og at de følger godt med i timen.

– De som har brukt boligen sin som minibank, det vil si de som har refinansiert boliglånet sitt for å finansiere forbruk, kan få problemer. Tidligere har sikkerheten i boligen økt i takt med boligprisoppgangen. Men nå flater boligprisene ut.

Les også

SSB anslår seks rentehopp

BOLIG: Når styringsrenten er lav, blir gjerne også boliglånsrenten lavere. Men nå er boligprisene i ferd med å flate ut. Bjørn Erik Larsen

– Er det mange som binder renten?

– Sist jeg sjekket i Nordea var det flere enn før som hadde spurt om rentebinding. Historisk sett har man ikke tjent på å binde renten.

– Har du stram økonomi og behov for forutsigbarhet, bør du undersøke dette. Men ha i bakhodet at binding historisk sett ikke har lønnet seg.

– Hva kommer du til å gjøre?

– Jeg kommer ikke til å binde renten. Jeg har ikke behov for den forutsigbarheten. Men da jeg var ung, med ustabil økonomi, hadde kanskje svaret vært noe helt annet.