Hva skjedde egentlig i Köln og Stockholm?

Dette bør du vite om «taharrush jamea».

Publisert Publisert

KAOTISK: Politiet slet i flere timer med å få kontroll på gruppene av fulle og aggressive menn, som forgrep seg på tilfeldige kvinner under nyttårsfeiringen i Köln. Foto: EPA

  • Rune Christophersen
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Store grupper menn går sammen om å overfalle, og misbruke kvinner seksuelt. Noen ganger blir offeret slått eller ranet. I Europa har fenomenet vært mest kjent fra de store demonstrasjonene i Egypt de siste årene. Nyttårsaften skjedde det i Köln.

Hva betyr «taharrush jamea»?

Uttrykket er arabisk og betyr «gruppetrakassering». Noen ganger er det presisert at motivet er «jinsi» — seksuelt. «Taharrush» (trakassering) er et relativt nytt uttrykk i Egypt. Inntil nylig har det vært vanlig å beskrive seksuell trakassering som flørting, ifølge den egyptiske menneskerettighetsaktivisten Mariam Kirollos.

  • Kronikk: Barn og bestemødre voldtatt
    En undersøkelse fra 2008 viste at 83 prosent av de spurte egyptiske kvinnene og 98 prosent av de utenlandske opplevde seksuell trakassering, om lag halvparten av dem daglig.

PLAGES: Kvinner får ikke gå i fred i sentrum av Kairo. Omfanget av overgrep har økt etter revolusjonen. Foto: AP

Masseovergrep mot kvinner har vært utbredt i Egypt i lang tid, men eskalerte under og etter revolusjonen i 2011. Flere hundre tusen mennesker samlet seg på Tahrir-plassen i Kairo for å demonstrere. Både utenlandske og egyptiske kvinner ble angrepet og seksuelt misbrukt i folkemassene. Enkelte har blitt drept i forsøk på å forsvare seg.I flere tilfeller har soldater og sikkerhetsstyrker brukt seksuell vold for å slå ned protestene mot myndighetene. Omfanget av overgrep på åpen gate har økt kraftig de siste årene, også utenom demonstrasjoner.

Hva skjedde i Köln?

Hundrevis av mennesker var samlet ved Kölnerdomen for å feire nyttårsaften. I tiden etterpå har det kommet flere og flere meldinger om kvinner som opplevde seksuelle overgrep i menneskemengden. De fleste gjerningsmennene ble beskrevet som arabere eller nordafrikanere.

PROTEST: Det har vært store demonstrasjoner, både fredelige og voldelige, etter overgrepsskandalen i Köln.

Mange av kvinnene har forklart at de ble befølt både utenpå og innenfor klærne. Flere skal også ha blitt ranet. Noen har anmeldt voldtekt. Denne uken var det kommet inn totalt 600 slike anmeldelser i Tyskland, også fra andre byer enn Köln.32 personer er så langt mistenkt. Av dem kom 22 til Tyskland for å søke asyl. Tyskland tok imot om lag 1,1 million asylsøkere under fjorårets flyktningekrise.

Hva skjedde i Stockholm?

Etter hendelsene i Köln kom det frem at en rekke jenter ble utsatt for liknende hendelser på ungdomsfestivalen «We are Sthlm». De yngste ofrene skal ha vært i elleveårsalderen. Ifølge arrangørene har det alltid forekommet enkelte seksualforbrytelser under festivalen, men i 2014 dukket det opp et nytt fenomen. Da skjedde det flere ganger at gutter og menn med innvandrerbakgrunn omringet jenter og forgrep seg på dem. Det samme hendte på festivalen året etter.

Politiet sirket inn om lag 50 personer som ble mistenkt for å stå bak. Mange av dem var unge flyktninger fra Afghanistan, som hadde kommet til Sverige uten foreldrene. Til tross for at politiet i interne rapporter beskrev et stort antall overgrep, gikk de offentlig ut med at festivalen hadde gått rolig for seg.

Hva gjorde politiet og mediene?

RASERI: Det har vært store demonstrasjoner i Tyskland etter overgrepsskandalen. Foto: REUTERS

Politisjefen i Köln har trukket seg etter anklager om at han prøvde å dysse ned overgrepene. Tyske myndigheter har nå utlovet dusør på 10.000 euro for informasjon om gjerningsmenn.I Sverige har avisen Dagens Nyheter fått sterk kritikk fordi overgrepene ikke ble omtalt før saken i Köln eksploderte. Dagens Nyheter ble tipset om hendelsene av en psykolog som hadde vært til stede på festivalen, men skrev ikke noe. Avisen har forklart det med at de ikke fikk bekreftet tipset hos politiet.

En lokal politisjef i Stockholm, Peter Ågren, har uttalt at slike saker er ømfintlige, og at politiet av og til ikke sier ting som det er, fordi det kan tjene Sverigedemokratene. Sverigedemokratene er det mest innvandringskritiske av de store partiene i Sverige. Partiet har vokst kraftig de siste månedene, og fikk 22 prosent av stemmene på en meningsmåling før jul.

Hvordan har reaksjonene vært?

DEMONSTRERER: Mohammad fra Libanon og Nabil fra Marokko stilte opp ved Kölnerdomen for å vise solidaritet med overgrepsofrene. Foto: AP

Overgrepene i Köln har vakt internasjonal oppsikt, og reaksjonene i Tyskland er voldsomme. Den islam-fiendtlige organisasjonen Pegida har samlet tusenvis av mennesker til demonstrasjoner i flere tyske byer. Flere bar plakater med slagordet «Rapefugees not welcome». Det er meldt om flere episoder der tilfeldige flyktninger er blitt banket opp av grupper som jakter på innvandrere.Svensk politi har tatt selvkritikk for at de unnlot å informere om overgrepene på festivalen, og det er satt i gang en intern gransking. Statsminister Stefan Löfven har kalt politiets håndtering «et dobbelt svik» mot jentene.

_Kilder:

Journalisten.no

Reuters

Dagens Nyheter

BBC

Independent

SVT

Jadaliyya: Sexual Violence in Egypt: Myths and Realities

Silje O. Heltne: Masteravhandling ved institutt for sosialantropologi, UiB_

I ukens Debattert-podkast snakker kommentator Mathias Fischer, debattleder Liv Skotheim og Aftenpostens debattredaktør Erik Tornes blant annet om overgrepene i Stockholm og debattklimaet i Norge vs Sverige. Hør podkasten her:

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Christopher skulle overta suksessen, men valgte det vekk. – Det angrer jeg stort på i dag.

Til helgen blir de prisvinnende møblene fra Bergen stilt ut på Kode.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Ny koronapasient innlagt i Bergen

  2. Varsler kaos i Åsane: – Som å bygge et handlesenter uten parkeringsplasser

  3. Ny dansk koronastudie viser overraskende tall

  4. Sjøisen i Arktis på det nest laveste nivået som er målt

  5. Redningsaksjon i Ulvik: – Er utslitt og blitt syk

  6. Keolis: Bybanen rammes ikke av streiken