Anne Jacobsen har satt dype spor

Medielederen døde 28. januar, 58 år gammel.

Hun var sterk, tydelig og krevende, i alle ordenes mest positive betydning, skriver kolleger og tidligere kolleger om Anne Jacobsen.
 • Håvard Myklebust
 • Roy Tore Lysen Jensen
 • Rune Smistad
Publisert Publisert
iconMinneord
Dette er et minneord. Minneord skrives ikke av BTs redaksjon, men av personer som kjente avdøde.

I syv år har klyngelederen stått i spissen for innovasjon, omstilling og endring i det norske medielandskapet. Hun har satt spor. Dype spor. Det er med stor sorg vi mottok meldingen om at hun gikk bort på sin 59-årsdag.

Anne overgikk de fleste med sin innsikt og kunnskap om medier og teknologianvendelse – og ikke minst betydningen av å utvikle ny teknologi for å styrke medienes samfunnsrolle. Fra toppen av Tårn 3 i Media City Bergen har hun bidratt til å etablere et ledende internasjonalt medieteknologimiljø med spisskompetanse på TV-grafikk, virtuelle studioer, robotteknologi og kunstig intelligens. Blant mye annet.

Anne har hatt en enorm betydning for å øke teknologifokuset i mediene – i Bergen, i Norge og også utenfor landets grenser. På samme tid har hun blitt en aktet og respektert ressurs for andre næringsklynger i regionen. Og for næringslivet i Bergen og regionen for øvrig. Hun hadde vidsynet til å kombinere en sentral rolle innen næringsutvikling samtidig som hun ble en tydelig stemme for bærekraft og demokrati – mot falske nyheter.

I dag får vi tårer i våre øyne av å tenke på gnisten i Annes da hun fikk anledning til å presentere bergensk medieinnovasjoner på verdens største teknologimesser i Amsterdam og Las Vegas. Da delegasjoner fra inn- og utland valfartet til Media City Bergen for å besøke hovedkvarteret til den norske medieklyngen. Ingenting gjorde Anne gladere og stoltere enn de øyeblikkene hun måtte svare nysgjerrige utlendinger på spørsmålet: «Whats really happening in Bergen?»

Anne var samfunnsbevisst, kunnskapsrik og urokkelig optimist i sin tro på at symbiosen medier og teknologi er helt essensielt for å bevare og styrke demokratiet. Hun forsto bedre enn de fleste hvor viktige mediene er og blir i kampen mot falske nyheter og konspirasjonsteorier. Det ble Annes fanesak. De rystende bildene fra angrepet på den amerikanske kongressen på Capitol Hill brant seg fast på netthinnen hennes – og gjorde Anne om enn enda mer oppmerksom på hvor kort vei det er fra et velfungerende demokrati til fiendtlighet, kaos og samfunnsmessig uorden.

Det siste Anne gjorde før hun reiste til Gran Canaria med sin ektemann, Jan, på en velfortjent ferie, var å lansere enda et initiativ for å fremme et bærekraftig demokrati og styrke grunnmuren i et opplyst folkestyre: MCB Fact, en konferanse mot desinformasjon.

Konferansen arrangeres første gang 8. juni i år, og kommer til å stå igjen som et kraftfullt minnesmerke etter en av Medie-Norges sterkeste og tydeligste stemmer på området.

Vi som jobbet tett på og sammen med Anne kunne av og til miste pusten av hennes utholdenhet. Hun var sterk, tydelig og krevende. I alle ordenes mest positive betydning. Alltid med et mål for øye – å gjøre alt vi holdt på med enda litt bedre. Ingenting skulle overlates til tilfeldighetene. Workshops, seminarer, konferanser, hackathons. Hjertebarnet «Future Week». Tidlig opp. Seint i seng. Et heseblesende tempo. Alltid tid. Til studenter, gründere, erfarne mediefolk, klyngemedlemmer, kolleger. Ja! Til alle som spurte. Da hun i en hektisk periode for et par år siden ødela ankelen stygt, så vi for oss noen uker uten Anne. Etter en komplisert operasjon på sykehuset, var hun tilbake bare få dager senere. I rullestol og beinet høyt hevet. Hodet var jo ikke ødelagt!

Anne var mer fremsynt enn hun kanskje selv så. Hun betydde mer for flere enn hun kanskje trodde. Når livet brått tar slutt, altfor tidlig, er det alltid trist og sorgtungt. Det er vanskelig å akseptere at vår sjef, vår mentor, vår venn har gått ut av livet. Nå går våre tanker til Annes nærmeste. Nå skal vi bringe visjonene og ideene til din kone, Jan, og til mammaen deres, Maren, Henriette og Thomas, videre. I hennes ånd.

Med samarbeid, kunnskapsdeling og knallhardt arbeid.

For kolleger, tidligere kolleger og styremedlemmer i medieklyngen.

Håvard Myklebust, Rune Smistad og Roy Tore Lysen Jensen

Publisert
 1. Minneord
 2. Demokrati
 3. Teknologi
 4. Medier
 5. Omstilling
 1. «Eit av dei største alpin­talenta Voss har hatt»

 2. – Et menneske og en musiker som vil bli dypt savnet

 3. «Alt som sjuåring gav han ut sin første avis»

 4. Tannlegen med mange jern i ilden

 5. – Han stilte alltid opp når noen trengte hjelp

 6. «Han var et godt menneske»

 7. «Han har ikke alltid vært mors beste barn»

 8. «Nå skaper han liv i himmelen»

 9. «Han skapte magi på scenen»

 10. «Hun skulle vært russ i år, og hun var så klar til å ta fatt på livet»

 11. «Det norske veimiljøet har mistet en sentral person»

 12. «Han fornya den norske folke­komedien»

 13. – En stødig og rakrygget kamerat

 14. «Han brydde seg kan hende meir enn han sa»

 15. «The grand old lady» innen norsk søvnforskning

 16. «En samarbeidets mann»

 17. – Ein god mann for Sognalaget

 18. – Skolelegen med hjerte for alle

 19. «Tyven, tyven røvet øyenstenen»

 20. – Han stilte alltid opp

 21. – Han satte farge på tiden

 22. – På kjærleg vis tok ho i mot alle

 23. – Ho hadde denne unike evna til å sjå alle

 24. «Et raust og skapende menneske»

 25. «Eit varmt hjarta som banka for så mange»

BT anbefaler

«Sting blir bare bedre og bedre»

Sting har sin trofaste fanskare selv om publikums gjennomsnittsalder øker for hvert besøk, skriver BTs anmelder.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. Bergenspolitiet bevæpner seg etter Oslo-terror

 2. Kvinne savnet på Hardangervidda

 3. Vil fengsle mann for Nav-trusler. - Var ruset og aggressiv.

 4. Slik var sommer­dagen: – Glad vi ble her

 5. 42 år gammel mann siktet for drap, drapsforsøk og terrorhandlinger

 6. Mathias (30) selger for millioner. – Jeg har vært på rett sted til rett tid.