Brøt 11. september-tabuet

Oliver Stones «World Trade Center» hadde USA-premiere 9. august. Men Paul Greengrass var den første som brøt Hollywoods tabu mot å lage film om 11. september.

 • Britt Sørensen
  Britt Sørensen
  Filmanmelder
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 15 år gammel

«Det er for tidlig», advarte skeptikerne da den erfarne, britiske filmskaperen Greengrass gikk i gang med «United 93», som tar for seg de siste 121 minuttene før flyet styrter på et jorde utenfor Shanksville i Pennsylvania – i stedet for å brase inn i Capitol eller Det hvite hus, slik flykaprerne skal ha planlagt.

Kassasuksess – i Midtøsten

Og for noen var det for tidlig. Bloggere, anmeldere og spaltister i amerikanske aviser beskriver høylytt gråt og publikummere som forlot kinosalene lenge før filmen var ferdig. Det ble for nært, for intenst og sterkt.

Likevel ble filmen en kassasuksess, både i USA – og i Midtøsten.

Filmen veksler mellom ulike kontrolltårn, en militærbase og flycabinen. Greengrass hadde opprinnelig tenkt å la skuespillere gestalte flygelederne, etter å ha godt på kurs hos fagfolkene. Det viste seg lettere å la flygelederne spille seg selv. En av dem er Ben Sliney ved kontrollsenteret i Herndon, Virginia. 11. september var hans første dag på jobb.

Den feige tyskeren?

Store deler av handlingen om bord i flyet ble improvisert frem på settet. Men Greengrass samarbeidet tett med de etterlatte, og de var de første som fikk tilbud om å se filmen, før den slapp ut på markedet. Via de pårørende fikk Greengrass tilgang til opptak av de siste samtalene de dødsdømte passasjerene hadde med sine kjære. Disse, og andre autentiske opptak, danner basis for filmen.

Christian Adams enke Silke, skal være den eneste som ikke ville samarbeide med Greengrass fordi dødsfallet føltes for nært. Dette, mener enkelte kritiske røster, kan være grunnen til at tyskeren fremstilles som den eneste som ikke støttet de heltemodige amerikanske passasjerenes forsøk på å overmanne kaprerne.

«Lot en av passasjerene være å ringe hjem for å påpeke at han var den feige tyskeren som ville overgi seg?» spør Sunday Times-kritikeren Cosmo Landesman syrlig.

Så langt skal det ikke være noe som tyder på at Adams nektet å storme cockpiten. Erich Redman, som spiller Adams, foregir å støtte seg på en av Adams kolleger. Han beskriver Adams som en veloverveid mann som ikke tok hastige beslutninger og som utmerket godt kunne ha advart mot konsekvensene av det de øvrige passasjerene planla.

Politisk – eller ikke?

Filmens dokumentariske realisme regnes for å være grunnen til at «United 93» ikke høstet den politiske stormen den kunne ha forårsaket. Greengrass lar ganske enkelt handlingen utspille seg. Dette, mener co-produsent Tim Bevan, er filmens store styrke. Enten man er høyre— eller venstreorientert, kan man lese inn i den det man vil, skal Bevan ha sagt.

Likevel: «United 93» viser en president som er mistenkelig fraværende. Militære myndigheters forsøk på å skaffe til veie ordre om å skyte flyet ned, ble møtt med beskjeden om ingen fant verken president Bush eller visepresident Cheney.

Matt Hall, kjæresten til passasjer Mark Bingham, mener filmen i høyeste grad tar et politisk standpunkt. «Den er krystallklar med hensyn til hva landets administrasjon gjorde, eller viktigere – ikke gjorde den 11. september,» sa Bingham i et intervju med Guardian.

Mark Bingham var neppe blant de 40 pårørende som i april fikk se filmen forhåndsvist for George W. og Laura Bush i Det hvite hus, dagen før den åpnet filmfestivalen i Tribeca i New York.

Utestengt fra egen premiere

En annen som heller ikke fikk være til stede på verdenspremieren i New York var Lewis Alsamari. London-bosatte Alsamari spiller flykaprer, er opprinnelig fra Irak og ble i ungdommen tvunget til å avtjene verneplikt. Dermed tok ikke den amerikanske ambassaden sjansen på å gi ham visum til USA.

Kulturlederens utvalgte

Nyhetsbrev Liv Skotheim er kulturleder i BT og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.

Kilder: Diverse nettsider, Guardian, Wikipedia, Bergens Tidendes arkiv

Publisert
 1. Film
BT anbefaler

Robert åpner luken ved Ole Bulls plass. Fem meter under bakken venter Bergens undergrunn.

Bli med ned i Bergens undergrunn:

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. 27 sentrale valg som har ført Brann mot nedrykk

 2. Kvinne fengslet for trusler mot ansatte i barnevernet

 3. Ruben får ofte høre at han er så lik faren. – Ingen kan si jeg har seilt inn på en gullfjøl.

 4. – Glem kniver og slåssing. Disse kvinnene skremmer meg mer.

 5. Lege vil ha strengere regler for uvaksinerte: – Ikke en menneskerett å bidra til økt smitte

 6. 61 av 600 flypassasjerer fra Sør-Afrika testet positivt