Olaug Nilssen: Stort å bli nominert til Brageprisen

Olaug Nilssen (39) er blant forfatterne som er blitt nominert til Brageprisen i år. – Å få denne nominasjonen er stort for meg.

NOMINERT: Olaug Nilssen kan vinne Brageprisen i klassen for skjønnlitteratur for romanen «Tung tids tale», som forteller hvordan det er å være forelder til et autistisk barn. Tor Høvik (arkiv)

NTB

Nominasjonene til Brageprisen ble klare onsdag. Bokprisene deles ut i fire klasser, med fire nominerte i hver klasse. Olaug Nilssen er nominert i klassen skjønnlitteratur for voksne med «Tung tids tale», en av høstens mest omtalte bøker. Den forteller hvordan det er å være forelder til et autistisk barn.

– «Tung tids tale» er et rørende brev til en elsket sønn, en fortvilet rapport fra en utmattende hverdag og et virkningsfullt kampskrift mot diagnosesamfunn og rigid byråkrati, skriver Brage-juryen.

– En fantastisk høst

Boka bygger på Olaug Nilssens egen historie om hvordan det er å ha en gutt med autisme. Hun sier at da hun skulle skrive boken, vaklet hun mellom om det skulle være sakprosa eller en roman.

– Den viktigste grunnen til at jeg havnet på en roman, er at sønnen min ikke kan gjøre greie for seg og at det er min historie jeg forteller. Men jeg har også formet historien slik at det ikke er alt som er dokumentarisk sant. Jeg har byttet om på kronologi, byttet plass på personer – og noen scener har jeg diktet med grunnlag i episoder som er sanne. Du kan si at formen vant over sannheten, sier nynorskforfatteren til NTB.

Hun sier at hun er helt overveldet av mottakelsen boken hennes har fått.

– Jeg er veldig takknemlig og glad. Mottakelsen gir jo en helt enorm energi. Jeg har fått mange tilbakemeldinger fra andre pårørende og fra fagfolk. Det har virkelig vært en fantastisk høst, sier Nilssen.

Kan vinne for andre gang

Olaug Nilssen konkurrerer om prisen med Ole Robert Sunde, som er nominert for «Penelope er syk», Matias Faldbakken for «The Hills» og Rune Christiansen for «Fanny og mysteriet i den sørgende skogen». Christiansen kan få sin andre Bragepris på tre år. Christiansen vant den høythengende bokprisen i 2014 for «Ensomheten i Lydia Ernemans liv».

En annen som kan vinne sin andre Bragepris er barnebokforfatteren Maria Parr. Hun fikk Brageprisen i 2009 for sitt store gjennombrudd «Tonje Glimmerdal». I år er hun nominert i klassen for beste barne- og ungdomsbok med «Keeperen og havet». I denne klassen har Mari Kanstad Johnsen sikret seg to nominasjoner – for bildeboken «ABC» og for illustrasjonene til «Gutt og Jente later som», da i samarbeid med Hilde Matre Larsen. Den siste nominerte i denne klassen er Helene Guåker for «Sveiseblikk».

25-årsjubileum

I klassen for sakprosa er fire bøker med svært ulike temaer nominert. Mye omtalte «Gleden med skjeden» av Nina Brochmann og Ellen Støkken Dahl må konkurrere med Monica Kristensens bok om Amundsens siste reise, Marte Spurklands fortellinger fra et skoleår og Thomas Reinertsen Bergs bok om kartenes historie.

Brageprisen har 25-årsjubileum i år. Den ble første gang delt ut i 1992. Det deles også ut pris i åpen klasse, som i år er lyrikk. Prisene deles ut på Dansens Hus i Oslo 21. november.

Brageprisen har som formål å hedre gode norske forfatterskap, samt skape interesse for norsk litteratur.

Her er årets nominerte:

Skjønnlitteratur:

 • Rune Christiansen: «Fanny og mysteriet i den sørgende skogen», Forlaget Oktober
 • Matias Faldbakken: «The Hills», Forlaget Oktober
 • Olaug Nilssen: «Tung tids tale», Det Norske Samlaget
 • Ole Robert Sunde: «Penelope er syk», Gyldendal

Åpen klasse: lyrikk

 • Kristin Berget: «og når det blir lyst blir det helt fantastisk», Cappelen Damm
 • Jo Eggen: «Ruindikt», Aschehoug
 • Cecilie Løveid: «Vandreutstillinger», Kolon forlag
 • Knut Ødegård: «Tida er inne», Cappelen Damm

Barne- og ungdomsbøker

 • Helene Guåker: «Sveiseblink», Gyldendal
 • Mari Kanstad Johnsen: «ABC», Gyldendal
 • Hilde Matre Larsen og Mari Kanstad Johnsen (ill.): «Gutt og Jente later som», Cappelen Damm
 • Maria Parr: «Keeperen og havet», Det Norske Samlaget

Sakprosa

 • Thomas Reinertsen Berg: «Verdensteater», Forlaget Press
 • Ellen Støkken Dahl og Nina Brochmann: «Gleden med skjeden», Aschehoug
 • Monica Kristensen: «Amundsens siste reise», Forlaget Press
 • Marte Spurkland: «Klassen», Cappelen Damm