For barn i alle aldre

Christine Sandtorvs «Stjerneteller»-musikk har aldri vært varmere eller klokere enn dette.

Publisert: Publisert:

DEN BESTE TIL NÅ: Da Christine Sandtorv ga ut den forrige platen i «Stjerneteller»-serien, «Stjerneteller - Dinomaur» i 2014, var hun inspirert av godt gammeldags rot. Nå er hun ute med ny plate i den kritikerroste og prisvinnende serien: «Stjerneteller - Klokvarm». Og ifølge BTs anmelder har hun denne gang overgått seg selv. Vegar Valde

Petter Lønningen
6 av 6 hjerter

Barn liker musikk. Barn liker rap, heavy metal, klassisk, jazz, pop og danseband. Mye er riktignok situasjonsbetinget og avhengig av hvem de hører på musikken sammen med, men i bunn og grunn kan det meste falle i smak. Hvorfor skal man da bry seg om å kjøpe egen musikk til barn? Barnemusikk er jo enten så sidrumpet eller helt hysterisk og gjennomkommersialisert, ikke sant? Så hvorfor skal man bruke tid og krefter på å finne ny, norsk barnemusikk når din egen musikk kan gjøre den samme jobben minst like godt?

Hvis du selv har hørt en sangtekst som satte ord på hva det enn var du tenkte på akkurat da, eller har opplevd at musikerne på en annen måte henvendte seg direkte til deg på en måte som gjorde at du følte deg tatt på alvor – hvorfor skal ikke barn få lov til å føle det slik også?

Les også

Les også: - Jeg er veldig glad for at døtrene mine har et forbilde i en ung bergensjente som er så frigjort, rar og lite kalkulert.

La oss si at du er enig; hvor skal man da begynne? Et sikkert stalltips er «Klokvarm». Christine Sandtorv har høstet velfortjent gode kritikker og flere spellemannpriser for sine «Stjerneteller»-album og det nyeste albumet i serien er også det beste til nå.

Sandtorv har laget et rolig og finurlig album. Musikken formelig svinser og lister seg rundt beina på den klare, rene vokalen. Arrangementene kan bestå av gitar, enkel perkusjon, banjo og tydelige bassganger, men det betyr ikke at låtene er simple. Sandtorv går nemlig aldri for de enkle løsningene. Melodilinjene på «Pappa danser disko» står ikke tilbake for en hvilken som helst annen norsk poplåt, mens «Halen mellom beina» heller mellom bluegrass og knirkete indiepop. «Lillebror» er en lystbetont reggae lastet med dub-elementer, «Støvsugerbanden» er som hentet fra tiden da De fire store regjerte norske rockescener og «Prikkedøden» byr på herlig bredbeint garasjerock som syder av sultne surfgitarer.

Noe av det beste med «Klokvarm» er at Sandtorv benytter anledningen til å sette ord på ting barn kan føle på. Noen ganger har det en alvorlig undertone, som i «Opptatt», som handler om noen som prøver å få kontakt med en person som er trollbundet av en teknologisk dings. Sandtorv blir likevel aldri belærende eller dømmende; hun finner ord som kan beskrive en situasjon slik barn opplever den. Så får det heller være opp til de voksne selv å vurdere om de bør føle seg truffet.
«Klokvarm» er et spennende album.

Les også

Les også: Bergensartist signerer engelsk storkontrakt

Sandtorvs tilnærming til både tekst og musikk er gjennomsyret av undring og eventyrlyst. Akkordprogresjonene er både naturlige og overraskende, tekstene er smarte og direkte, temaene er både allmenngyldige og personlige. Albumet har plass til både det alvorlige og det morsomme, med rolige stunder innimellom og selv om «Klokvarm» favner om mange forskjellige sjangre, føles det alltid helhetlig og gjennomtenkt.

«Dette kan selv de voksne også høre på», pleier man å si når man skal beskrive god barnemusikk. «Klokvarm» kan derimot lyttes til av mennesker. Uansett hvor gamle de måtte være.

Publisert: