Tyldum kan bli første norske regissør med Oscar-nominasjon

Internasjonale filmkritikere spår et skred av Oscar-nominasjoner for Morten Tyldums første film som Hollywood-regissør.

Publisert:

OSCAR-KANDIDAT? Morten Tyldums britisk-amerikanske spillefilm «The Imitation Game» trekkes av internasjonal filmpresse frem som et av de store høydepunktene under filmfestivalen i Toronto. Nå har han den mektige filmmogulen Harvey Weinstein i ryggen foran en storstilt Oscar-kampanje utover høsten. Foto: FOTO: Jan Gunnar Furuly

Jan Gunnar Furuly

Bergenseren, som nå bor i Hollywood, er heftig begeistret for tilbakemeldingene på filmen «The Imitation Game».

— Det som skjer nå, er bare helt utrolig deilig, og jeg er veldig glad for at akkurat «The Imitation Game» ble min første internasjonale spillefilm, sier Morten Tyldum i et intervju med Aftenposten på filmfestivalen i Toronto.

Der er filmen hans, om den britiske matematikeren Alan Turing, en av de desidert største snakkisene. Bransjebladet Variety er blant svært mange som mener «The Imitation Game» vil gjøre seg sterkt gjeldende til neste års Oscar-utdeling.

«Dette er helt klart en priskandidat. Kompleks, plettfritt servert og unik», skriver filmprisredaktør Tim Gray i bladet.

Han slår fast at rolletolkningene til Benedict Cumberbatch og medspiller Keira Knightley er superbe, og at både filmen, regien og manus er Oscar-materiale.

Kjøpt for rekordsum

Filmmogulen og Oscar-ringreven Harvey Weinstein har gjennom Weinstein Company bladd opp rekordsummen 44 millioner kroner for å sikre seg distribusjonsrettighetene til nordmannens film.

ROMJULSFILM: «The Imitation Game» får premiere 25. desember i Norge. - Dette er helt klart en priskandidat. Kompleks, plettfritt servert og unik, skriver Tim Gray i bransjebladet Variety. Foto: FILMWEB

Og nå satser Weinstein enorme ressurser på å gi filmen en best mulig kampanje mot Oscar-nominasjonene som kunngjøres 15. januar neste år.

Det har kun skjedd to ganger at skandinaviske filmskapere er nominert til Oscar for beste film. Det var med Bengt Forslund for«Utvandrarna»i 1972 og Ingmar Bergman med«Viskningar og rop»i 1973. I dag får disse nominasjonene til produsentene.

På listen over nominerte skandinaviske regissører er det tre svensker: Ingmar Bergmann tre ganger, Lasse Hallstrøm to og Jan Troell én gang.

Tyldum flyttet med familien til Hollywood høsten 2012, etter at han for alvor ble lagt merke til i det internasjonale filmmiljøet gjennom den norske filmen«Hodejegerne». Lenge sjonglerte han tre-fire prosjekter før han landet på å lage den britisk-amerikanske filmen med et budsjett på 50 millioner dollar (ca. 320 millioner kroner).

— Tilbudene renner inn

Nå opplever han en eventyrlig suksess, og omtales i filmpressen som en av de mest ettertraktede filmregissørene fra Europa i Hollywood.

— Tilbudene renner inn, og det er voldsom pågang. Jeg må lære meg å si nei. Og så må jeg faktisk bare roe meg ned før jeg bestemmer meg for neste prosjekt. Jeg er nødt til å gjøre helt vanlige, kjedelige ting for ikke å ta fullstendig av, ler Tyldum.

Han har ikke bestemt seg for hva som blir neste prosjekt, men kobles blant annet til thrilleren«Chain of Events » for Warner Bros og konspirasjonsfilmen «Pattern Recognition» for New Regency.

— New Regency er et veldig spennende filmstudio. De hadde Oscar-vinneren «12 Years a Slave»i fjor, og Alejandro González Iñárritus«Birdman»og David Finchers«GoneGirl» i år, sier Tyldum.

Vil lage TV-serie

— Men det kan godt være at mitt første prosjekt etter dette blir pilot på TV-serien«Counterpart»og to andre TV-piloter som vi snakker med HBO om. Jeg vil gjerne jobbe med en slik TV-serie, sier han.

Likevel er det avslapning og utladning som står øverst på timeplanen nå.

— Forrige uke startet sønnen min, Benjamin, i første klasse på skolen, og det var herlig å være på noe så normalt som et allmøte for foreldrene, smiler han.

Familien skal også snart flytte til et større hus i Brentwood ved Santa Monica, fra dagens adresse i Beverly Hills.

— Barna har til nå hatt trampoline i hagen, men nå får vi svømmebasseng også, forteller han.

Valgte fra øverste hylle

Til innspillingen av«The Imitation Game»fikk han velge fra øverste hylle både når det gjelder stab og skuespillere: Benedict Cumberbatch spiller den britiske matematikeren og kryptografen Alan Turing, som knekte nazistenes Enigma-kode under andre verdenskrig.

I HOVEDROLLEN: Benedict Cumberbatch (kjent fra bl.a. «Sherlock» og «The Fifth Estate») spiller den britiske matematikeren og kryptografen Alan Turing, som knekte nazistenes Enigma-kode under andre verdenskrig. Foto: FILMWEB

STJERNELAG: Keira Knightley («Love Actually», «Pirates of the Caribbean») spiller en av Turings kolleger i den hemmelige gruppen som bygger en svært avansert datamaskin. Her i en scene med Cumberbatch og Mark Strong. Foto: SCANPIX

Han levde mesteparten av sitt liv som skaphomofil, på en tid da homofili var kriminalisert og straffbart i Storbritannia.

Keira Knightley spiller en av Turings kolleger i den hemmelige gruppen som bygger en svært avansert datamaskin.

— Det var jeg som brakte Cumberbatch inn i prosjektet, på et tidspunkt da produsenten overhodet ikke hadde hørt om ham. Han er en fantastisk skuespiller som tilfører filmen mye kvalitet, sier Tyldum.

Det siste året har Cumberbatch virkelig skutt fart som filmstjerne.

Tar alt som en bonus

Den seks ganger Oscar-nominerte komponisten Alexandre Desplat har laget filmmusikken, anerkjente Óscar Faura står for foto og William Goldenberg, som vant Oscar for«Argo», har stått for klippen.

— Hvordan ser du på alt snakket om at «The Imitation Game» kan bli nominert til mange Oscar?

— Jeg aner ikke hvordan jeg skal forholde meg til dette, og tar alt som en bonus. Bare det at det snakkes om at filmen min er en sikker Oscar-kandidat, er jo en enorm tillitserklæring. Men alt dette må jeg ta med en klype salt, svarer han.

«The Imitation Game»får premiere 25. desember i Norge. Filmen er også åpningsfilm på London Film Festival i oktober.

— Da kommer 20 av slektningene av meg og konen Janne fra Norge. Vi har faktisk klart å få tak i premierebilletter til hele gjengen, så det blir utrolig stas, forteller Tyldum.

Publisert: