Maskert mann med Festpill-protest

Maskert mann går ut mot Morten Traaviks «Kardemomeyang». Nå avlyser Festspillene opptreden på Torgallmeningen.

MOTSTANDER: Mannen ble først observert under utendørskonserten «Gress og gass og brass» med Staffan Mossenmark på Torgallmenningen ved 12-tiden torsdag.
  • Halvor Ripegutu
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

En mann ikledd balaklava og solbriller protesterte mot Morten Traaviks forestilling «Kardemomeyang», som i kveld vises på Logen teater.

Der skal syv nordkoreanske barn opptre.

Les også

Her får han tiggere til å gå rundt med salgsplakater

Mannen gikk med en plakat der det sto «nei til kunst i despotens tjeneste» og delte ut ark som oppfordret til boikott av forestillingen.

Der sto det blant annet at Morten Traavik er blitt «en brikke i Kim Jong-uns forherligende propaganda» fordi han har opptrådt på nordkoreansk fjernsyn.

Viser til FN-rapport

Det vises også til rapporten fra FNs menneskerettighetsråd, som slår fast at regimet er ansvarlig for en rekke forbrytelser, som slaveri, drap, tortur og seksuell vold. «Dette gir Traavik og Festspillene blaffen i», står det deretter.

Helt til slutt står det at «for å komme tilbake til Nord-Korea må jeg skjule min identitet».

Da BT møter ham på Torgallmenningen, ønsker ikke den demonstrerende mannen, som er eldre og tilsynelatende av vestlig opprinnelse, å utdype mer.

— «No talk», sier han på gebrokkent engelsk når han blir spurt hvorfor han står der.

Men han bekrefter, med en hodebevegelse, at grunnen til at han er maskert er at han frykter han ikke vil kunne dra tilbake til Nord-Korea hvis han avslører identiteten sin.

Han lar seg imidlertid villig fotografere av BTs utsendte.

Utendørskonsert avlyses

Mannen ble først observert under utendørskonserten «Gress og gass og brass» med Staffan Mossenmark på Torgallmenningen ved 12-tiden torsdag.

BRIKKE: I arket mannen deler ut står det blant annet Morten Traavik er blitt «en brikke i Kim Jong-uns forherligende propaganda» fordi han har opptrådt på nordkoreansk fjernsyn.

Opprinnelig var det meningen at også de nordkoreanske barna skulle holde en kort utendørskonsert på klokken 16.15 på Torgallmenningen.

Den er nå avlyst.

— Det hadde ikke vært noe hyggelig for de nordkoreanske barna å oppleve denne mannen på Torgallmenningen. Han var maskert og kan virke ganske skummel for barn. Derfor vil vi skjerme dem for det, sier Silje Gripsrud, kommunikasjonssjef i Festspillene.

De syv nordkoreanske barna er mellom 11 og 15 år.

Uavhengig av protesten, går «Kardemomeyang» som planlagt.

Kunsteren overrasket

Morten Traavik er overrasket da han får høre om den demonstrerende mannen.

— Nei, dette kjenner jeg ikke til. Det er vanskelig å forholde seg til en som ikke vil snakke. Det høres ikke ut som han er så opptatt av dialog. Han får vel bare stå der, sier Traavik.

Han forteller at det skal være en vekter på kveldens forestilling for å hindre at folk lager oppstyr.

— Men jeg må understreke at det er helt greit at han gjør det. Dette er et fritt land, og han står fri til å mene og uttrykke det han vil, sier Traavik.

Hvorvidt énmannsdemonstrasjonen om boikott av forestillingen vil gi merkbare resultater, er dog tvilsomt. Forestillingen er nemlig for lengst utsolgt.

Festspillforestillingen «Kardemomeyang» er allerede blitt kritisert av Bård Larsen i tenketanken Civita, som fikk svar av festspillsjef Anders Beyer. Der nevner Beyer FNs menneskerettighetsrapport, og påpeker at den også åpner for kulturell utveksling.

Kulturredaktørens utvalgte

Nyhetsbrev Jens Kihl er kulturredaktør i Bergens Tidende og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.
Publisert

Les videre

  1. Kunsten å skape dialog
    Festspillene i Bergen har lyktes med at skape debatt om årets program.

    Les hele artikkelen

  2. Traaviks kritikere er ikke slemme

  3. Ingen Kim, ingen kos

  4. Kunsten å bygge broer

  5. Et vei ut av uføret

BT anbefaler

– Du ble ikke bare familien sin solstråle, men mange andre sin solstråle også

Julianna Isabella Jakobsen Castro ble gravlagt tirsdag.

LES SAKEN