- Ingen kan ta hennes plass

Teater-Norge er i sorg etter nyheten om at skuespiller Wenche Foss er gått bort.

  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Skuespiller Wenche Foss sovnet stille inn på Diakonhjemmet sykehus i Oslo like etter klokken 12 mandag etter en tids sykeleie. Foss ble 93 år gammel.

— Et langt liv med evne til å gledes og glede er ved veis ende. Takk til alle som var der for henne. Mors siste ønske var at hilsener til hennes minne gis til noen som sjelden får en blomst, sier hennes sønn Fabian Stang, via sin pressekontakt Rune Dahl.

Wenche Foss døde med sine nærmeste rundt seg, får NTB opplyst. Wenche Foss etterlater seg sønnen Fabian Stang og to barnebarn.

Regjeringen har besluttet å ære Wenche Foss’ minne ved at gravferden skal skje på statens bekostning.

— Wenche Foss spredte glede i et helt folk, sier statsminister Jens Stoltenberg.

**Les også:

Les også

Slik husker vi Wenche Foss

En sann primadonna er gått bort**

Dypt savnet

Wenche Foss debuterte på scenen i 1935, 17 år gammel, og har siden vært en av Norges aller mest kjære og kjente skuespillere. Skuespillerkolleger og det norske teatermiljøet mottok dødsbudskapet med sorg.

— Det er som om en vegg i teateret har falt. Det kommer til å gå lang tid før vi skjønner at Wenche Foss ikke lenger skal komme sprudlende hit med en frekk kommentar og en stor interesse for det som skjer på scenen, sier Nationaltheatret-sjef Hanne Tømta til NTB.

Foss var fast ansatt på Nationaltheatret fra 1952 til 1967, og spilte totalt 55 roller der før hun gikk over til Oslo Nye under Toralv Maurstads ledelse.

Toralv Maurstad og Wenche Foss var kjent for sitt glitrende samspill i et stort antall roller.

— I 60 år spilte vi mot hverandre. Vi har spilt alt: Tvillinger, kjærester, mor og sønn og så videre. Vi ble på en måte et par. Vi spilte på samme frekvens, visste nøyaktige hva den andre følte og tenkte, ettersom humøret var og hvordan publikum var besatt. Hun var et eventyr å spille mot, forteller Torvald Maurstad til NTB.

— Jeg kommer til å savne henne i lang, lang tid fremover. Vi får aldri en som Wenche igjen, sier Maurstad.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Sjenerøs

Riksteatersjef Ellen Horn sier det ikke er til å begripe at Foss ikke er blant oss lenger.

— Hun var alltid så veldig nærværende og til stede. Jeg kommer til å savne hennes bankende hjerte, stemme og korrektiv, sier Horn.

Hun mener yngre generasjoner har mye å lære av Foss' arbeidsomhet - og av hennes engasjement også utenfor skuespilleryrket.

— Hun hadde et imponerende dypt engasjement for de svakeste, og en evne til å dele sine erfaringer med andre. Nei, hun var ingen navlebeskuende skuespillerinne, sier Horn.

Forbundsleder i Norsk Skuespillerforbund, Agnete G. Haaland trekker også fram Foss' menneskelige kvaliteter.

— Det spesielle med henne var den enorme sjenerøsiteten hennes både på det personlige og det yrkesfaglige plan. Hun bød på seg selv i enhver sammenheng, minnes Haaland.

**Les også:

Les også

- En diva med sto D

— En diva med sto D**

- Den beste

Haaland sier hennes personlige beste Wenche Foss-minner er de dramatiske rollene hun spilte.

— For folk flest var hun nok mest elsket på grunn av champagnepike-ryktet og som den store komediennen. Men hun var også en stor dramatisk skuespiller, sier Haaland.

Skuespillerkollega og venninne Kari Simonsen minnes Wenche Foss som en begavet skuespiller og sanger.

— Hun hadde en replikk, en timing og en karakteriseringsevne som var strålende. Hun var også så musikalsk og hadde en nydelig stemme, sier Simonsen i et intervju med NRK.

— Wenche Foss var en bauta i NRK, en av de største i rikskringkastingens historie, mener NRK-sjef Hans-Tore Bjerkaas.

Han fremhever alle de store og viktige rollene Wenche Foss har hatt i både radio og TV, og ikke minst alle spillefilmene hun medvirket i - filmer som også ble vist på fjernsyn.

Teatersjef Bjarte Hjelmeland ved Den Nationale Scene i Bergen sier Foss har betydd enormt mye for norsk teater.

— Hun var et begrep, et ikon. Det er ingen som kan ta den plassen etter henne nå.

Publisert:

Les mer om dette temaet