Nå blir det bondeintriger

Farmen, Hjernevask og 71 grader nord for kjendiser starter i kveld. Utover uken er kommer det et ras av premierer.

Publisert Publisert

 • Janne Hagen
iconDenne artikkelen er over ti år gammel

Vi er inne i premiereuken de luxe på TV. Harald Eias allerede mye omtalte Hjernevask har premiere på NRK1 i kveld.

Eia er vanligvis forbundet med diverse humorprogram. Det blir det ikke denne gang, selv om det kan bli morsomt. Dette er en serie på syv programmer hvor sosiologen Eia er programleder og journalist. Programserien ser på miljø-arv og oppvekst-genetikk i lys av forskning, samfunnsliv og politikk.

Er det mulig å se om noen er homofile? Det er et av spørsmålene som stilles. Harald Eia utfordrer forskere og folk flest i TV-serien. Og om hvordan Norge og akademia ser ut etter Hjernevask-programmene har Harald Eia dette å si til Dagbladet:

— Det blir mer rabalder, mer krangling på campus og bedre og friskere luft i forskningsmiljøene.

Serie på syv deler

De syv programmenes tema:

 1. «Likestillingsparadokset».
 2. «Foreldreeffekten».
 3. «Homo/hetero».
 4. «Vold».
 5. «Sex».
 6. «Rase».
 7. «Født sånn eller blitt sånn».

Bondeintriger

Mandag er også premieredag for TV 2s Farmen. Mens realityserien sist gang fant sted i innlandet, er deltakerne denne gang isolert i 10 uker på Tranøy gård, på Tranøya utenfor kysten av Sør-Trøndelag. Der skal 14 deltakere forpakte gården til Direktør Tranø, som ikke lenger bor på øyen. Deltagerne skal leve, arbeide og bo som de gjorde for 100 år siden. Uke etter uke skal det kjempes i tvekamper. Hver uke må en deltaker forlate gården, til det står en igjen som vinneren av Farmen 2010.

I kveld ser vi deltakerne bli kjent med gården på Tranøya og med hverandre. Linn Hege Andersen fra Kristiansand hadde ingen erfaring fra gårdsliv fra tidligere. Hun var snarere redd både hester og kyr, forteller hun. Derfor tok hun seg en blikjenttur på en gård like før innspillingen. Sånn for å lære dyra bedre å kjenne.

Hun hadde høye forventinger til Farmen, og trodde det ville bli en tøff utfordring både pysisk og psykisk.

— Men det var mye bedre. Jeg hadde forberedt meg på at det skulle være esktremt hardt. At folka skulle være mye, mye verre, og at det var vond stemning der. Men jeg koste meg.

Intriger

Andersen mener et par av deltakerne var med mest for diskusjonens del.

— Det var veldig mange intriger, men jeg var som regel ikke en del av dem. Det var ikke derfor jeg hadde lyst å bli med.

Hun forteller det var fysisk hardt, og som i tidligere sesonger var det lite mat i perioder.

— Det var en periode hvor jeg slet veldig med vekttap. Arbeidet var fysisk tungt og vi hadde lite mat. Jeg måtte begynne å tenke på å spise mer, og å kanskje ikke slite meg helt ut. Jeg kunne ikke forbrenne så mye at jeg ikke hadde noe igjen å gå på.

Men matmangelen gikk nok verst ut over guttene, mener hun.

— Det vanskeligste var å jobbe med noe jeg egnetlig ikke hadde peiling på. Det går mye på å bidra. Du vet veldig lite, og vi begynte på prosjekter fra grunnenen av, og det kunne skape dårlig stemning.

Kjekke folk

— Det var14 veldig sterke personliheter, og folk sa fra når det var noe, så det var mange diskusjoner og mye firing.

Linn Hege Andersen har fortsatt daglig kontakt med et par av dem hun ble kjent med på gården.

— Det er et par av dem som er veldig nære. Når du bor så tett innpå folk blir du fort veldig glad i dem. Og det er litt viktig å gjøre opplevelsen der og da gøy og ikke bare slitsom, sier Linn Hege Andersen som er fra Kristiansand og for tiden studerer i Oslo.

Hun sier Farmen var en utrolig rik opplevelse.

— Det er kjedelig å si at bedre kjent med seg selv. Men jeg har kjent at jeg ble mer trygg på meg selv - og ikke redd for å hive meg uti ting. Jeg lærte at jeg har en sterkere psyke og er mer tilpasningsdyktig en jeg trodde.

Stefar

To av deltakerne kjenner hverandre godt fra før, Silje Trostein Johnsen og hennes stefar, Leif-Birger Mækingen fra Alta. Slikt kan selvsagt ta på.

— Selvfølgelig hadde vi våre uenigheter, og forholdet vårt ble testet på nye områder, sier Silje Trosten Johnsen til Dagbladet.

Her er Farmen-deltakerne:

 • Linn Hege Andersen
 • Simon Mengaaen
 • Eirik Fønstelien
 • Stian Sannerud
 • Geir Kvammen
 • Karin Jonassen
 • Vibeke Tonning
 • Sigurd Berger
 • Bente Skancke
 • Leif Birger Mækinen
 • Tore William Arvesen
 • Tone Gudrun Fjalestad
 • Lillian Lund Jonassen
 • Silje Trosten Johnsen
  Premierer hele uken

I kveld har også TVNorges kjendisvariant av 71 grader nord. Men det slutter ikke der. Denne uka har blant annet NRKs Fotballkrigen med Eia-kamerat Bård Tufte Johansen premiere førskommende torsdag, TV 2s Lurt av Karlsen torsdag og Norske talenter fredag 5. mars, og NRKs Himmelblå førstkommende søndag den 7.

Publisert

Sakene flest leser nå

 1. Slik vil Bergen bremse smitten. – Hva vi har i vente kan bare spå­menn si.

 2. Omkom etter frontkollisjon med lastebil på E39

 3. Ved utbrudd må Bergen importere munnbind

 4. Som turist frå Austlandet forventar eg betre enn dette

 5. Fra lørdag må utestedene stenge kranen ved midnatt: – Det gjør det umulig å drive bedrift

 6. Gjenåpningen av Norge settes på vent: – Jeg vet at mange kommer til å bli skuffet