Fortellingens magi

En religiøs dannelsesreise

Publisert Publisert

«STORARTET»: BTs anmelder lar seg begeistre av Svein Tindbergs nye stykke på DNS. Foto: DNS

  • Jan H. Landro
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

På scenen en safaristol. I bakgrunnen skuer vi ut i universet. Slik er utgangspunktet for denne ferden gjennom grunnhistoriene, mytene og legendene som er felles for våre tre monoteistiske verdensreligioner — jødedommen, kristendommen og islam. Det er nettopp fellesskapet som opptar Svein Tindberg, der han står aleine på scenen og forteller historie(r), trekker linjer og viser hvor mye som fører tilbake til vår felles stamfar, patriarken Abraham.

Forskjeller, motsetninger og konflikter lar seg saktens påvise, men det er ikke Tindbergs ærend. Han står på scenen med tre bøker - jødenes bibel (som er mer enn Torah'en), de kristnes bibel og Koranen - og avslutter med å si at kanskje er det ikke snakk om tre forskjellige bøker, men snarere tre bind av den samme hellige boken. For vi er alle sammen Abrahams barn, og det kan oppsummeres slik: Én mann, to sønner, tre religioner. Da har han også gjennom mer enn to timer vist at tro er like mye kultur og tradisjoner som noe annet.

Noenlunde kronologisk, men med enkelte abrupte sprang i tid og rom og stemning, tar Tindberg oss gjennom den kristne og jødiske urhistorien, og etter hvert også den islamske. Utgangspunktet er hele tiden personlig, knyttet til Tindbergs egne opplevelser i Jerusalem, der han med 16 års mellomrom oppsøkte Klippedomen og fikk lære hvor forskjellige historier jøder, kristne og muslimer knytter til ett og samme sted. Eller hvordan jomfrufødselen fremstilles vidt forskjellig i Bibelen og Koranen, men likevel er en viktig hendelse i begge religioner. Og hvordan Muhammed fikk laget en grunnlov for Medina med like rettigheter for muslimer, jøder og kristne - 1200 år før vi fikk vår grunnlov med forbud mot jøder. Perspektivene blir av og til svimlende.

Forestillingen er en kraftprøve av dimensjoner, en fremvisning av hva teatret som kunstart kan skape. Eneste hjelpemiddel er videomontasjen i bakgrunnen, men slik Svein Tindberg spiller, kunne han klart seg godt uten. Hans personlige engasjement i stoffet formelig lyser, og fortellergleden fører ham ut på stadige vandringer på scenegolvet. Han spiller med hele seg og får oss til åndeløst å følge noe som egentlig ikke er så mye mer enn et spenstig foredrag om tre verdensreligioner og våre forestillinger om dem.

Det er storartet og viktig teater.

Uenig med anmelderen? Skriv din egen anmeldelse i kommentarfeltet!

Publisert