Ulykken i Vågen blir dokumentar

Bergenske video­amatører gjenskaper den tragiske Vågen-ulykken som rammet Bergen 20. april 1944.

Publisert Publisert

STATISTER: Eksplosjonsulykken på skipet «Voorbode» var en grufull hendelse under annen verdenskrig i Bergen. I går var det innspilling av dokumentarfilm rett ved siden av der båten lå. I grusen ligger statist Svein Eilertsen, mens han venter på at filmfolkene skal filme scenene de trenger. Foto: Odd Mehus

  • Tor Arne Fanghol
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

- Du skjønner, hånden min ligger der borte. Her er det bare en stump igjen. Jeg må nok få meg en sykmelding på mandag, sier Svein Eilertsen.

Han er en av flere statister sminket som hardt skadede, i forbindelse med innspillingen av dokumentaren om eksplosjonen i Vågen 20. april 1944. ## Hjemmet knust

Søndag handlet det om historien til en ung jente som oppholdt seg på Krohnengen skole da det smalt. Elevene ble beordret hjem for å finne ut hvordan det var gått med familiene sine.

- Denne jenten het Aud og var 13 år gammel. Hun bodde i Sandbrogaten, men ble stoppet av en tysk vaktpost. Aud måtte gå en lang omvei, for deretter å finne hjemmet knust og i brann. I dag gjenskaper vi hennes leting etter foreldrene, som hun fant skadet bak på en lastebil, sier prosjektleder Knut Georg Flo i Bergen Fritidsfilmere.

I over ett år har filmamatørene gjort research rundt eksplosjonen, som er en av de verste enkelthendelsene i nyere norsk historie.

- Det er på høy tid at den tragiske hendelsen blir en del av vårt kollektive minne. Bombe­eksplosjonen i Oslo 22. juli 2011 ga samtiden en ny tragedie, som har gjort oss i stand til å fatte litt av det enorme omfanget som rammet Bergen ved eksplosjonsulykken i 1944, sier prosjekt­lederen.

Eksplosjonsulykken i Vågen kostet ca. 150 mennesker livet, og minst 4800 ble skadet. 131 hus forsvant, og 117 ble sterkt skadet av eksplosjonen.

- Det var nok grufulle scener som utspant seg. Vi forsøker å gjøre filmen mest mulig realistisk, men det blir ikke graving i det groteske, forklarer prosjektlederen.

Blodsminket

På filmsettet velter grå røyk ut av en maskin, og hyller Emilie Hatland Monsen inn i det som skal bli en levendegjøring av timene og dagene etter ulykken. Monsen spiller 13-årige Aud.

Alt arbeid gjøres frivillig. Statistene trekker i ulltepper mens de venter på sceneskifte.

- Det blir litt kaldt å ligge med hodet i grusen såpass lenge. Jeg ba om et teppe, men det skal jo se ekte ut, sier Svein Eilertsen.

Ut av jakkeermet stikker en blodsminket armstump. Resten ligger igjen i grusen.

Hverdagsmennesket

- Her er det ingen Max Manus eller Bjørn West. Vi i Bergen Fritidsfilmere ønsker å gi en stemme til hverdagsmennesket fra 1944, og fortelle om hvordan byen iverksatte et svært omfattende rednings— og gjenreisningsarbeid, sier prosjektleder Knut Georg Flo.

Historien forteller også hvordan befolkningen på Vestlandet stilte opp for å evakuere bergensbarna bort fra krigens gru.

Filmen skal stå ferdig til 70-års markeringen for eksplosjonsulykken i 2014.

Publisert

Les videre

  1. Glemselens glør

  2. Tre vitner forteller

  3. La store deler av sentrum i ruiner

  4. Tyskerne trodde på sabotasje

BT anbefaler

Ble klappet inn i garderoben: – Vi er Brann. Vi skal være et topplag.

Slik var Ballspark-sendingen.

LES SAKEN
  1. Film