Stjålne Slettemark-akvareller etterlyses

Syv spesiallagde akvareller av den avdøde kunstneren Kjartan Slettemark har vært savnet fra Universitetet i Bergen siden slutten av oktober. Slettemark-tyver har også vært i Sverige.

Publisert:

STJÅLET: Disse akvarellene skal være stjålet. Foto: UIB

En mandag morgen i slutten av oktober oppdaget en ansatt ved Det psykologiske fakultet i Christies gate 12 at syv akvareller av den kjente kunstneren Kjartan Slettemark var borte.

Bildene var del av en serie på tolv malerier, som hang i en korridor mellom undervisningsrom, kontorer og lesesaler. Ifølge rådgiver Arne Magnus Morken ved fakultetsdirektørens stab, er dette et fellesområde som er åpent for alle, også i store deler av helgen.

FARGERIK: Kjartan Slettemark er blant annet kjent for maleriet «Av rapport fra Vietnam», som ble angrepet med øks utenfor Stortinget i 1965. Foto: Oddleiv Apneseth (arkiv)

– Hva har egentlig skjedd her, Morken?

– Hehe, godt spørsmål. Vi regner med at noen i løpet av helgen, sannsynligvis lørdag, bare har gått inn, skrudd bildene ned og tatt dem med seg.

– Har dere ikke overvåkingskamera som kunne gi svar?

– Nei. Styret ved UiB vedtok for noen år siden at Universitetet ikke skal ha overvåkingskamera. Det er policyen.

Vant til litt svinn

– Flittige psykologistudenter bruker sikkert lesesalen hele helgen. Var der ingen vitner?

– Nei, vi har forhørt oss blant alle studenter og ansatte, men ingen har oppdaget noe som helst.

Morken forteller at bildene var skrudd fast i veggen. Først lurte man på om driftsavdelingen ved UiB hadde tatt dem ned for å male eller noe liknende. Flere muligheter måtte sjekkes før man innså at bildene mest sannsynlig var stjålet.

– Det tok en måneds tid før vi gikk til politiet, sier Morken.

Etter 20 år ved UiB er han for øvrig vant med tyverier.

– Det er viktig for oss å ha et åpent universitet, men da forventer man også noe svinn. Etter at rusmiljøet flyttet fra Nygårdsparken er det blitt bedre, men man har vært vant til at ting blir borte – selv om det ikke skjer så ofte med kunstverk. Men vi ønsker likevel at byggene våre skal være åpne, sier Morken.

Les også

Sagaen om vikingtyveriet

Politiet har ingen spor

Hos Vest politidistrikt har man ikke hatt hell med å løse forsvinningssaken.

– Da tyveriet ble anmeldt i høst, var det ingen spor å sikre på åstedet. Vi har forhørt oss og gjort undersøkelser, men har ingen spor å gå på, sier politiførstebetjent Even Magnus Aspli.

SAVNET: Syv slike akvareller skal være stjålet. Foto: UIB

Etter at etterforskningen strandet, har politiet nå fått grønt lys fra Universitetet til å etterlyse bildene via mediene.

– Vi har hatt suksess med slike etterlysninger før. Etter at bilder er blitt vist frem i BT, har det kommet inn tips fra folk som har sett dem ligge ute for salg, sier Aspli.

Politiet ber folk som har tips i saken om å ta kontakt med avsnitt for etterforskning ved Bergen sentrum politistasjon.

SIGNATUR: Kjartan Slettemark (1932–2008) var en av Norges mest oppsiktsvekkende kunstnere. Foto: UIB

Slettemark som kjerring

De savnede bildene er malt av Naustdal-kunstneren Kjartan Slettemark, som døde i 2008. Slettemark var internasjonalt kjent både for sine ekspressive arbeider, fargerike fremtoning og fantasifulle stunt.

De stjålne bildene er del av en serie med tittelen «Kjerringa med staven», som ble malt under en performance på Muséplassen i 1996. Iført kjole malte Slettemark bildene med mopp, mens han sang nettopp «Kjerringa med staven». Malingen hadde han i en smørkjerne.

Ifølge Morken ble bildene laget spesielt for Det psykologiske fakultet, som hadde flyttet inn i Christies gate 12 året før. Derfor er det ekstra sårt at syv av dem er borte.

KJERRINGA: Kjartan Slettemark var kjent for å kle seg i kvinnedrakt. Her fra en utstillingsåpning i 2006. Foto: Christensen, Marte

– Uerstattelig

– Denne kunsten er uerstattelig. Slettemark malte kanskje flere liknende bilder, men akkurat disse ble laget for dette bygget, sier Morken.

– Den økonomiske verdien er ikke enorm, men for oss har bildene stor affeksjonsverdi.

Les også

Urna kan kome til heimbygda

– Vet dere egentlig hva bildene er verdt?

– Ja, noen av dem fikk vannskader under en ombygging for tre år siden. I forbindelse med restaureringen i fjor fikk vi estimerte verdien på hele serien, altså alle tolv bildene, til to-tre hundre tusen kroner, sier Morken.

– Etter at bildene ble restaurert og fikk nye rammer ble de nesten enda finere enn før, legger han til.

– Finnes det mer kunst på huset?

– Det finnes noen små bilder oppe i kantinen. Og så er det noen nyere kunstverk som er malt direkte på veggene, de blir nok veldig vanskelig å stjele.

STJÅLET: Slettemark-skulpturen «Visst é jag läcker» ble stjålet fra Göteborgs universitet i desember. Foto: Maria Norrström, Göteborgs universitet

Slettemark-tyveri ved svensk universitet, også

Også i Sverige har man hatt et Kjartan Slettemark-tyveri nylig. I desember forsvant skulpturen «Visst é jag läcker» fra handelshøyskolen ved Göteborgs universitet, ifølge SVT.

Om morgenen torsdag 13. desember skal en ansatt ha oppdaget at skulpturen, som er formet som et kvinneben, var borte fra sokkelen sin.

– Kunstverket er blitt vandalisert en gang tidligere, og det er mulig at dets utforming har kjentes provoserende eller helt enkelt kult å plukke med seg, sier kommunikasjonsansvarlig Maria Norrström til SVT.

Publisert: