Gå på fest med denne blide sogningen

Her er fem fine ting du kan oppleve i helgen, fra kunstnerisk selvransakelse via musikalsk vinkelsliping til rendyrkede gode vibber.

Publisert Publisert

ALLTID KLAR FOR FEST: Sognerapperen Kjartan Lauritzen er alltid klar for å skape god stemning, her fra hans konsert på Bergenfest i sommer. Fredag spiller han på Vibbefestival på USF Verftet. Foto: Alice Bratshaug

iconDenne artikkelen er over ett år gammel

MUSIKK: Opplev gode vibber på Verftet

FULLE HUS: Bergensduoen Lekende Lett, her representert ved Synne Sofi Bårdsdatter Bønes, har nettopp vært med på en aldri så liten Vibbefestival-turné med fulle hus både i Oslo og Trondheim. Foto: GORM K. GAARE / EUP-BERLIN.COM

Hva: Vibbefestival med blant andre Kjartan Lauritzen, Lekende Lett, Hester V75 og Softcore Untd.

Hvor: USF Verftet

Når: Fredag, 18.30 til 01.00.

Hvorfor: Bergenske Vibbefanger er et plateselskap og kreativt kollektiv som ønsker å skape gode «vibber» – god stemning. Helt siden starten har de arrangert klubbkonseptet Vibbefest, men nå utvider de og arrangerer Vibbefestival. Gjengen bak Vibbefanger er ikke snauere enn at de har tatt konseptet med seg på veien, og nylig har det vært fulle hus og oppsig stemning både på Samfundet i Trondheim og Rockefeller i Oslo.

Les også

Sushi x Kobe lager noe av den mest grenseoverskridende hiphopen i Norden i dag

Gjengens gode vibber er blitt en aldri så liten bergensk kultureksport, og på fredag er det endelig duket for fest på hjemmebane. Blant artistene som skal på scenen, er den alltid festklare sognerapperen Kjartan Lauritzen, sist sett da han lagde ellevill stemning på Bergenfest tidligere i sommer. Det blir nok også fyr i konsertsalen når duoen Lekende Lett og hiphopgruppen Hester V75, som ikke har spilt live i Bergen på en stund, dukker opp. I tillegg kan du få smakebiter på vibbebakmann David Gryttens nye samarbeid med rappere som Vågard Unstad og Angelo Reira.

Oppsig opplegg, rett og slett.

Kjetil K. Ullebø

MUSIKK: Gå på ny operafestival

HØYDEPUNKT: Filipa van Eck i rollen som Carmen kan bli et av høydepunktene på Bergens nye operafestival. Foto: Bergen Nasjonale Opera

Hva: Operafest

Hvor: Grand Hotel Terminus

Når: Torsdag til lørdag

Hvorfor: Bergen Nasjonale Opera har hatt flere konsepter på Grand Hotel Terminus de siste årene, blant annet OperaBobler og OperaSmak. Nå slår de på stortrommen og arrangerer en tredagers operafestival på Terminus. Også på Operafest blir det fokus på både smak og bobler, i tillegg til musikken.

Les også

De skal lage stor TV-serie om Isdalskvinnen

Det som ser ut til å kunne bli et av de musikalske høydepunktene på den første utgaven av Operafest, er lørdagens «Carmen»-forestilling. De mest kjente melodiene fra Georges Bizets opera med samme navn fremføres med sopranen Filipa van Eck i hovedrollen som Carmen.

Hvis du vil få mest mulig ut av operalørdagen, kan du også få med deg «afternoon tea», med tilhørende sang, i baren på Terminus.

Kjetil K. Ullebø

KUNSTPRAT: Fyrverkeri i vente?

KUNSTPRAT: Unni Askeland verkar så til dei grader til stades, så vill og så blond og med så kinaraude lepper som det går an. Ho er definert, både i og av sin eigen kunst. Foto: Håvard Bjelland (arkiv)

Kva: Biletkunstnar Unni Askeland skal snakka med poet Henning Bergsvåg om seg sjølv og kunsten

Kvar: Litteraturhuset (Smelteverket), Litteratursymposiet i Odda

Når: Torsdag, 21.00 til 22.00

Kvifor: «Jeg befinner meg i stormens øye, orkanens sentrum og det nervepirrende midtpunktet for den type sentrifugalkraft som gjerne oppstår når en billedkunstner står midt i en produksjon. Hun er veldig blond og i høygir. Hun er Unni Askeland, fortsatt».

Tommy Olsson frå magasinet Kunst si skildring verkar presis.

«Det er jo egentlig en eneste svær kontaktannonse, haha!», kom det frå Askeland. På veggane hang ho naken, og så til dei grader til stades. Puppar i trynet. Selfies. Ei Askeland i oppløysing. Eit vilt begjær.

«er jeg fin nok for deg«, var namnet på utstillinga frå i fjor.

Les også

I en gammel villa utenfor Oslo lever Unni Askeland sitt ensomme kunstnerliv. I hvert fall i noen minutter av gangen.

Olsson meinte det var hennar mest personlege nokon gong.

Torsdag kan me sjølv få oppleva henne. Då kjem Askeland til vestlandets fugl føniks: Odda. I «Kunstpraten» på Litteraturhuset skal Askeland snakka med den bergensbaserte poeten Henning Bergsvåg.

Han ser eg ofte i byen, gåande rundt med ein svart hatt på hovudet. Han ser ut som ein poet.

I det gamle smelteverket skal Bergsvåg freista å koma under huda på Askeland. Finna opphavet til denne sentrifugalkrafta, dette midtpunktet i orkanen.

Korleis er det Askeland brukar seg sjølv i kunsten? Er det for å forføra, dekkja seg til?

Guro Valland

HUMOR: Se Louis CKs oppvarmer

HUMOR: Joe List opptrer på Rick’s torsdag og fredag. Foto: www.comedianjoelist.com

Hva: Joe List med venner

Hvor: Rick’s

Når: Torsdag og fredag kl. 20

Hvorfor: Amerikansk stand up har fått godt fotfeste i Bergen. Og få kan være mer infernalske og politiske slagkraftige enn de beste komikerne fra USA.

Joe List fra Boston er en av dem som har markert seg sterkt de siste årene, blant annet som gjest på showene til Conan O’Brien, Jimmy Fallon og David Letterman. Han er også del av Netflix-serien «The Standups».

Les også

Profet i egen by

36-åringen var fast oppvarmer på større turneer for den kjente amerikanske komikeren Louis CK, som beklaget upassende oppførsel og trakk seg ut av rampelyset da det i forbindelse med #metoo ble avslørt at han hadde onanert foran intetanende kvinnelige kolleger.

Når Joe List besøker Stand Up Bergen og Rick’s sammen med blant andre konen Sarah Tollemache, får vi garantert servert historier om både Louis CK, Trump og det som ellers rører seg i de amerikanske stater.

Frank Johnsen

KONSERT: 80-tallshelt med vinkelsliper

STERKE VIRKEMIDLER: Andrej Nebb med vinkelsliper i en hånd og mikrofon i den andre. Foto: Audestad, Paal (arkiv)

Hva: De Press

Hvor: Hulen

Når: Lørdag kl. 21

Hvorfor: Det er altfor få originaler, ablegøyer og fiskepudding i norsk musikk, men det er absolutt ikke Andrej Nebbs feil. Som utagerende frontfigur i De Press tilførte den polske flyktningen norsk nyveiv både fra politisk tyngde, musikalsk fandenivoldskhet og en god dose surrealistisk humor. Bare søk opp den halvannet minutt lange videoen til «Fiskepudding» og reflekter litt over at denne absurde polsk-norske låten var inne på Norsktoppen i 1981.

Les også

Wallins fortid som punker

Hvis du lar Youtube-strømmen løpe, innledes neste låt med at Nebb stryker en sigd mot en ljå mens han messer sørgmodig på morsmålet sitt. På konserter var han beryktet for å fyre opp en vinkelsliper som del av musikken, noe 64-åringen visstnok gjør fremdeles. Samtidig kunne De Press også lage behersket, dyster Joy Division-stemning når de var i det lunet. Neppe noe man får se på «Stjernekamp» med det første, altså.

Erik Fossen

Publisert