Først tar de Bergen, så håper de på Broadway

Konsertversjonen av mordmysteriet får urpremiere på Festspillene neste år, men den ferdige musikalen kan fort ende i Hollywood og på Broadway.

FØRSTEREIS: Sigvart Dagsland og Karoline Krüger gjorde en stuntkonsert for Festspilldirektøren. Det åpnet dørene.
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

— Det er farlig å snakke om store planer. Men det er det vi har - å lage en musikal som ikke er hverdagskost i Norge. Nå vil vi spille musikken i Bergen og Stavanger, for vi er så stolte av den. Vi er imponert over at Festspillene tok denne sjansen, sier Veslemøy og Harald Zwart til BT.

Komponistene Sigvart Dagsland og Karoline Krüger skriver musikken til prosjektet.

— Vi møtte festspilldirektør Anders Beyer for et drøyt år siden. De har et flygel på lunsjrommet, så vi dro noen sanger fra «Seance». Han tente virkelig. Festspillene blir et perfekt startpunkt for prosjektet, sier de.

Les også:

Les også

Mor og datter står sammen på scenen

Film og musikal

Fredrikstad-paret Veslemøy og Harald Zwart har hatt Los Angeles som base i mange år. Harald Zwart («Karate Kid») er en suksessrik filmregissør, mens Veslemøy driver selskapet deres Zwart Arbeid AS.

Nå har de et hjertebarn som snart skal ut i verden, «Seance», en musikal inspirert av et av de mest omtalte mordmysterium i Skandinavia, den såkalte Køber-saken, der en ung kvinne og medium, Ingeborg Køber, i 1934 ble anklaget for på ha myrdet sin etter far, byfogd Ludvig Dahl, etter å ha forutsett hans død (se faktaboks).

I musikalen blir navnene byttet ut av hensyn til familien.

Harald Zwart skriver og regisserer, mens Veslemøy produserer. Planen var opprinnelig at dette bare skulle bli en film, men etter å ha tilbrakt noen sene nattetimer med venneparet Karoline Krüger og Sigvart Dagsland i Zwarts' sommerresidens på Hankø, fikk prosjektet en ny vending.

SAMARBEID LA-BERGEN: Regissør Harald Zwart, komponist/solist Karoline Krüger, produsent Veslemøy Zwart og komponist/solist Sigvart Dagsland jobber både i Norge og Los Angeles med storsatsingen «Seance».

Kan bli USA— Vi begynte vel å snakke om dette i 2011. Vi har et surt flygel på Hankø, men det bryr ikke Sigvart og Karoline seg om. Etter en seanse med mye musikk, så Harald og jeg på hverandre. Begge skjønte at historien vi puslet med kunne forløses ved på ta inn musikalelementet, sier Veslemøy Zwart.

Skjebnen skal ha det til at huset der familiens Dahls seanser foregikk, ligger et steinkast fra Zwarts' sommerhus. Derfor er dette en hendelse som Harald har kjent hele livet sitt.

— En kveld Karoline og Sigvart var på besøk, gikk vi alle bort til huset, som sto tomt. Vi ble veldig inspirert av å være der. Nå har vi hatt en pågående prosess. Enten har de besøkt oss i Los Angeles eller vi har møttes i Norge. Jeg har også presentert dette for agentene mine i USA. De er strålende fornøyd. Interessen for å gjøre noe i USA er absolutt til stede, men nå har vi fokus på konsertversjonen, sier han.

Krüger og Dagsland spilte deler av materialet for flere sjefene hos Hollywoods største agentselskap CAA. Tilbakemeldingene var visst av det overstrømmende slaget.

— Det har skjedd mye hyggelig til nå, men vi aner ikke hva som skje. I denne bransjen er ingenting sikkert før det er sikkert, sier de.

Klar med singel:

Les også

Dottera til Krüger og Dagsland kan bli rapstjerne

Det vakre og morbide

Alle er klare på at det som presenteres i Bergen og Grieghallen 1. juni, på Baroniet i Bømlo 3. juni og i Stavanger konserthus 5. juni bare er konsertversjonen, med sangere, musikere, kor og en forteller.

FREDRIKSTAD: Harald og Veslemøy Zwart fikk med seg superstjernene Jackie Chan og Will Smith til premieren på «Karate Kid» i Norge. Jaden Smith foran.

— Tanken er at publikum skal få et første innblikk i hva vi tenker å lage. Da jeg var ung, elsket jeg bakomfilmer der man fortalte hvordan en scene var tenkt løst. Så vi skal fortelle og spille, vise hva som kommer. Målet er å lage en film og en fullblods scenemusikal. Jeg er veldig inspirert av en musikal som «Sweeney Todd», der den vakre musikken mikses inn i det mørke, morbide universet med all sin svarte humor. Det er tonen jeg ønsker på «Seance», sier Harald.Krüger og Dagsland skal ha med 4- 5 musikere på scenen i Grieghallen og i samt et kor og tre amerikanske skuespillere.

— Vi har over 20 sanger ferdig. Karoline har god erfaring med musikkteater. Jeg er førstereisgutt, men har lange drømt om å skrive en musikal. Det er mye å lære. Vi har sittet mye sammen, seks personer - eltet og kritisert manuset, sier Dagsland.

— Vi har hele tiden lett etter et emosjonelt grunnlag for å ta inn musikk. «Seance» er et så stort prosjekt at vi må konsentrere oss om den fasen vi til enhver tid er inne i. Derfor er det full fokus på de tre konsertene, sier Krüger.

Skriver i dur

Konserten i Baroniet i Rosendal blir litt spesiell. Den blir uplugget og mye mindre i skala.

— Vi ville vise skuespillerne litt av Vestlandet. Baroniet og Stavanger var en selvfølge i så måte, sier de.

Musikken er inspirert av amerikansk musikaltradisjon. Krüger legger ikke skjul på at hun, som Zwart, er påvirket av «Sweeney Todd» og komponist Stephen Sondheim.

SISTE FILM: Harald Zwart, Lily Collins og Jamie Campbell Bower i Oslo i forbindelse med Zwarts siste Hollywood-film, «Skyggejegerne: Demonenes by».

— Vi skal lage noe melodiøst og dramatisk. Sondheim er jo genial. Jeg har sett ti intervjuer med ham der han snakker om komponering - at han kun skriver i dur for å kontrastere det dystre innholdet. Det prøver vi også å gjøre. Vi prøver også å ikke bli for voldsomme, men gi musikken rene rammer, sier Krüger.Zwart Arbeid AS sikret seg rettighetene til to av de viktigste bøkene om det virkelige dramaet: Henrik Eriksens «Spiritisme og virkelighet» og Ivo De Figueiredos «Mysteriet Ingeborg Køber». Datidens fascinasjon for spiritisme vil være et sentralt element i musikalen.

— Det er en norsk historie med en universell klangbunn. Historien stiller de store filosofiske spørsmål: Kan man kommunisere med et liv etter død? Finnes det liv etter døden? Det handler om religion/tro mot akademia. At vi skal slippe løs musikken i Bergen først, er bare rett og rimelig. Det var der Harald og jeg ble kjærester - jeg studerte juss, han var rekvisitør på DNS, sier Veslemøy Zwart og smiler.

Les også:

Les også

Drømmen oppfylt for Zwart

AMBISJONER: Karoline Krüger og Sigvart Dagsland presenterer musikken til musikalsatsingen «Seance» i Grieghallen 1. juni.

Hjelp fra BømloDagsland peker på at spiritisme var en åndsretning som ble veldig kritisert på den tiden, det at ånd og vitenskap skulle smelte sammen. Særlig de kristne så på dette som en enorm trussel.

— Det gikk så langt at høyesterettsadvokaten iverksatte sin egen forskning for å få Ingeborg Køber dømt, sier han.

— Kriminalmysteriet er i handlingens sentrum, men vi ser selvfølgelig på spenningspunktet rasjonalitet og mystikk, sier Krüger.

Mike McGurk på Bømlo skriver sangtekstene - noe han har gjort for Sigvart Dagsland, Karoline Krüger og Silje Nergaard og mange andre de siste 20 årene.

— Mike er en juvel. Han har alltid hatt lyst å arbeide med en musikal, sier Dagsland.

Dagsland-låt dukket opp i sørkoreansk TV-serie:

Kulturredaktørens utvalgte

Nyhetsbrev Jens Kihl er kulturredaktør i Bergens Tidende og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.
Publisert