Feststund med Elsa Lystad

Elsa Lystad i storslag.

Jan H. Landro

Å se og høre denne damen, som går i sitt 83. år, presentere glimt fra sitt sceniske og private liv, ispedd morsomme anekdoter, kjappe og til dels overraskende replikker, er en fest. Etter en litt langtrukken og ikke hundre prosent vellykket innledning, har Elsa Lystad publikum i sin hule hånd. Hun forteller, synger litt, danser litt og viser i mimikk og stemmebruk hvilken entertainer hun er.

Hun har fremført showet sitt mange ganger før, likevel virker det ikke rutinepreget. Det har bevart en friskhet som bare en velopplagt scenepersonlighet av Lystads kaliber kan oppvise. Dessuten er det åpenbart ikke helt den samme forestillingen som hun fremførte østpå, for her improviseres det tydeligvis over en lav sko. Og mister hun et ord eller glemmer noe, er pianist, sanger og samtalepartner Petter Anthon Næss klar.

Men gjennomgående merkes velviljen, varmen og entusiasmen – også når hun omtaler Wenche Foss som det eneste mennesket som gjorde entré på polet!

Står begge fast, trer publikum beredvillig til. Især når gamle bergensminner fra Elsa Lystads tid ved DNS strømmer på, da sprenges også alt som heter tidsskjema. Samspillet mellom de to på scenen er preget av gjensidig respekt og varme. Min eneste innvending er at Næss noen ganger er for kjapp med å hente hovedpersonen inn igjen når hun er ute på en av sine utallige digresjoner; for hun har jo vitterlig noe på hjertet.

Her går smil og alvor hånd i hånd, med mest av det første, og damen vet å spille på hele sitt store register som scenekunstner. Klisjeen om å gi av seg selv får nytt innhold når denne vitale rødtoppen raust omtaler kolleger fra scene og revy og like rundhåndet deler sine egne private og profesjonelle minner med et publikum som takknemlig tar imot. Hun er tidvis skarp i replikken og presis i karakteristikkene, som når hun parodisk tar for seg norsk film før og nå.

Men gjennomgående merkes velviljen, varmen og entusiasmen – også når hun omtaler Wenche Foss som det eneste mennesket som gjorde entré på polet!

Innimellom den noenlunde kronologiske fortellingen om liv og karriere, serverer hun biter fra forestillinger, med den kjente sykehussketsjen fra revyen "Kjære, lille Norge" som et høydepunkt. I sine vide, fargerike gevanter ga Elsa Lystad oss en festaften.

Enig med vår anmelder?

840287.jpg HÅVARD BJELLAND