Sotra tar et godt jafs av kinomarkedet

SF Kino Sotra har solgt over 13.000 billetter den første måneden etter åpning. Bergen kino har klar oppgang i samme tidsrom.

Publisert Publisert

JURASSIC WORLD: Filmen går så det suser på kinoene i Bergen og på Sotra. FOTO: FILMWEB

  • Frank Johnsen
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

— Vi merker foreløpig ingen konkurranse fra Sotra, sier programsjef på Bergen kino, Stein Sørensen, til BT.

SF Kino Sotra har budsjettert med et årlig publikumsbesøk på 130.000, så Bergen kino hadde grunn til å frykte at det ville slå negativt ut for dem. Men tallene forteller en annen historie.

Dinosaurfeber

Kinosenteret i Sartor storsenter åpnet 22. mai. Frem til og med 23. juni, var det totale besøkstallet cirka 13.000. I samme tidsrom solgte Bergen kino 78.960 billetter. I tilsvarende periode i 2014, var besøket 68.314. Det betyr at Bergen kino har en publikumsøkning på over 15 prosent, selv om de har fått en konkurrent.

— Den formidable økningen i juni skyldes både det dårlige været og filmene. «Jurassic World» har solgt over 16.000 billetter i Bergen på 11 dager. Det er veldig bra. I fjor var det et fantastisk vær i Bergen i samme tidsrom. Da går ikke bergenserne på kino, sier Sørensen.

Han tror ikke de vil merke en Sotra-effekt senere i år.

— Det er et stykke fra Bergen sentrum til Sotra. Der trekker de folk fra nærområdet som kanskje ikke ville ha gått på kino ellers. Jeg tror også det er lettere for foreldre å sende ungene på kino hvis den ligger nær deg, sier Sørensen.

Nytt marked

Han får støtte fra kinosjefen på Sotra, Rolf Øvretveit.

— Vi har skapt et nytt marked. Jeg møter veldig mange folk som sier: «Endelig kan vi begynne å gå på kino igjen.» Kinosenteret har også skapt et helt nytt liv på handlesenteret. Nå er det fullt liv her på kveldstid hele uken. Og serveringsstedene jubler. De merker effekten, sier Øvretveit.

Det er de kommersielle storfilmene som går desidert best på Sotra: «Jurassic World» har solgt 2416 billetter, «Spy» 1764 billetter og «Det elleville nøttekuppet» har hatt 1510 besøkende.

SF Kino Sotra ligger også godt foran budsjettet så langt.

— Vi spådde at åpningen ville lage et nytt marked. Det har slått til, sier direktør i SF Kino AS, Ivar Halstvedt. De er også deleier i Bergen kino.

— Bergen har ikke fått nye kinosaler siden 2004, da Magnus Barfot åpnet. Besøket har vel hatt en liten nedgang siden den gangen, så dette er godt nytt for dem som vil bygge nye kinoer. Det viser at folk vil gå på kino der de bor, sier Halstvedt.

Ny James Bond

Av de heleide SF-kinoene, ligger Sotra på fjerdeplass - etter Lillestrøm, Sandvika og Ski. Men besøket på Sotra overstiger tilsvarende kinoer i byer som Skien, Sarpsborg, Tønsberg og Moss.

— 13.000 besøk på én måned, er langt bedre enn vi hadde våget å tro på. Jeg tror årsbesøket vil overstige 130.000. Det beviser at vi ikke tok vann over hodet da det ble bestemt å bygge fem saler på Sotra, sier Halstvedt.

Bergen kino har hatt en publikumsøkning på to prosent så langt i år. Den best besøkte av 2015-premierene har vært «Fast & Furious 7» med 34.101 solgte billetter, mens «Fifty Shades of Grey» solgte 27.495 billetter i Bergen.

— Vi har generelt større filmer i 2015 enn i 2014. Høsten ser formidabel ut med store norske familiefilmer, populære oppfølgerfilmer og ny James Bond-film. Den forrige, «Skyfall», solgte over 65.000 billetter i Bergen. Det går slag i slag. Vi har også nye Hollywood-filmer i hele sommer. Så det er altfor tidlig å spå kinoens død, sier Stein Sørensen.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Venner av drapssiktet student: Han endret seg, ble mer isolert og fikk en mørk form for humor

Vennene beskriver ham som en fin gutt. Samtidig peker noen av dem på varsellamper fra fortiden.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Polititeori om drapet i Åsane: Kvinnen kan ha blitt kvalt

  2. Derfor lyste mange bygg i Bergen rødt

  3. Fra benken til Milan på to år: Slik reagerer gamle­treneren på komet­karrieren

  4. Storbritannia: – Viruset er ute av kontroll

  5. Fra torsdag morgen gjelder en ny parkeringsregel i Bergen

  6. – Er det så farlig å bli spurt hvor man kommer fra?