Alexander den store

Tidenes MGP-knockout. Alexander Rybak lekte med Europa.

Publisert Publisert
  • Janne Hagen
  • Camilla Torsøe
  • Arve Henriksen
iconDenne artikkelen er over 11 år gammel

Alexander Rybaks stjernestatus vil skyte ytterligere til himmels etter den knusende seieren i årets MGP-finale lørdag kveld. En liten forsmak på hva som venter av popularitet for 23-åringen fikk han da han ankom pressesenteret etter at seieren var et faktum i natt.

Rybak svarte med felespill på bordet, mens Frikar spilte hele ut sitt register oppe på podiet foran en samlet Europapresse.

— Jeg har tidligere sagt at det ikke betydde noe om vi vant eller ikke. Nå har jeg endret mening, det betyr noe. Nå er Norge virkelig satt på Grand Prix-kartet, sa han, før han ønsket alle fans og journalister hjertelig velkommen til Oslo i mai neste år.

Språkmektig Rybak parerte alle spørsmålene elegent, enten om de kom på norsk, engelsk eller russisk.

Størst applaus fikk han da han av en svensk journalist ble spurt om hva han mente om at russiske myndigheter hadde satte foten ned for den planlagte homoparaden i Moskva.

— Jeg synes det er veldig synd at de valgte å arrangere denne paraden på dagen i dag, i stedet skulle de heller brukt energien på den aller største homoparaden. Den var jo her i kveld, sa han.

Heiet på Island Hovedpersonen uttrykte også glede over at hans personlige favoritt, Island ble nummer to i konkurransen.

— Island har vært min favoritt hele tiden. Det vil si, Ukraina hadde den beste sangen, men Island hadde den desiderte beste sangeren, sier han.

En annen journalist ville også ha Rybaks kommentar på at europeiske seere mente han hadde skrevet en bedre låt enn selveste Sir Andrew Loyd Webber, hadde en bedre stemme enn franske Patricia Kaas og en bedre scenefremførelse enn greske Sakis Rouvas. Det hadde han litt vanskelig for å sette ord på.

— Egentlig føler jeg meg som bedre fiolinist enn sanger, svarte han.

2. juni slipper Rybak debutplaten, deretter blir det turné i sommer sammen med Frikar.

Leserne hyller Alexander den store - send oss ditt bidrag. GP-Svabø får på naien: «Hun skulle hatt en sokk i kjeften» - Stikk ut øynene hans: Britisk storavis hetser GP-vinneren.

Uhemmet skryt Delegasjonsleder Stian Malme brukte anledningen til å skryte uhemmet av Norges nye verdensstjerne.

— Du er en så talentfull mann, og jeg er virkelig stolt av deg. Jeg vil takke deg for at du har skrevet slik en fantastisk sang og jeg håper du nyter det kommende året, sa Malme.

Etter pressekonferansen ble Rybak skysset tilbake til hotellet, for å få slappet av i noen timer.

— Akkurat nå gleder jeg meg til å se igjen foreldrene mine, det er fem timer sist jeg så dem, sa han, og smeltet dermed enda flere fans.

På nasjonaldagen er han og resten av den norske delegasjonen invitert til den norske ambassaden til 17. mai feiring. Deretter bærer det hjem til Norge.

Og Rybak ønsker at flest mulig møter opp på Gardermoen når han lander klokken 21.00 norsk tid.

— Spasiba, sa Alexander fra scenen etter han hadde gjort sin vinneropptreden med sangen «Fairytale».

Rett til topps

Alexander Rybak knuste hele Europa. Ingen hadde noen gang mulighet til å true ham. Eventyret hans ble virkelighet.

**Les også:

Les også

Rybak hylles av våre naboer

Rybak hylles av våre naboer**

Det smalt i blikket til Alexander Rybak, som Islands stemmepresentør like godt omtalte som «the cutest guy in the conctest».

Hun var neppe alene om å synes det, og like mange likte nok hans «Fairytale». Vi smalt rett opp i ledelsen på første avtemming da vi fikk full pott fra Spania. Så fulgte 10 poeng fra Belgia, 12 fra Hviterussland og dermed bruste blodet godt i den norske delegasjonen bak scenen.

— 12 poeng går til en jeg ble forelsket meg i i kveld. Det er et eventyr, sa damen som leste opp stemmene fra Nederland.

Hun var langt ifra den eneste som lot seg sjarmere av den energiske 23-åringen med fela, og hallingdanserne Frikar.

Norges bidrag fikk 387 poeng totalt. Et godt stykke bak oss kom en annen nordisk favoritt, Island, som kapret andreplassen med 218 poeng.

Vi fulgte eventyret direkte - sammen med Twitter-brukere. Slik var festen.

Har det bra — Vi har det bra, nå. Koser oss stort i Green room, her er det helt fantastisk stemning. Nå må vi se på TV, sa Alexander da avstemningen så vidt hadde startet og da vi hadde tre ganger så mange poeng som Island, da det ellevte landet avga stemmer. På det tidspunktet hadde vi dobbelt så mange stemmer som nestemann på listem, 113 stemmer mot Islands 54.

HIPP, HIPP HURRA: For en start på nasjonaldagen. FOTO: Sara Johannessen/SCANPIX Foto: Sara Johannessen

Det ble tolver på tolver, og tier og åtter. Men stadig med massiv ledelse til nummer to. Nermere bestemt tre ganger så mange stemmer som Island et øyeblikk der.Tyrkia kneip igjen og ga oss bare ynkelige tre poeng. Og to fra Bulgaria. Men nabolandet Sverige ounget også ut med tolv poeng.

Halvveis i avstemmingen hadde vi ca dobbbelt s mange stemmer, 235 som nummer to, stadig delt mellom Island/Tyrkia med sine 115. Og det så svært lyst ut for Norge og Alexander. Stemningen var elektrisk presserommet. Nærmere bestemt rundt den norske pressen.

**Les også:

Les også

Det ultimate GP-tiåret

Det ultimate GP-tiåret**

Historisk

Da 30 av 42 land hadde avgitt stemmer, ledet Norge med 289 mot Aserbadjans 146. Da land dummer 31, Estland avga stemmer ble Alexander historisk. Alfri tidligere har noen fått over 300 poeng. Alexander Rybak hadde på dette tidspunktet 309! Og enda var det 10 land igjen til å avgi stemmer.

Det var gamle Grand Prix-stjerner på tråden på NRK-sendingen. Bettan, Rolf Løvland og Hanne Krogh. Så statsminister Jens Stoltenberg på telefon fra Syden og kulturminister Trond Giske. Alle storveis fornøyde og tok seieren hjem før sendingen var over.

— Fantastisk. Det blir utrolig moro å få Grand Prix til Norge neste år.

Alexander Rybak måtte forberede seg på pressekonferanse i sene, sene nattetimer. Og koredamer og hallingdansende frikarer og Per Sundnes gliste så bare ørene stoppet fliret i å gå helt rundt.

FOTO: NRK Foto: NRK

Da var det tre land i gjen å stemme. Og vi hadde 379 poeng. Snuste på 400-en.Alexander Rybak fikk desidert mest applaus fra journalistene i presserommet på Olympisky Arena i Moskva. NRK og de andre norske journalistene lot seg rive med, og stod oppe og viftet med flagg og sang.

Men det var ikke bare de norske pressefolkene som tok av. Greske, svenske, danske og ukrainske journalister viftet med sine egne lands flagg, og hoppet opp og ned og hoiet for Alexander.

Hva nå?

Så gjenstår bare spørsmålet — hvordan skal Norge toppe ekstravagansen i det russiske Grand Prix-arrangementet?

— Vi kommer til å lage et stort og flott og informativt show neste år, sa statsministeren.

Da blir 42 land med på å feire 17. mai i Norge.

Send en hilsen til MGP-helten her.

Publisert
  1. Musikk