Kinesisk OL-komponist åpnet norgesturné

Bian Liunian har komponert musikken til seremonien under Beijing-OL i 2008. I går kveld åpnet han turne i Norge med stjernefiolinisten Henning Kraggerud på Voss.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 15 år gammel

Liunian spiller på det kinesiske strykeinstrumentet erhu, også kalt den kinesiske fiolinen. Det er et instrument med over to tusen års historie, med to strenger og en bue som går mellom strengene. Instrumentet brukes mye både som soloinstrument og i orkestre i Kina.

Kina møter Norge Konserten «Grieg på kinesisk» i Osasalen i går avsluttet festivalen på Voss. Samtidig var det premierekonserten på en serie i regi av Rikskonsertene.

Henning Kraggerud forteller at samarbeidet mellom ham og Liunian var Rikskonsertenes idé. De to møttes første gang da Kraggerud holdt konsert i Hongkong:

– Vi kom godt ut av det med hverandre, Rikskonsertene hadde apparatet, og nå er vi altså i gang. Vi har utviklet et repertoar der det både er kinesisk og norsk musikk, mye av det er musikk av Edvard Grieg. Han er elsket i Kina. Det blir spennende å se hva publikum mener på de forskjellige stedene vi skal spille. Dette er verken rent klassisk musikk eller folkemusikk, mer noe midt imellom.

– Hva var den største utfordringer når dere skulle samarbeide?

– Det var noen barrierer å komme over. Fiolinen og erhuen er nokså forskjellige, spesielt i klangen. Spørsmålet er hva som skjer når to klangverdener møtes. Det har vært en uhyre spennende prosess. Og jeg synes det fungerer fint.

To klangverdener Kraggerud forteller om fire intense øvingsdager i Oslo før konserten på Voss.

– En av de store utfordringene for oss har vært å finne opprinnelige folketoner fra Kina. Etter mye arbeid lyktes det. Kineserne er ikke særlig opptatt av å bevare folkemusikken i original form. Den poppes opp og endres kraftig. Kineserne har heller aldri hatt noen Grieg eller Bull.

Kraggerud og Liunian hadde også med seg pianisten Christian Ihle Hadland og sangeren Wang Yan på konserten. Repertoaret besto blant annet av stykker som «Solveigs sang», «Åses død» og «Våren» av Grieg. Men publikum fikk også smakebiter på Liunians musikk til avslutningsseremonien i Beijing-OL, og kinesiske folketoner. Og som Liunian spilte Grieg på sin erhu, slo Kraggerud til med kinesisk musikk på sin Guarneri-fiolin fra 1744. Publikum på Voss reagerte med stående applaus. Og på nyåret reiser en gruppe studenter ved Ole Bull Akademiet til Kina på studietur.

Publisert:
NORSK-KINESISK MØTE: Fiolinist Henning Kraggerud og erhu-virtuos Bian Liunian sjarmerte publikum på Voss med en miks av kinesisk og norsk musikk.