Livslyst, energi og nytelse i skapet

Mens mange er opptatt av å komme ut av skapet, er det mulig at du heller vil inn i et orgonskap.

  • Guro Istad
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 14 år gammel

Ryktene sier at Sean Connery gjenfant potensen sin i et orgonskap. En fin frue fra Frogner skal – drevet av sin ekstase – ha gått i spissen for å utplassere skap på hvert et hjørne, og i DNS-forestillingen «Begrav meg i Bergen» blir kvinnene helt hektet på skapets effekt.

Skapene, som har fått plass i foajeen på DNS, er nemlig av en helt annen sort enn det du henger klærne dine i til vanlig. Her møtes uorganiske og organiske materialer som til sammen skal akkumulere atmosfærisk energi, gi lyst og livsglede og endatil føre til orgasmer. Både for kvinner og menn. Blant de besøkende på DNS er det imidlertid stort sett bare kvinner som tør å prøve ut skapene, mens ektefellene jubler på utsiden.

Maks 30 minutter Det var lege og psykoterapeut Wilhelm Reichs (1897-1957) som i oppfant orgonskapet. Skapene som nå besøker Bergen er laget av kunstner Marianne Heske, og er bygget etter den gamle orgonmesterens oppskrift.

– Hans idé var å bygge skapet som en batterilader, som kunne lade mennesker.

Selv har hun lagt til en dæsj kunst på toppen.

– Min idé er å kombinere kunstenergi med orgonenergi. Det er på en måte samme energi. Man kan jo føle seg lystig av musikk, og vel av god kunst.

For dette handler, som hun sier, om menneskets sanseapparat. Dessuten garanterer hun deg dermed utbytte av turen i skapet.

– Skjer det ingenting fysisk, har du i hvert fall fått en visuell opplevelse, sier Heske.

– Vet du om noen som har fått orgasmer?

– Jeg spør ikke om sånt. Det synes jeg er for privat. Jeg spør aldri noen om de reagerer på kunsten min i det hele tatt.

– Har du selv vært vitne til at skapene har virket?

– Ja, i Berlin var jeg vitne til sterke ladninger. Men det er viktig å ikke sitte for lenge. Maks 30 minutter, for du kan bli «overcharged», akkurat som en telefon. Hvis du legger den for lenge på lading så sprekker den, sier Heske og sprekker i et stort smil.

– Har du selv opplevd noen effekt av skapene?

– Jeg synes all god kunst er stimulerende, svarer Heske og smiler.

Stålull og saueull Fra utsiden kan skapet minne om en utedo. Det ytterste laget er nemlig av sandblåst tre.

– Da blir det som porer i huden. De suger energi fra atmosfæren. I Bergen er det mye himmel og hav og dermed ekstra sterk orgon, forsikrer kunstneren.

Dessuten har skapene vært på rundreise; i Düsseldorf, Berlin, Brasil, Oslo, Reykjavik, København og Helsingfors, så kanskje ligger noe av energien fra disse stedene fremdeles lagret i veggene.

Neste lag består av stålull.

– Det er uorganisk, opplyser Heske.

Innenfor der er det renset saueull, og innerst er orgonskapet belagt med glassemaljerte stålplater med Marianne Heskes videomotiv på.

– Det var viktig at det var noe udefinerbart. Reich forsøkte å bevise at orgon virket, det var derfor han fikk trøbbel, sier kunstneren.

Plass til to Verden var nemlig slett ikke klar for psykoterapeutens orgonopfinnelse. Han ble kastet ut av Norge, og i USA gikk Food and Drug Administration til sak mot ham. Dommen ble i hans disfavør; orgonenergi eksisterte ikke og orgonapparater— og litteratur ble forbudt.

– Du kan jo ikke bevise god musikk, eller at Bachs musikk er evigvarende, men den er det likevel.

– Må man være alene? Kan man være to?

– Ha ha ha ha ha! Selvsagt!

SKAPNYTELSE: Marianne Heske har fulgt psykoterapeut Wilhelm Reichs oppskrift til punkt og prikke, og skapt ekte orgonskap som nå er plassert i DNS-foajeen. Skapene skal bidra til livsglede, lyst og nytelse.

Kulturredaktørens utvalgte

Nyhetsbrev Jens Kihl er kulturredaktør i Bergens Tidende og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.
Publisert
BT anbefaler

Fullsatt kirke tok farvel: – Det skjedde så fort og uventet

Torsdag ble Noah Landro (12) begravd etter dødsulykken i Øygarden.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. – En person ved siden av meg ble skutt, han falt rett i bakken.

  2. Elden skal forsvare terrorsiktede

  3. Er du blitt syk? Slik takler du koronaplagene

  4. Kvinne savnet på Hardangervidda

  5. Vil fengsle mann for Nav-trusler. - Var ruset og aggressiv.

  6. Slik var sommer­dagen: – Glad vi ble her