– Bergenspatriotismen er bra, så lenge den ikke er helt alvorlig ment

Ida Lødemel Tvedt har bodd mesteparten av sitt voksne liv i New York. Debutboken hennes handler om alt fra oppveksten på Melkeplassen til Donald Trumps USA.

Publisert Publisert

TVEDT OG STOCKHAUS: Ukens gjester i Republikken. Foto: Alice Bratshaug

– Hele ideen om røtter er veldig sentral i boken. Jeg er på en måte bergenspatriot, og jeg har tenkt mye på hva det betyr, sier forfatter Ida Lødemel Tvedt, som akkurat har sluppet boken «Marianegropen».

Hør siste utgave av Republikken her:

De siste syv siste årene har hun bodd i Brooklyn i New York, noe som har fått henne til å tenke på sine røtter på Melkeplassen og i Bergen. Ikke minst på visse trekk ved hennes hjemby.

Les også

Verden sett fra Melkeplassen

– Den bergenske patriotismen er sjarmerende fordi vi vet den ikke er sann. Den har glimt i øyet, og vi vet at Bergen rent objektivt sett ikke er verdens beste by, sier Tvedt.

ESSAY I 43 AKTER: Ida Lødemel Tvedt beskriver sin debutbok, «Marianegropen», som et essay i 43 akter. Foto: Helge Skodvin / Gyldendal

Kristian Stockhaus på sin side er kjent som musiker, blant annet i bandet Ungdomskulen. Stockhaus er født i Stockholm, bodde en stund i Småland, og rakk noen år i Florø før han endte opp i Bergen.

Nå har han som soloartist sluppet en plate med en litt spesiell tittel: «Svorske Tilstander».

Les også

Det er «svorske» tilstander på Stockhaus’ nye plate

– Jeg er «stuck» med denne dialekten. Da er det bedre å omfavne den, ennå prøve å komme unna, sier Stockhaus.

Hør siste utgave av Republikken i spilleren over, eller på Spotify, iTunes eller din foretrukne podkast-leverandør. Du kan også laste ned BTs egen podkast-spiller, BT Lytt, på iTunes eller Google Play.

Publisert