- En viss fare for at du blir ko-ko

Ketil Mosnes laget bok og plate i en hurtigrutelugar.

Publisert Publisert

«KYSTVERK»: Ketil Mosnes (36) har kombinert sin lidenskap for musikk, båter og geografi i CD- og bokprosjektet «Kystverk». - Men med all respekt – skal du sitt tolv dager på hurtigruten, er det en viss fare for at du blir ko-ko. Foto: PAUL SIGVE AMUNDSEN

— Tekstene i boken begynte egentlig som tekster som skulle følge med platen. Men etter hvert så jeg for meg formatet, hvordan det skulle bli, sier Ketil Mosnes.

Installert på MS Finnmarken med rekesmørbrød ( veldig hurtigruten), får vi forklaringen på hans siste CD-utgivelse «Kystverk», som altså også ble bok med samme tittel. Prosjektet er hans andre under logoen Baertur; et soloprosjekt med eget soverom som utgangspunkt.

Et kjærlighetsforhold

— De fleste bøkene som er skrevet om hurtigruten har en slags turistkontorfunksjon for hurtigruten - min bok tar for seg sånt som ... tja, prisene på rekesmørbrød og sånt.

Eller slik: Mosnes tilbyr oss et knippe subjektive betraktninger, med egne bilder til, der hurtigruten er rammen, men slett ingen tilfeldig ramme. Han har lenge hatt et kjærlighetsforhold til disse skutene.

Kanskje ble hurtigruteopphenget utløst av turene med danskebåten med familien da han som barn bodde på Nesodden - eller kanskje var det alle besøkene i Ålesund, der mor kommer fra - der var i hvert fall hurtigruten innom.

— Jeg fikk tidlig en interesse for alt som fløt. Slike interesser blir gjerne byttet ut med mer usunne interesser, men slik gikk det ikke.

- Tenker klarere

Så da Ketil Mosnes som ung student ved en dansk fotoskole skulle velge tema til eksamensoppgaven, var redningen snublende nær.

— Jeg var i Bergen; på Møhlenpris en fyllesyk ettermiddag, og så en hurtigrute ved kaien. Da fikk jeg ideen om å lage noe på hurtigruten, og gikk rett opp til kapteinen.

Resultatet var gratis tur-retur-billett i posten tre dager senere; med hilsen kapteinen på MS Nordkapp. Og det var på den turen han oppdaget konseptet med å sitte alene i salongen på øverste dekk, og bare glane ut i vær og natur. Leeenge.

Jeg var i Bergen; på Møhlenpris en fyllesyk ettermiddag, og så en hurtigrute ved kaien. Da fikk jeg ideen om å lage noe på hurtigruten, og gikk rett opp til kapteinen

— Man går inn i en stemning der man føler at man ikke kjenner noen, og aldri har kjent noen. Det er bare meg det handler om. Dette er min variant av spa - en gave til meg selv. Hva jeg vil oppnå? Jeg vet ikke helt ... man tenker kanskje litt klarere når man ikke får input over nett, mobil og andre mennesker.

For siden har det blitt mange hurtigruteturer - den ene var 30-årsgave fra kompiser, initiert av Fredrik Saroea, som han startet Datarock sammen med i 2000.

Ble helt annerledes

Datarock og omfattende turnéliv verden over er historie for Ketil Mosnes del. Nå jobber han på butikken Robot i Skostredet, og Baertur-prosjektet er overkommelig i tillegg. Innspillingen av «Kystverk» var syssel under to hurtigruteturer sist vinter. Litt elektronikk, USB-kabler og headset holdt til å rigge opp et bitte lite studio på lugaren.

— Nitti prosent av musikken lager jeg i hodet, så det var bare å få skissert det ned etterpå ved hjelp av litt elektroniske hjelpemidler. Og noe har jeg lagt til hjemme etterpå.

Resultatet av hurtigrute-innspillingen ble imidlertid fullstendig annerledes enn Ketil Mosnes hadde forestilt seg.

— Jeg så for meg noe mer svulstig, stemningsfylt og arktisk i lange sekvenser. I stedet ble det litt mer rølpete; bluesinspirert - jeg vet ikke helt hvor det kom fra?

Publisert