- Facebook forandret verden

Facebook var en viktig forutsetning for at revolusjonen i Egypt fant sted, mener språkforsker Linda Kjosaas.

Publisert Publisert

 • Tonje Aursland
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

I fjor sommer sitter egypteren Khaled Said på en internettcafé i Alexandria. Politiet kommer inn og ber han legitimere seg. Da Said ikke har papirene på seg, blir han tatt med utenfor. Der knuser politiet hodet hans mot en fortauskant. Khaled Said dør senere av skadene.

Flere hundre mil unna i Emiratene, sitter Wael Ghoneim, Googles områdeleder i Midtøsten, og ser på bildene av den torturerte unggutten som vitner hadde tatt og lagt ut på nett. Det gjorde et enormt inntrykk og var den direkte årsaken til at han opprettet Facebook-gruppen: «Vi er alle Khaled Said» — en gruppe som skulle få stor betydning i planleggingen av den kommende revolusjonen i landet .

Bakteppet før revolusjonen

 • På dette tidspunktet hadde det bygd seg opp en enorm frustrasjon blant egypterne, forteller Linda Kjosaas.

Hun er universitetslektor ved Universitetet i Bergen, og har bodd i Egypt i flere år.

— For hvert eneste år så jeg håpløsheten og aggresjonen vokse. Egypterne er et folkeslag med mye humor, men det ble stadig lengre mellom smilene. Folk hadde mistet håpet, sier hun.

Gjennomsnittslønnen var da på nesten 1400 kroner i måneden. Samtidig var prisen for et kilo kjøtt steget til ca. 50 kroner.

 • Det var helt umulig for en vanlig egyptisk familie å forsørge seg. Flere begikk selvmord, hvilket er et høyt skrik om hjelp i en kultur der selvmord ikke er akseptert, sier Kjosaas.

Kravet om medgift på mellom 30.000 og 40.000 kroner for de fattigste, var også umulig for mange å innfri. Resultatet ble færre ekteskap.

 • Egypterne hadde ikke lenger råd til å gifte seg, og en ny generasjon med unge frustrerte menn vokste opp i et samfunn preget av høy arbeidsledighet og korrupsjon.

Miniparlamentet

Facebook-gruppen «Vi er alle Khaled Said» hadde 2000 tilhengere i begynnelsen. Disse utgjorde ifølge Kjosaas et slags miniparlament. Der ble frustrasjoner luftet og alle forslag stemt over.

— Det var en demokratisk gruppe. Facebook ble et møtested for humanister og motstandsfolk, sier hun.

Kravet var at politiet og innenriksministeren ble stilt til ansvar. Og at familien til Khaled Said skulle få oppreisning.

Facebook-parlamentet vedtok å holde flere stille protester. Blant annet en der egypterne møtte opp og sto hånd i hånd ved stranden i Alexandria og langs Nilens bredd.

 • Først da så de hvor mange Facebook faktisk hadde klart å mobilisere, sier Kjosaas.

Etter at president Mubaraks parti fikk over 90 prosent av stemmene i desember, raste beskyldninger om valgfusk. Samtidig utløste kirkebombingen i Alexandria store protester både fra kristne og muslimer.

— Og den Tunisiske revolusjonen ble en stor inspirasjon for motstandsbevegelsen i Egypt, sier Kjosaas.

Den første demonstrasjonen

 1. januar ble pekt ut som dato for den første demonstrasjonen.

— Siden gruppen var infiltrert, planla de flere ulike og noen falske møtesteder og møtetider. Noen av demonstrantene ble oppdaget og stoppet, andre klarte å overraske politiet. De tok med seg store folkemasser på veien og beleiret til slutt Tahrir-plassen, sier Kjosaas.

 • Først satt folk på Facebook, deretter gikk de ut på gatene. Der begynte revolusjonen å leve sitt eget liv. Som respons på at demonstranter ble beskutt, ble kravet endret til at selve presidenten skulle gå.

Kjosaas mener Facebook var helt avgjørende for organiseringen av demonstrasjonene.

— Det var en viktig møteplass for aktivistene og en forutsetning for at revolusjonen fant sted, sier hun.

Aktiv Facebook-gruppe

Opphavsmannen, Wael Ghoneim, ble arrestert før opptøyene og satt fengslet med bind for øyne og munn. Da han ble løslatt 12 dager senere, var han uvitende om de enorme omveltningen landet hadde gjennomgått.

— Hva med Libya? Kan tilsvarende skje der?

 • Gaddafi har gjort det samme som Mubarak gjorde på et tidspunkt, nemlig å legge ned internett. Jeg kjenner ikke situasjonen i Libya så godt, men det kan tyde på at nettet er et viktig virkemiddel for motstandskampen også der.

Facebook-gruppen er fremdeles i aktivitet og har nå over en million medlemmer.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les videre

 1. - Det var fryktelig intenst
  TV 2-reportere havnet i skytedrama i helgen.

  Les hele artikkelen

BT anbefaler

Her parkerer de gratis for siste gang

– Det er ikke sikkert alle har fått det med seg, sier parkeringssjef.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

 1. – Jeg gleder meg til å bli Brann-spiller

 2. Venner av drapssiktet student: Han endret seg, ble mer isolert og fikk en mørk form for humor

 3. Tre nye smittede i Bergen

 4. Tett ettermiddagstrafikk

 5. Ny runde i retten om elsparkesykler

 6. – Vestlandet kan få noe av det beste været i hele Europa