Bergen Live selger 51 prosent av aksjene til verdens største konsertarrangør

Den amerikanske underholdningsgiganten Live Nation kjøper aksjemajoriteten i Bergen Live. – Dette vil sikre Bergen enda bedre artister i tiden fremover, mener Bergen Live-sjef Frank Nes.

Publisert Publisert

Bruce Springsteen og Steven Van Zandt fylte Koengen til randen to ganger i 2012. Live Nation var arrangør med Bergen Live. Foto: Martin Eilertsen (arkiv)

  • Frank Johnsen

Omtrent alle storkonsertene på Bergenhus festning siden 2006 har vært et samarbeid mellom Bergen Live og Live Nation Norway, som er landets største konsertarrangør. Alle billettene er solgt via Ticketmaster, som også er en del av den internasjonale Live Nation-familien.

Vil styrke posisjonen i markedet

Nå kjøper Live Nation Entertainment 51 prosent av aksjene i Bergen Live AS. Dermed blir verdens ledende aktør innen live underholdning, med base i Beverly Hills, ny majoritetseier i den lokale konsertarrangøren.

Les også

I juni skal opp til 115.000 mennesker på konsert på Festningen

Rune Lem i den norske avdelingen av Live Nation blir ny styreleder.

Folkehavet på Bergenhus festning, Koengen, har vært vitne til internasjonale artister. Her fra konserten med Bruno Mars i 2018. Foto: Bjørn Erik Larsen (arkiv)

Frank Nes skal fremdeles styre Bergen Live. Foto: Alice Bratshaug (arkiv)

– Avtalen er konfidensiell, men vi har fått en fair pris. Pengene har ikke vært avgjørende. Dette er like mye en strategisk beslutning. Den gjør at Bergen Live vil styrke posisjonen sin i det norske konsertmarkedet, sier dagens styreleder, Audun Hasti.

Han representerer en av hovedaksjonærene i Bergen Live, EGD Capital AS. Den andre er Live Events AS, som eies av en rekke selskaper og enkeltpersoner, blant annet Frank Nes (24,9 prosent) og Ole Bull Scene (6,1 prosent).

– Alle tidligere eiere selger seg ned pro rata slik at aksjene lokalt, 49 prosent, samles i ett selskap med samme innbyrdes eierskap som tidligere, sier Hasti.

– Tøff konkurranse

Frank Nes er ikke i tvil om at avtalen vil sikre en bedre artisttilgang til Bergen, i et marked som er blitt tøffere blant annet fordi Trondheim, Oslo og andre byer også har store arenaer med plass til store stjerner og et stort publikum.

Volbeat kommer til Koengen i sommer. Her fra fjorårets Tons of Rock på Ekebergsletta i Oslo, som er blitt en konkurrent til Bergen Live. Foto: Berit Roald/Scanpix

Der idrettsanlegget i Granåsen kan trekke opptil 40.000 publikummere på en konsert, er maksgrensen på Koengen 23.000. Bergen har heller ikke noen større konsertsal under tak.

Svak kronekurs gjør ikke situasjonen enklere.

– Konkurransen er tøff, både nasjonalt og internasjonalt. Salget betyr at Live Nation vil satse enda mer i Bergen. Vi har lenge hatt et tett samarbeid, så i bransjen er nok ikke folk overrasket over denne avtalen, sier Nes.

Solgte nærmere 1,2 mill. billetter

Bergen Live har arrangert 98 konserter på Bergenhus festning siden 2006. Inkluderer man aktiviteten til Bergenfest, har billettomsetningen der vært 857 millioner kroner fordelt på nærmere 1,2 millioner solgte billetter.

Frank Nes og Vidar Fyllingsnes i Forsvarsbygg inngikk en avtale som sikrer at Bergen Live og Bergenfest får førsterett til konserter på festningen frem til 2028. Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen (arkiv)

Bergenfest, som er en egen stiftelse (Stiftelsen Bergen Music Fest), skal drives videre som tidligere med den samarbeidsavtalen som stiftelsen har med Bergen Live.

Les også

Bergenfest blir nullet av Kulturrådet: – Det er nærmest skandaløst

– Så her blir det business as usual.

– Vil bergenserne merke noe til oppkjøpet?

– Egentlig ikke. Det blir de samme menneskene som skal jobbe videre med Bergen Live, på det samme kontoret. Avtalen med Live Nation vil sikre arbeidsplasser og styrke Bergen som konsertby, sier Nes.

– Vi har ikke hatt dårlig tid

Audun Hasti bekrefter at det har vært lange forhandlingsrunder med Live Nation for å komme frem til en endelig avtale.

Elton John fylte Koengen i fjor. Foto: Eirik Brekke (arkiv)

– Vi har ikke hatt dårlig tid. I en slik prosess har det vært mange aktører involvert, fra Sverige, England og USA. Men så lenge det ikke har hastet for oss, har tiden blitt brukt godt.

– Er du sikker på at Live Nation ikke vil endre eierskapsstrategier etter hvert?

– Vi er så trygge som vi kan bli. Bergen Live og Live Nation har samarbeidet godt i 15 år, så egentlig er kjøpet en naturlig fortsettelse av dette. Vi forventer egentlig at Live Nation blir enda tydeligere i Bergen, på en positiv måte, mener Hasti.

Les også

Slik var Foo Fighters-konserten på Koengen

Kommende styreleder Rune Lem sier at han og Frank Nes har hatt et godt samarbeid siden de ble kjent i Senegal i 2002.

Rammstein solgte 20.000 billetter til konserten på Koengen i 2010. I Trondheim i sommer har bandet solgt nesten 70.000 billetter, fordelt på to konserter. Foto: Paul S. Amundsen (arkiv)

Rune Lem er en nestor i norsk konsertarrangering. Nå blir Live Nation-veteranen ny styreleder i Bergen Live. Foto: Privat

– Dette er en naturlig forlengelse av et godt og fruktbart samarbeid. Internasjonalt blir det bare større og større enheter, og turneer kjøpes snart opp på verdensbasis. Derfor er det bedre å være på innsiden, som del av noe større, enn å være på utsiden, sier Lem.

Han tror også at dette vil gi bergenserne et bedre konserttilbud, ved siden av å sikre fremtiden til Bergen Live som firma.

– Selskapet er veldig veldrevet. Alle på kontoret kjenner meg. Og omvendt. Så dette tror jeg blir hyggelig. Jeg solgte Gunnar Eide Concerts til det som ble Live Nation i 2000. Jeg sitter her fremdeles, sier Lem.

I tillegg til å arrangere store og små konserter i Norge gjennom hele året, står Live Nation Norway også bak større festivaler som Tons of Rock og Findings.

Publisert
  1. Live Nation
  2. Bergen
  3. Live
  4. Bergenfest
  5. Granåsen