Vil hindre at dette skjer igjen

I helgen ble den sovende babyen under Smørsbroen malt over. Nå vil byrådet kjempe mot at vegvesenet gjør dette uten å involvere kommunen først.

Publisert Publisert

FØR OG ETTER: I helgen ble gatekunsten av den sovende babyen under Smørsbroen malt over. Foto: ØRJAN TORHEIM/GIDSKE STARK

  • Robert Nedrejord
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

I helgen ble et av Bergens synligste kunstverk malt over. Babyen som holder på å våkne opp under Smørsbroen ble malt over av Statens vegvesen. Nå reagerer byrådet på at kunstverket er fjernet.

— Dette er veldig trist. Det var et usedvanlig vakkert og talende kunstverk, sier Anna Elisa Tryti (Ap), byutviklingsbyråd og vikar for ferierende kulturbyråd Julie Andersland (V).

Hun ønsker klarere retningslinjer for å hindre at dette skjer igjen.

  • Frykter fergekaos i forbindelse med Tysnesfest

Graffiti er satsingsområde

ØNSKER RETNINGSLINJER: Anna Elisa Tryti (Ap), byutviklingsbyråd og vikar for ferierende kulturbyråd Julie Andersland (V) vil forhindre at kunstverk som "Awakening" blir fjernet i fremtiden. Foto: Leif Gullstein

Kunstverket, laget av den bergenske gatekunstneren AFK, dukket opp i mars.Kunstverket var en såkalt paste up, klistret opp på papir av til sammen åtte deler.

— Gatekunsten er flyktig som kunstform, og det er gatekunstmiljøet også klar over. Statens vegvesen bestemmer over hva de vil gjøre på sine veier. Det Byrådet ønsker å gjøre er å få i stand klare retningslinjer mellom oss og veivesenet sånn at vi blir informert før noe blir malt over, sier Tryti.

— Hvem skal vurdere hva som får stå?

— Vi ønsker at det skal vises varsomhet, så må fagmiljøene diskutere om noen og hvilke som eventuelt skal stå. Det er noe helt annet at et kunstverk blir erstattet med et annet enn at det blir malt over. Det er viktig med områder i byen forbeholdt gatekunst, sier hun.

Hun forteller at graffiti er et klart satsingsområde fra kommunen sin side.

SLIK BLE DET: Buene under Smørsbroen, midt i Bergen sentrum, var lørdag preget av fersk maling. Foto: Ørjan Torheim

— Fra 2011 og frem til 2015 har Bergen kommune hatt en egen graffitiplan som fra 2017 blir inkludert i den ordinære kunstplanen, sier hun.

Hun forteller også at Bergen kommune uansett ønsker å dokumentere kunstverkene før de forsvinner.

— Her utfordrer jeg veivesenet til å delta, sier Tryti.

Broen skal rehabiliteres

PÅ PAPIR: AFKs paste up var laget på papir, og ble klistret opp i åtte deler på buene under Smørsbroen i mars. Veien under Smørsbroen er en av gjennomgangsårene i Bergen sentrum, og kunstverket var dermed svært synlig. Foto: Gidske Stark (arkiv)

Det er fortsatt usikkert hvorfor verket ble fjernet.

— Smørsbroen skal rehabiliteres. Den er dårlig og forvitret og skal males og stelles. Det må være i den forbindelse det har skjedd, kunne Gunnar Kråkenes, prosjektleder for drift og vedlikehold i Statens vegvesen fortelle til BT i helgen.

Det er også standard prosedyre å fjerne kunstverk som dette, ifølge Kråkenes.

— Hvis det ikke er søkt om løyve, er det å betrakte som en ulovlig handling. Da skal det bort. Det skjer automatisk.

Ifølge NRK er ikke grunnen videre avklart mandag ettermiddag. Kråkenes i Statens vegvesen er heller ikke direkte negativ til byrådens forslag.

— Våre rutiner er ikke hogget i stein. Jeg ser ikke bort fra at vi kan få til en avtale der vi bevarer kunsten og samtidig har kontroll med det. Men vi må få inn søknader slik at vi kan vurdere om kunstverkene kan stå, det har jo blant annet å gjøre med trafikksikkerhet, sier Kråkenes til NRK.

Publisert

Les videre

  1. Kunsten under Smørsbroen er borte. - Samfunnsøkonomisk og kulturelt helt på trynet, sier tidligere kulturbyråd.

  2. Beklager at de fjernet graffitien

  3. Graffitien på Danmarks plass fjernet

  4. - Trodde de hadde tenkt seg om

BT anbefaler

Skal du ha konfirmasjon i helgen? Disse reglene gjelder nå.

Bergen forbyr private sammenkomster med over 20 personer. Det betyr ikke at du må avlyse.

LES SAKEN