Stiller ut i gammel fiskebutikk

Tidligere elev ved avdelingen for tekstil på Kunsthøgskolen i Bergen (KiB), Else Leirvik, kommer tuslende ut fra et lite avlukke iført hvit uniform.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 21 år gammel

SILJE GRIPSRUD silje.gripsrud@bt.no

Inni den passfotoautomat-lignende boksen, skal hun gi personlige komplimenter mens hun ser gallerigjestene rett i hvitøyet. Utstilling om bekyttelse — Prosjektet har jeg kalt "Soul security". Temaet er "Beskyttelse", ønsket om å verne om andre, og selv bli passet på, forteller Leirvik og peker på en pute som henger på veggen. - Legger du hodet på den, vil du høre kjæresten min synge sanger som lover evig troskap. På veggen der henger det et fotografi av meg og min datter. Leirvik mener at beskytterrollen alltid vil medføre en følelse av utilstrekkelighet.- Å tro at man kan verne noen mot alt, er en illusjon. Derfor har jeg prøvd å få frem det drømmeaktige, sier Leirvik og ser seg rundt i det renskurte og hvitmalte lokalet. Det er vanskelig å tenke seg at det her har foregått høylydt fiskehandel. På initiativ fra studentene - Det er nå ikke så lenge siden det lå råtten fisk her, selv om butikken har vært stengt en stund, sier Johanna Rylander, som står bak disken og stryker over bollen til galleriets gullfiskmaskot.Rylander er en av de fire KiB-studentene som tok initiativet til galleri "Fisk". I over en måned har de skurt og skurt for å få vekk fiskelukten, og tross husbrann, betennelse i beina og kneoperasjon blant studentgjengen, kan de nå åpne døren til et hvitmalt, stort utstillingsrom. Vil overraske - Det er på tide at kunststudentene får et mer frittstående galleri. Skolen hadde et rom i Marken, men galleriet der var veldig dårlig organisert, påpeker medstudent Anne Szefer Karlsen, og tilføyer at de fleste kunsthøyskoler i Norden har et åpent visningsrom.Utstillingene i Kong Oscarsgate vil skifte annenhver uke. Studentene kan søke om å få leie galleriet hvis de forplikter seg til å drive PR-arbeid og ordne med vernissage. På den måten mener studentene at "Fisk" blir et galleri som kan eksperimentere og overraske, men samtidig ivareta kvalitet.- Det skal være en tverrfaglig møteplass for studentene og et nytt og spennende gallerialternativ for bergenserne. Den første utstillingen åpner i morgen.

ØNSKER Å BLI SETT: I morgen går startskuddet for galleri "Fisk" I Kong Oscarsgt. 46. Else Leirvik åpner sin utstilling med å gi komplimenter. (Foto: Jan M. Lillebø)

Kulturredaktørens utvalgte

Nyhetsbrev Jens Kihl er kulturredaktør i Bergens Tidende og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.
Publisert: