Fritt Ords Honnørpris til Leo Ajkic og skamløse jenter

Fritt Ords Honnørpris tildeles programlederen Leo Ajkic og «de skamløse jentene» ved tre av dem – Amina Bile, Nancy Herz og Sofia Srour.

Publisert Publisert

HEDRES: Statsminister Erna Solberg (H) i samtale med Leo Ajkic og Nancy Herz. Nå er de to sistnevnte tildelt Fritt Ords Honnør-pris, Herz sammen med to andre unge kvinner med innvandrerbakgrunn. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Stiftelsen Fritt Ord kaller NRKs TV-serie, der Ajkic er programleder, nyskapende og uttaler at den har skapt stor innsikt i flyktningers situasjon, og tilført innvandrings- og integreringsdebatten nye perspektiver.

Bile, Herz og Srour får prisen for sin personlige og modige innsats for å belyse sterk sosial kontroll i minoritetsmiljøer.

Les også

Leo Ajkic hetses etter NRK-serie om flyktninger: – Det er ikke noe gøy med slike beskjeder

Hedres for NRK-serie

I «Flukt» har Ajkic bevisst brukt sin egen bakgrunn som flyktning for å fortelle de personlige og dramatiske historiene til flyktninger i Europa og Norge, heter det.

«De skamløse jentene» ble et begrep etter at Nancy Herz brukte det i et debattinnlegg i Aftenposten våren 2016. Der skrev hun: «Vi er de skamløse arabiske jentene, og vår tid begynner nå. Vi ser stadig flere jenter fra minoritetsmiljøer som står opp og trosser våre egne.»

Æreskultur på dagsorden

De har satt sine egne dagsordener i hittil underbelyste debatter om æreskultur, kjønnsroller og sosial kontroll av kvinner i minoritetsmiljøer. De unge kvinnene setter tydelige spor etter seg i offentligheten, skriver Fritt Ord.

Fritt Ords Honnør er på 100.000 kroner, og er en påskjønnelse som deles ut av Fritt Ords styre for verdifullt virke i det frie ords tjeneste, gjerne i tilknytning til en aktuell sak.

Publisert