Bergensk Pippi til høsten

Pippi Langstrømpe er nok garantert den sterkeste. Men resten av DNS-høsten blir også preget av sterke kvinner.

BERGENSK PIPPI: Reny Marie Gaassand Folgerø. FRED IVAR UTSI KLEMETSEN

Finn Bjørn Tønder

Som vossejenten Liv Bernhoft Osa, for eksempel. Endelig skal hun stå på en bergensk scene igjen, i Kameliadamen». Det er fra 6. november Alexandre Dumas d.y.'s stykke settes opp på Store Scene.

Vildanden

Men allerede 11. september inntar et annet, sterkt og kvinnelig skuespillernavn samme scene i Henrik Ibsens «Vildanden». Kjersti Sandal er ferdig med sommerjobben i Jølster og er klar som Hedvig.

Bergenseren Trond Høvik er hentet hjem fra Oslo for å være Hjalmar Ekdal, mens Marianne Nielsen, Karl Bomann-Larsen, Gard Skagestad og en rekke andre også står på rollelisten.

Pippi Langstrømpe

Første gang DNS satte opp Astrid Lindgrens «Pippi Langstrømpe» var i 1957. Da var Karin Hox Pippi. Siden har Randi Koch (1968), Mari Maurstad (1979) og Liv Heløe (1993) hatt samme rolle.

Fra 8. oktober heter den bergenske Pippi Reny Marie Gaassand Folgerø. Hun huskes kanskje best som Nora, men hadde også en fremtredende rolle i «Ved kattemyra» tidligere i år. I stykket debuterer også bergenseren Frode Bjorøy på DNS.

Putemannen

En av tre norgespremierer blir det med «Putemannen» av Martin McDonagh på Lille Scene 5. november. Yngve Sundvor er hentet tilbake som regissør, mens Jon Bleiklie Devik, Jan Martin Johnsen, Sverre Røssummoen og Petter Width Kristiansen står på rollelisten.

«Putemannen» er en thriller som fikk stor oppmerksomhet etter premieren i London sist vinter.

Familiefortellinger

Da Morten Borgersen presenterte høstens program på DNS i dag fortalte han at «Familiefortellinger» av Biljana Srbljanovic allerede har skrevet teaterhistorie i Bergen. Det ble nemlig fremført første gang under årets Festspillene i Bergen.

— Men da var det avisstreik og for første gang i DNS' historie ble et stykke vist uten at pressen anmeldte det, sa Borgersen. Det handler om fire barn som vokser opp i en meget tøff hverdag. Opprinnelsen er Beograd og Serbia, men Anna Bache-Wiig og de andre som spiller barna, lever ut problemene i dagens Bergen. Premiere på Lille Scene 5. november.