Verdens største bowling

Publisert: Publisert:
  • Dette er verdens største bowlingarrangement, sier kontaktperson Franz Olsen fornøyd. Fornøyde ser de ut, veteranbowlerne også.
icon
Denne artikkelen er over 19 år gammel

LOTTE SCHØNFELDER

Bergen er denne uken vertskap for 12. European Senior Bowling Championships — eller EM for veteranbowlere som de kalles på norsk. Det vil si alle som har fylt 50 før mesterskapet begynner, og her er påmeldt 504 deltakere fra 14 land. De møttes i Grieghallen lørdag aften, og i går klokken 9 rullet de første bowlingkulene i Åsane og på Sandsli.

Hvorfor Bergen? Ikke at vi finner det underlig, men en grunn må det være. Jo, Vigdis og Ola Bjørtomt var her på et Norgesmesterskap for noen år siden, «og da var det så pent vær og arrangementet var vellykket, så da Norge fikk EM i år, sa vi: Bergen!» forteller Vigdis. Siden både hun og mannen sitter i Norges Bowling Forbunds veteranutvalg, som arrangerer både dette EM og andre turneringer, ble det Bergen.

Spillere med lisens

For oss er dette en ukjent verden. Vi ser jo at kuler ruller og både ser og hører at kjegler ramler, men forvirres av at spillere fra fire nasjoner deler en bane og klarer slett ikke å følge med på de elektroniske poengene. Vi hører om singel og dobbel og trippel, og i dobbel spiller to fra en nasjon mot to fra en annen nasjon - hvis de har lisens. Lisens?

— Bowlingforbundet har ca. 6000 medlemmer, og rundt halvparten av dem har lisens. Det er bare de som kan være med i turneringer og ligaspill, forklarer forbundspresidenten Jan Edvardsen.

Eldste deltaker 84 år

Veteranbowlerne utgjør ingen liten del av medlemsmassen. Vi har hørt at det er god trim?

— Det er det, slår Vigdis Bjørtomt fast. - Gjennomsnittsalderen er høyere enn i andre idretter, eldste deltaker i dette EM er 84 år. Rutine og erfaring har ekstremt mye å si i bowling. De fleste som er med her, har spilt på landslag, og de holder seg i form ved å spille hele året.

At flere nasjoner spiller på én bane, forklarer hun med at de ikke spiller mot hverandre, men sammen. Dette er da kanskje en av de idrettene som virkelig kan bruke den olympiske devise om at det viktigste ikke er å vinne, men å delta. For det sosiale spiller også en stor rolle, og arrangøren skal - blant meget annet å passe på - også å se til at ektepar skal ha spillefri samtidig. En oppgave vi vil tro ikke er så vanlig for andre sportsarrangører.

Stell av kuler og håndledd

— Få med at Bergen Bowlingkrets har gjort en god jobb, sies det, og vi noterer. Samtidig som vi merker oss at kulene kjærlig tørkes med frottéhåndklær, at flere av spillerne har støttebandasjer rundt håndleddene og at alle gir hverandre et slags håndslag etter kastene - det er både «Lykke til» og «Godt slag», får vi vite. Og gode slag gjøres ikke minst av finnene. Finland er sterk, særlig på damesiden, men Sverige er vel ledende internasjonalt.

Hvor sterkt Norge vil gjøre det i dette mesterskapet, vet vi selvfølgelig ikke. Men vi er fornøyd med at verdens største blir avviklet i Bergen.

Publisert: