Kari Aukrust er død, 97 år gammel

Kari Aukrust, Kjell Aukrusts kone og kunstneriske støttespiller, er død, 97 år gammel.

Publisert:

Kari Aukrust, enken etter Kjell Aukrust, døde søndag. Her under avdukingen av et nytt frimerke sammen med ektemannen Kjell Aukrusts berømte figur Solan Gundersen i 2013. Foto: Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

NTB

Kari Aukrust ble født i 1922 og sovnet fredfylt inn på Midtåsen-hjemmet i Oslo søndag, opplyser familien til NTB.

Hun traff tegneren og forfatteren Kjell Aukrust på Tronsvangen i Alvdal i 1939. De giftet seg i 1947 og levde sammen til han døde på julaften i 2002. I yngre år var Kari sekretariatsleder i Televerket, men i mesteparten av sitt voksne liv var hun hjemmeværende.

– Kari var en uvurderlig støtte og hjelper for Kjell i hans liv og i utviklingen av hans kunstneriske skaperverk, sier nevøen Lars Espen Aukrust til NTB.

Han er sønn av «bror min», Kjells berømte bror Odd Aukrust, og styreleder i Aukruststiftelsen, som ekteparet Kari og Kjell opprettet sammen i 1996.

Lars Espen Aukrust beskriver Kari som utrolig kvalitetsbevisst.

– Et godt eksempel var da Kjell skulle beskrive sin bror, «bror min». Kjell ventet på Kari ved inngangsdøren når hun kom hjem fra kontoret. Før hun fikk av seg frakken, leste han opp sider med tekst. Kari hørte på og forlangte nedkorting. Dette gjentok seg hele uken. Til slutt sto det bare igjen en setning:

«Bror min leste bøker frivillig.»

Publisert: