Fire fine: BIT 20 Ensemble fyller 30 år

Hør BIT 20 spille på grønnsakspiano, lær om «svenske tilstander» eller hør et av Norges beste popband. Her er fire fine ting du kan gjøre i helgen.

Publisert Publisert

TIDIG: Kunstnerisk leder Trond Madsen morer seg på prøver med beatboxerne som bidrar på BIT20 Ensembles jubileumsfest. Foto: Alice Bratshaug

Hva: BIT20 Ensemble: 30-årsjubileum.

Hvor: Grieghallen.

Når: Lørdag kl. 11 til 21.30.

Hvorfor: Musikerne i BIT20 Ensemble har holdt det gående i tre tiår. Lørdag formiddag markeres det med åpen dag i Grieghallen og tre forskjellige konsertprogram utover kvelden. Der kan man nok også få svar på det noen fremdeles lurer på: Hva er egentlig BIT20 Ensemble?

– Vi er et symfoniorkester i miniformat, rett og slett, sier Trond Madsen, slagverker og kunstnerisk leder.

– Vi er 17 utøvere, én fra hver instrumentgruppe, samt en ekstra person på slagverk og én på elektronikk. Sammen spiller vi musikk fra det 20. århundre og fremover, hovedsakelig verk av komponister som lever i dag, sier Madsen.

Samtidsmusikere kan også få hits

BIT20 Ensemble er en såkalt sinfonietta, et format som gir musikere og komponister mer frihet og muligheter.

– Å skrive for et symfoniorkester på 100 personer krever mye mer arbeid, det er enklere å jobbe med 17 musikere. Da kan man også utvikle musikken sammen.

Hør BTs kulturpodkast:

Som forsmak på jubileumsfeiringen arrangerte orkesteret nylig en debatt om betegnelsen «samtidsmusikk».

– Vi opplever at ordet er blitt veldig negativt ladet: Samtidsmusikk brukes gjerne om “den stygge musikken” som lages i dag. Strengt tatt beskriver det imidlertid alt fra Kygo til Knut Vaage. Selv kan vi både spille fra noter, improvisere og fremføre ting som nærmest er popmusikk, sier Madsen.

MYE Å ØVE INN: Etter 30 år sammen, slår BIT20 Ensemble på stortrommen med åpent hus og tre konserter i Grieghallen. Foto: Alice Bratshaug

– Hva er deres største hit, da?

– Vi har faktisk hatt noen hiter. En av de største var Lasse Thoresens «Løp, lokk og linjer» fra 2002, et samarbeid med folkesangeren Berit Opheim. Det brakte oss rundt på det som fantes av festivaler den gang, sier Madsen.

– I nyere tid har Øyvind Torvund skrevet verket «Exotica» for oss. Det er mer låtbasert og har blitt voldsomt populært på radiostasjoner rundt omkring.

Spill på maskiner – og grønnsaker

Både pianist Jarle Rotevatn og fløytist Ingela Øien har vært med i orkesteret siden starten. Lørdag spiller de og kollegene tre konserter, under overskriftene «Fremtid», «Alltid» og «Nåtid», med en rekke urfremføringer og gjester. Tidligere på dagen gjør dessuten BIT20 Ensemble det de kan for å lokke nye og yngre tilhørere inn i sin verden.

– Det blir åpen dag i Grieghallen, med temaet «Menneske og maskin». Folk kan se, høre og prøve mange forskjellige maskiner, blant annet en digital hanske som lar dem styre fire levende musikere, sier Madsen.

I tillegg til all mekanikken og en workshop i beatboxing, vil orkesteret også presentere sitt nyeste instrument, et grønnsakspiano.

– Grønnsakspiano?!

– Ja. Eller kanskje frukt- og grønnsakspiano, det kommer an på råvarene som er tilgjengelig lørdag, sier Madsen.

KONSERT: Norges beste popband?

SPELLEMANNVINNERE: The Switch kommer til byen lørdag. Foto: Jonathan Vivaas Kise/pressebilde

Hva: The Switch-konsert.

Hvor: Victoria Café og Pub

Hvorfor: Bandet The Switch er blitt omtalt som Norges beste popband. I høst slapp de platen «Birds of Paradise», oppfølgeren til «The Switch Album», som ga dem spellemannprisen i kategorien indie. Lørdag inntar de stuen på Victoria med sin blanding av fengende pop, ambisiøse arrangementer og eksperimentvilje.

TEATER: Sjekk Pussy Riots nye prosjekt

INNTAR LANDMARK: Pussy Riot inntar Landmark på mandag. Foto: TATYANA MAKEYEVA / X02468

Hva: Pussy Riot-opptreden.

Hvor: Landmark.

Når: Mandag 20.00.

Hvorfor: Russiske Pussy Riot er blitt kjent for sin blanding av punk og feministisk aktivisme. Mandag kommer de til Bergen med sitt nye prosjekt: Pussy Riot Theatre – Riot Days Performance.

FESTIVAL: Svenske tilstander, Hjorth og Tati

KLUBB: Miss Tati disker opp med Klubb Diaspora på biblioteket lørdag. Foto: Alice Bratshaug

Hva: Bibliotekfesten.

Hvor: Bergen Offentlige Bibliotek

Når: Lørdag 12–02.

Hvorfor: Lørdag er det klart for blant annet foredrag om svenske tilstander, samtale med forfatter Vigdis Hjorth, diskusjon om hva som er verdens beste protestsang og Klubb Diaspora med Miss Tati. Og det hele skjer altså på biblioteket.

Publisert