Sommeranbefalinger fra ni kjente vestlendinger

Dette mener Olaug Nilssen, Miss Tati, Erlend O. Nødtvedt og andre vestlendinger at du må lese, se og høre i sommer.

Publisert Publisert

SOMMERTIPS: Hva skal du se, høre og lese i sommer? Her kommer noen tips fra kjente vestlendinger. Foto: Rune Sævig

  • Sigrid Gausen

Om sommeren er det mange av oss som har store planer om å lese mye, enten vi tilbringer ferien ved sjøen, på fjellet eller i byen.

Mange har også fått øynene opp for podkaster som man uten mye anstrengelse kan konsumere mens man ser på ungene leke eller gresset gro.

Men hva skal man velge i alt mylderet? Her kommer noen tips fra noen kjente vestlandsfjes til hva du kan underholde deg med i sommer.

Frode Grytten, forfatter

FORFATTER: Frode Grytten er en kjent forfatter for mange vestlendinger. Foto: Paul S. Amundsen / Frilans

Grytten er på vei hjem fra Portugal. Han har funnet ut at noveller er perfekt strandlektyre og anbefaler disse to novellesamlingene.

«Multitudes» av Lucy Cadwell

– Fine noveller fra Belfast. Skrevet av en debutant. Om å vokse opp og lengte vekk og lengte hjem og oppdage at man er annerledes og ikke minst: gå sakte gjennom Van Morrisons barndomslandskap.

«Bad behaviour» av Mary Gaitskill

– Klassiske noveller fra New York på åttitallet. Disse folkene er ikke greie med hverandre, de er like grusomme som novellene er drivende gode.

Petter Snare, direktør for Kode

KODE-SJEF: Petter Snare overtok jobben som Kode-direktør i 2017. Foto: Tor Høvik

Snare anbefaler naturlig nok kunstutstillingen «Krefter» som står utstilt på Kode i sommer. I tillegg synes han du bør lytte til et album.

– I sommervarmen så kan jeg anbefale Miles Davis’ episke album «Birth of the cool» fra 1957. Fantastisk bra, både for konsentrasjonslytting og til å reflektere over livet og havet med en pils.

Agnete Haaland, teatersjef ved DNS

TEATERSJEF: Agnete Haaland er ferdig som teatersjef ved DNS i utgangen av 2019. Foto: Eirik Brekke

Haaland er for tiden på ferie i Alversund og har akkurat lest ferdig Lars Myttings siste bok, «Søsterklokkene», som hun anbefaler på det sterkeste.

– Denne boken forteller mange allmennmenneskelige sannheter og setter vår egen velstand i perspektiv. Den er godt skrevet og formidler godt hvordan folk levde før i tiden.

Ida Lødemel Tvedt, forfatter

FORFATTER: Ida Lødemel Tvedt ga i vår ut essaysamlingen «Mariagropen». Foto: Helge Skodvin / Helge Skodvin

Forfatteren fra Melkeplassen synes du skal minimalisere stimuli.

– Ikke les aviser. Sitt helt i ro, alene, hør kanskje på podkasten «Overheard» av National Geographic eller surf på www.fuglelyder.net.

– Les en bok skrevet langt vekke fra der du er, for eksempel The Pillow Book av Sei Shonagon, skrevet i Japan rundt tusenårsskiftet.

Miss Tati aka Tatiana Palanca, artist

MUSIKER: Miss Tati driver med musikk inspirert av hiphop, soul, funk og RnB. Foto: Alice Bratshaug

Miss Tati er også i hjemlandet Portugal, ikke sammen med Grytten vel å merke, og sier hun gjerne skulle vært på feriekolonien på USF Verftet om hun ikke slikket sol i utlandet.

– Feriekolonien som holder til utenfor verftet har utrolig mange spennende konserter, dj-set og arrangement som man lett kan danse til. Og så er det jo helt nydelig utsikt der, et perfekt sted å henge på sommeren. Og så vil jeg anbefale ferieklubben som er på Koengen under Tall Ships' Races, det er til og med gratis!

Erlend O. Nødtvedt, forfatter

FORFATTER: Erlend O. Nødtvedt ga i 2018 ut boken «Vestlandet». Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen

Nødtvedt er på ferie i Jostedalen og har to anbefalinger å komme med.

«Jeg vil en tanke» av Gunnar Björling (Kolon 2019)

– Den store finlandssvenske poeten Gunnar Björling gjendiktet på Møhlenpris av Yngve Pedersen. Her blir det uformulerbare formulert.

Podkasten «In our time» (BBC)

– Den vidunderlige Melvyn Bragg er vert for verdens beste radioprogram: Tre ledende eksperter greier ut om et gitt emne – alt fra punerkrigene til penicillin til Henrik Ibsen – i 50 minutter. Pur kvalitet siden 1998, 800 episoder med no nonsense.

Olaug Nilssen, forfatter

FORFATTER: Olaug Nilssen fikk sitt gjennombrudd med boken «Få meg på, for faen» i 2005. Foto: Geir Martin Strande

Nilssen synes folk bør høre på Sirkel Sag, som selv minner henne på at hun er fra bygden.

– På den nye EP-en har han låten «Mor er god» og den må vi jo ta til oss.

I tillegg synes Nilssen du skal lytte til Marthe Valle på sommer i P2.

– Det er enormt sterkt når hun forteller om solidaritetsarbeidet hun har deltatt i for flyktninger i Moria.

Christoffer Schjelderup, komiker

KOMIKER: Christoffer Schjelderup er standup-komiker fra Fana. Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen

Schelderup er på hjemmeferie og gleder seg til Tall Ships' Races. Han har noen anbefalinger til serier man kan titte på i sommer.

– Jeg gleder meg til «Mindhunter», en Netflixserie med David Fincher bak roret. Om seriemordere. Og denne sesongen skal Charles Manson være med. Det blir jo fantastisk for oss som liker det litt mørkt om sommeren.

– Og hvis du ikke har sett alt av «Rick & Morty» ennå, så er det på tide. Morsomste på TV siden Seinfeld. Animert. Fullstendig spinnvill og tettpakket. Episoden med Pickle-Rick burde vunnet nobelprisen i det meste. Ren kunst.

Eirik Aas, artist

MUSIKER: Eirik Aas er også med i gruppen Hester V75. Foto: Sebastian Bjerkevik

Bergensartisten Aas har vært på hytten i Øygarden der han har laget litt ny musikk. Han synes du bør høre på en podkast og se en serie i sommer.

– «Dissect» – som er en podkast om musikk, der hver episode tar for seg en låt, og hver sesong tar for seg et album. Det har blitt gitt ut fem sesonger. Albumene som er blitt analysert, er av Kendrick Lamar, Kanye West, Frank Ocean, Lauryn Hill og Tyler The Creator. Podkasten er veldig inspirerende, og jeg vil tørre å påstå at den har endret måten jeg hører og lager musikk på.

– «When They See Us» – serie på Netflix, som handler om fem tenåringer som blir anklaget og dømt for en forbrytelse de ikke har begått. Ekstremt spennende, spesielt siden den er basert på en ekte historie. Bingewatch-garanti.

Publisert

Les videre

  1. Her søv dei i telt av papp

  2. Her har det opna ein gratis «leikeplass» midt i museumsgata

  1. Musikk
  2. Kultur
  3. Litteratur
  4. Frode Grytten
  5. Henrik Ibsen