I morgen kan han vinne

Forventningene til Ørjan Johannessen er enorme foran Bocuse d’Or i Lyon. Det tar han med knusende ro.

Publisert Publisert

SPENT MEN ROLIG: - Jeg har det fint, melder Ørjan Johannessen dagen før han kan ta gullmedalje i Bocuse d’Or Lyon og altså bli uoffisiell verdensmester. Austevollingen er fornøyd med grønnsakene han fikk plukket ut sammen med commis (assistent) Julie Ekse Jenssen og trener Odd Ivar Solvold. Foto: TOR HØVIK

  • Cathrine Krane Hansen
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

— Jeg er fornøyd, fikk nesten alt jeg håpet på, og er mest glad for gulroten, melder austevollkokken etter at han har plukket ut garnityr til de to rettene han skal lage onsdag.

Litt av spenningen i det uoffisielle kokke-VM i Lyon ligger i det uforutsette. For selv om team Ørjan har trent til denne konkurransen siden før han vant EM i Brussel i fjor, visste han ikke nøyaktig hva han ville finne av grønnsaker på konkurransemarkedet i den gigantiske hallen der konkurransen pågår i dag og i morgen.

Men han og de 23 andre kandidatene har lenge visst at de skal lage en rett med piggvar og hummer og en med okse. Og siden tidlig i høst har Ørjan Johannessen svettet over grytene på spesialdesignet treningskjøkken i Sandefjord, med noen innbakte stopp på foreldrenes kjøkken i Bekkjarvik Gjestgiveri.

Forventningspress

Vinneren av den europeiske finalen i Bocuse d’Or har også pleid å vinne VM. Derfor regnes Ørjan Johannessen som den store gullfavoritten.

- Hvordan er det å leve med det stempelet?

Les også

Topptung heiagjeng for VM-kokk Ørjan

— Jeg vil jo vinne, ikke gøy om vi ikke gjør det, men jeg skal klare å ha det fint uansett. Målet er fremdeles å lage den beste maten. Skulle jeg ha tolket reglene feil, er det bedre å komme på sisteplass og ha laget god mat, enn å lande på en fjerdeplass med ikke så god mat, sier kokken som er kjent for sin stoiske ro, også i konkurranser. - Hvem er de tøffeste konkurrentene?

— De andre nordiske landene, Frankrike og USA, melder Johannsessen.

Akkurat det skriver bergenskokk Frode Alræk og kollega Frode Selvaag under på.

— Frankrike har satset veldig i år og sier de har lært av de nordiske landene å tenke nasjonalt - og ha hele landet i ryggen. USA satser også stort og har fått berømte Thomas Keller inn i teamet. Men Norge havner helt sikkert på pallen, mener kokkene.

Stolt Nilsen

Sammen med en fransk chef med laget de frokost til norske politikere og franske gjester i dag tidlig. På Restaurant La Regate ble det servert salmalaks, kveite og østers fra Sunnhordland samt franske pateer, oster og croissanter.

— Norge og Frankrike har vunnet Bocuse d’Or like mange ganger, men jeg vil minne om at Hordaland har tatt tre av gulmedaljene. Det er vanskelig å overvurdere verdien av å delta i en så stor konkurranse med så mye oppmerksomhet. Jeg er stolt av å komme fra samme fylke som vår kandidat, men aller mest stolt er nok ordføreren fra Austevoll, sa fylkesordfører i Hordaland Tom-Chister Nilsen (H) da han ønsket velkommen til frokosten.

— Jeg tror jo Ørjan vinner, men om ikke, skal vi i hvert fall vinne på tribunen, for der blir det rundt 800 nordmenn og blant dem to hundre austevollinger, melder Helge Njåstad (Frp) - i spissen for en delegasjon på fem ordførere og en rådmann fra Sunnhordland.

Smilende Espelid

Blant frokostgjestene var også Ingrid Espelid Hovig (88). Hun har opp gjennom årene fulgt konkurransen i Lyon en rekke ganger.

— Jeg lagde fjernsyn med den første norske vinneren, Bent Stiansen, i 1993. Og senere har jeg fulgt konkurransen entusiastisk. Hvem skulle trodd at Norge - kritisert for å være pottitlandet - skulle vinne så mange medaljer?

- Hva kommer det av, tror du?

— Det har mye med opplæringen å gjøre, lærerne må sette glød i elevene.

- Har det også noe med gode sponsorer å gjøre?

— Sponsorer må en ha, men det holder ikke for å ta gull. Da må en ha en ekstra driv og mye kunnskap. For det er tøft å stille som kandidat i denne konkurransen, sier Ingrid Espelid Hovig som skal være i Lyon til torsdag.

— Jeg er åttiåtte og et halvt nå, men jeg liker fortsatt å være med over alt. Jeg er takknemlig for at jeg blir invitert, sier norsk kjøkkens grand old lady og understreker at hun selv aldri kunne vært med i Bocuse d’Or.

— Det hadde ikke vært noe for meg, jeg er jo husstellærer og ikke kokk.

STOLTE: - Vi har all grunn til å være stolte av at Norge gjør det så godt i Bocuse d’Or. For å vinne må man ha ekstra driv og mye kunnskap, da holder det ikke med gode sponsorer, mener Ingrid Espelid Hovig (88). Hun ble ønsket spesielt velkommen på norsk-fransk frokost av sambygding og fylkesordfører Tom-Chr. Nilsen. Foto: TOR HØVIK

Publisert