- Bergen er tegneseriehovedstaden

«Pondus» er Norges mest solgte tegneserieblad, tegneren heter Frode Øverlid og kommer fra Bergen. Byen har også Raptus-festivalen - og «Serienett» - og mye mer!

  • Arild Berg Karlsen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

— Jeg mener at Bergen nå må betegnes som Norges tegneseriehovedstad på bakgrunn av alt som foregår her, sier «Serienett»-redaktør Kristian Hellesund fra Bergen. I helgen inviterte han til femårsjubileum for sitt nettbaserte tegneserietidsskrift, for øvrig det eneste som eksisterer i Norge for tiden.

Feiringen foregikk på Vågen Fetevare for noen håndfuller tegneserieentusiaster, men ble podcastet fordi interessen fra Østlandet for å få høre hva som foregår i den påståtte tegneseriehovedstaden er stor, ifølge «Serienett»-redaktøren.

Les: Pondus på bt.no.

En spesiell feiring ble det: Utgivelse av «Norsk Seriefokus», som inneholder highlights fra de fem årene «Serienett» har eksistert og en paneldebatt med folk som virkelig kan tegneserier: Raptus-general Arild Wærness, tegneserieanmelder i BT Walter Wehus, den unge serieskaperen Eirik Andreas Vik, tegneren og animatøren Are Edvardsen og redaktøren selv, Kristian Hellesund.

I løpet av debatten tok panelet for seg situasjonen for tegneserier i Norge, og den er noe sammensatt:

For det første er det et norsk tegneserieblad som er det mestselgende bladet i Norge, nemlig «Pondus», og for det andre er superheltene i ferd med å fordufte - uten at noen i panelet var spesielt lei seg for det - og for det tredje er også tegneseriebøkene i ferd med å forsvinne - i hvert fall i norske oversettelser.

  • På 70-tallet fantes det så godt som ingen norske tegneserier, bortsett fra noen kunstserier og noe underground. Den gang var Donald Duck det suverent mestselgende bladet, med et opplag på over 200.000. I dag ligger det godt under 100.000, sa Arild Wærness, og han og panelet mente det skyldtes flere ting: Donald er blitt dårligere, og tegneseriekjøperne er blitt mer modne. Det er ikke lenger utelukkende barn som leser tegneserier, og tegneserieleserne i dag vil aller helst ha intelligent humor.

Og derfor er vi i den unike situasjonen at det er norske tegneserier som er mest populære.

Når det gjelder distribusjon av tegneserier er det imidlertid begge deler her i landet:

Kulturlederens utvalgte

Nyhetsbrev Liv Skotheim er kulturleder i BT og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.
  • Det selges enormt mye tegneserier her i landet fordi de kommersielle bladene har den sannsynligvis verdens beste distribusjonen gjennom Bladsentralen. Når det gjelder kvalitetstegneserier er det stikk motsatte tilfelle. Det finnes et sted mellom ti og tyve utslag for denne produkter i hele landet, og det er ikke mye, mente Arild Wærness

Hvorfor tro du Bergen er blitt tegneseriehovedstaden?

Publisert
BT anbefaler

Kvinne døde da mannen stoppet på E16. Nå er han dømt.

Da mannen stanset bilen, tok han et bilde av julebelysningen i Flåm.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Statsforvaltaren ber om desse tiltaka i bergensområdet

  2. Valhammer får i oppdrag å danne byråd: – Tiden for omkamper må være forbi

  3. – Ved siden av Bibelen og Hamsun, burde alle nordmenn ha denne boken i hyllen

  4. Disse tre sikrer flertall for bybane over Bryggen

  5. Styret i Rødt anbefaler å erstatte Viste som gruppeleder

  6. Regjeringen med nye tiltak: Dette gjelder fra midnatt