Unge mestere i gammel tradisjon

De unges konsert har vært årviss i Bergen Filharmoniske Orkester siden 1938. Torsdag kveld er det 74. gang, og med fem solister som har kurs mot toppen.

FEM UTVALGTE: Disse fem har ved prøvespilling vist seg verdige til å få opptre som solister sammen med Bergen Filharmoniske Orkester. Fra v. Ingrid Søfteland Neset, Jørgen Lund Karlsen, Lars Fredrik Nystad, Fredrik Hassel og Hans K. Goldstein.

EIRIK BREKKE
  • John Lindebotten

Fire unge herrer stiller opp. Den femte er en ung dame på 19 år fra Os, og den eneste lokale solisten. Egentlig kunne det ikke ha passet bedre, for fredag kveld gjentas konserten i Oseana, og Ingrid Søfteland Neset får da anledning til å briljere med sitt fløytespill på hjemmebane.

Det har hun forresten allerede gjort, forteller hun til BT.

Ingrid Søfteland Neset går 2. året på bachelor-studiet ved Musikkonservatoriet i København.

— Jeg gikk på Langhaugen videregående skole til og med 2. klasse, og begynte så i København. Etter bachelor-studiet har jeg lyst å studere videre i London, hvis jeg får stipender. Det er dyrt å studere i London. Men kanskje kan jeg gjøre det på utveksling.

Dette jeg vil

Ingrid forteller om mye øving, samspill og konserter under studiet i København. Dagene kan vare fra klokken 8 om morgenen til 22 om kvelden.

— Men det er dette jeg vil, og det er dette jeg satser på, sier Ingrid Søfteland Neset, som varierer med å spille piano når hun har lyst.

Alle de fem utvalgte til De unges konsert er norske, selv om De unges konsert fra og med 2011 også inviterer unge musikere fra Sverige og Danmark til å prøvespille for konserten i Bergen. Informasjonssjef Henning Målsnes i Bergen Filharmoniske Orkester medgir at den nordiske deltakelsen hittil har vært sparsom.

90 til prøvespilling

— Da De unges konsert startet i 1938, var deltakelsen begrenset til Bergen. Etter hvert kom hele Norge med. Og i fjor var første gang vi inviterte også fra Danmark og Sverige. Men det tar tid å innarbeide en tradisjon, sier Målsnes.

Han opplyser at til sammen 80-90 unge musikere meldte seg på til prøvespilling, som ble holdt i København, Göteborg, Oslo og Bergen i februar. Konkurransen om å få spille på De unges konsert omfatter alle instrumentgrupper, medregnet stemmen.

— Vi har jo fått med en deltaker fra Musikkonservatoriet i København, sier Målsnes, - men hun er jo da fra Os.

De fire herrene er:

Fredrik Hassel , 18, som spiller tuba. Fredrik bor i Porsgrunn og går på musikklinjen ved Skien videregående skole. Han er også elev ved Barratt Dues Musikkinstitutt.

Hans K. Goldstein , 23, som spiller cello. Hans er norsk-amerikaner og har musikkudannelse fra Chicago og Baltimore. Nå studerer han i Stockholm.

Jørgen Lund Karlsen , 18, som spiller altsaxofon. Jørgen er fra Fredrikstad og er utdannet ved Norges Musikkhøgskole. I 2011 vant han NRKs talentpris.

Lars Fredrik Nystad , 20, som spiller piano. Lars Fredrik er fra Oslo og har vært elev i talentutviklingsprogrammet ved Barratt Dues Musikkinstitutt. Han har studert med Jiri Hlinka og nå med Einar Steen-Nøkleberg.

Store navn

Det er ikke godt å si hvor de har havnet, alle som passert nåløyet til De unges konsert siden starten. Ca. 500 har stilt opp til ilddåp, blant dem finnes nanv som ruver både nasjonalt og internasjonalt. For eks. Truls Mørk på cello, Henning Kraggerud og Ragnhild og Eldbjørg Hemsing på fiolin, Jan Henrik Kayser, Einar Steen Nøkleberg og Håvard Gimse på piano, Tine Thing Helseth på trompet og Knut Skram med sin baryton.

Publikumspris

Det må bemerkes at konkurransen om De unges konsert ikke er helt over, selv om hovedpremien var å få spille sammen med Bergen Filharmoniske Orkester. Konserten gis med støtte fra Kavli-fondet, som gir hver av de fem deltakerne et stipend på 25 000 kroner. Men en "vinner" må vi ha likevel. Derfor blir publikum i Grieghallen oppfordret til å ta med seg sine mobiltelefoner inn i salen og avgi stemme etter en nærmere orientering fra kveldens konferansier, Sjur Hjeltnes.

Vinneren i publikumsavstemningen får 15 000 kroner ekstra.

HJEMME BEST? Fredag kveld får Ingrid Søfteland Neset være fløytesolist sammen med Bergen Filharmoniske Orkester i Oseana, som er hennes hjemmebane.

EIRIK BREKKE