Splitter ny Dolk til USF Verftet

De gamle veggmaleriene hans ble revet, og malt over av en overivrig sivilarbeider. Forrige uke snek Dolk seg inn og lagde nye.

svp://29406

— Jeg sier mest nei, men når det er store og seriøse prosjekter som jeg synes er interessante, slår jeg til, skriver Dolk i en e-post til BT.

Forrige uke snek den sagnomsuste gatekunstneren seg inn på USF Verftet om natten. Nøklene fant han et sted bare kulturhussjef Jon Tvilde og en mellommann visste om.

Les også

- Tankevekkende, men ikke særlig dypt

Dolk valgte seg gangen utenfor det nyoppussede Røkeriet som lerret, og mens Bergens befolkning sov, lagde han noe han aldri har laget før.— Jeg kan si så mye som at disse motivene er valgt som en slags motpol til de tidligere verkene jeg hadde på Verftet i 2005, forteller han (se bilde til høyre).

Det ene av veggmaleriet fra tiden før Dolk ble verdenskjent, ble malt over av en overivrig sivilarbeider. Det andre måtte vike for oppussingen.

— Og her ligger sammenhengen med at jeg nå maler to nye, forteller Dolk, som sier han i snitt tar ett stort utsmykkingsoppdrag i året.

Savnet Dolk

Dette kom fra kunstansvarlig Ragnhild Smørås og sønnen, direktør Kjetil Smørås, i Augustin/Terminus-gruppen.

Jeg lå våken en hel natt og tenkte på om vi virkelig skulle gjøre dette

Ragnhild Smørås

I ett år har de stått for restaurantdriften på USF, og etter at de gamle verkene til Dolk forsvant, fikk de en henvendelse fra sin daglige leder, Peter Håkansson.

Han savnet Dolk.

— For meg betydde de gamle verkene veldig mye. Så sent en kveld sendte jeg en e-post til Kjetil og Ragnhild, sier han.

Lyssky business

Sjefene tente på ideen, og slik startet jakten på den lyssky skikkelsen, som har prydet vegger fra Lofoten til Tokyo de siste årene.

Det så mørkt ut, helt til Kjetil Smørås ved en tilfeldighet kom i snakk med en som kjente Dolk.

Det er like hemmelig som Dolk selv

Kjetil Smørås om prisen

Oppdraget ble videreformidlet, og Dolks ønske om å lage to verk i stedet for bare ett, ble hørt.

— Vi er veldig glade for at han hadde lyst, sier Kjetil.

Seks nattetimer

Tirsdag formiddag står han sammen med moren, kulturhussjef Tvilde og Håkansson i gangen utenfor Røkeriet.

ANGELS: - Dette er en utrolig raus gave, sier kulturhussjef Jon Tvilde. Da en av entreprenørene så veggmaleriet morgenen etter Dolk hadde gjort det ferdig, fikk Tvilde en bildemelding med spørsmål om noen hadde malt over det i løpet av natten. RUNE MEYER BERENTSEN

Med én dag igjen til åpningen av nye USF Verftet løper elektrikere og malere rundt dem for å legge siste hånd på ansiktsløftningen til 105 millioner.Med andakt fjernes det ene av to laken som har pirret nysgjerrigheten til arbeiderne en knapp uke.

Dolk skal ha brukt fjorten dager på sjablongen, og seks timer på å få verket opp på veggen.

«Hva har vi gjort»

— Fantastisk, sier Kjetil.

Jomfru Maria sitter med Jesusbarnet i fanget. Ved siden av står engler og spiller. Men jomfruen og jesusbarnet er tagget over.

— Jeg lå våken en hel natt og tenkte på om vi virkelig skulle gjøre dette. «Hva er det vi har gjort med det aller helligste», tenkte jeg. Men til slutt landet jeg på at det var til å leve med, sier Ragnhild.

- Fett å bli spurt

Da hun så skissen, tenkte hun med en gang på Muhammed-karikaturene som satte sinnene i kok i den muslimske verden for åtte år siden.

— Men kunst skal provosere, sier sønnen Kjetil.

Fem meter lenger bort henger «Winner», det andre motivet de bestilte fra Dolk, og som han har laget flere versjoner av tidligere.

— Vi skulle egentlig bare ha ett, men for balansen i rommet valgte vi å kjøpe begge, sier han.

Artisten selv forteller at han takket ja til jobben fordi han anser USF Verftet som et samlingspunkt for kreativitet.

— Jeg har hengt her på utallige konserter gjennom årene, og synes det var fett å bli spurt om dette, skriver han.

- Like hemmelig som Dolk selv

De som står bak gaven til USF Verftet er storfornøyde med resultatet.

DYR FORNØYELSE: Ragnhild Smørås har kjøpt kunst for Augustin/Terminus-gruppen siden 1977. Dolk-utsmykningen hun og sønnen Kjetil Smørås har gitt USF verftet er blant det dyreste de har kjøpt. RUNE MEYER BERENTSEN

— Jeg synes ikke det er noe sted i Bergen hvor dette passer bedre enn her, sier Ragnhild.Hvor mye bestillingen kostet vil de imidlertid ikke ut med.

— Det er like hemmelig som Dolk selv, sier Kjetil og ler.

At det er noe av det dyreste de har kjøpt innen kunst, legger han imidlertid ikke skjul på.

Hva synes du om Dolks nye verk? Syng ut under!

MOTPOLEN: Sylvester Stallone med englevinger måtte vike da verftet skulle pusses opp. - Dette verket var malt på en mursteinsvegg som måtte rives og som dessverre ikke kunne bevares, sier kulturhussjef Tvilde. EVA SØRENSEN

WINNER: Ragnhild Smørås var aldri i tvil om at de ville ha dette motivet. Etter Dolks eget forslag om å ha to veggmalerier i gangen utenfor Røkeriet, ble alle fornøyde. - Det var rett og slett et helt spesielt øyeblikk i våre liv da vi avdekket disse kunstverkene, sier Kjetil Smørås. RUNE MEYER BERENTSEN

svp://29406