Reagerer sterkt på «Pels»-kritikk

Bergensprodusent Bjarte Mørner Tveit reagerer sterkt på at pelsdyrnæringen beskylder dokumentarsjokket «Pels» for å være uetisk og spekulativ.

Publisert:

I BUR: Nrk sendte i går dokumentaren «Pels» om forholdene i pelsdyrbransjen, til stor debatt. Produsent Bjarte Mørner Tveit sier han og filmselskapet var forberedt på tilbakemeldinger fra bransjen. Aftenposten (Illustrasjon)

— Det er typisk pelsdyrnæringen å ville tåkelegge debatten. Vanligvis når de får kritikk, sies det som dokumenteres ikke er representativt, at det skal ryddes opp. Nå velger de å kritisere filmskapernes engasjement og metodene - det at vi bruker skjult kamera. Men «Pels» går mye dypere enn det som er kommet frem tidligere gjennom aktivisters avsløringer, så denne gangen vil forhåpentlig debatten dreie over på innholdet i filmen, sier Mørner Tveit.

Oscar-nominert

Det har stormet både før og etter NRK-visningen av den åpenbart kontroversielle dokumentaren «Pels», som gir et tilsynelatende usminket bilde av norske pelsfarmer. Bjarte Mørne Tveit er medeier og produsent i Piraya Film, som har produsert «Pels», og som tidligere i år var Oscarnominert som co-produsent, for fjorårets mest prisvinnende dokumentarfilm, «The Act of Killing».

Les også

«Pelsdyrnæringen fortjener ikke politikernes beskyttende hånd»

— Vi er et uavhengig selskap som lager filmer om det som engasjerer oss. Enten det er nordkoreanske konsentrasjonsleirer, dødsskvadroner i Indonesia, gitarforsterkerbyggere på Jæren eller kvinnekamp i India. Det er viktig at det finnes dokumentarselskaper som har anledning til å gå dypere inn i konkrete problemstillinger. I våre produksjoner er alle ledd profesjonelle, og vi er opptatt av at våre metoder skal være etisk forsvarlige, sier Mørner Tveit.Kleppbonde, minkoppdretter og styreleder Bertran Trane Skadsem i Norges Pelsdyralslag er ikke enig med Mørner Tveit, selv om han vedgår at scener som dokumenterer dyremishandling gjør vondt.

— Det er klart denne filmen påvirker oss. Heldigvis vet jeg at det inntrykket filmen skaper ikke er representativt for næringen. Her har en aktivist gått rundt med skjult kamera i to år og klippet samen det verste han fant. NRK har vært veldig i tvil om de skulle sende filmen. Den er et politisk innlegg. Aktivistene har også prøvd å påvirke det uavhengige utvalget som gjennomgår næringen, sier Trane Skadsem til Stavanger Aftenblad.

Null manipulasjon

Regissør Ola Waagen laget i 2009 kortfilmen «Pelsbransjens løgner», produsert av Nettverk for dyrs frihet. De hadde opptak fra 250 farmer i Norge. Waagen og Tveit diskuterte lenge muligheten for å lage en dypere film om næringen. Nøkkelen var Frank Nervik, som på eget initiativ hadde gått undercover og filmet pelsfarmene fra innsiden, med skjult kamera og mikrofon. Han stolte på Waagen og Piraya Film, og leverte dem alle råopptakene.

— Han kunne ikke skru av kamera underveis. Han kunne heller ikke styre utsnittene, siden kamera var i knapphullet. Kostet han gulvet i fire timer, hadde vi fire timers film av kostingen, sier Mørner Tveit.

Han påstår det ikke var rom for manipulasjon slik næringen ønsker å fremstille det som.

— For oss i Piraya Film var det tydelig at vi kunne stole på materialet Nervik samlet inn. Dessuten var det viktig å bli kjent med Nervik, og forstå hans etiske og moralske tilnærming til sitt arbeid, for det å gå undercover er en ekstrem ting å gjøre.

Bekymret for sikkerhet

— Det er selvsagt risikabelt - jeg har flere ganger vært bekymret for sikkerheten hans. I tillegg gjør han store tillitsbrudd, og vi visste det ville bli ubehagelig. Men det er viktig å poengtere at han aldri filmet hjemme hos bøndene, og der utenforstående var til stede på farmene når han filmet la vi bort dette materialet. Vi er også enige om at vi forstår perspektivet til de som ble filmet i skjul, og tåler at de ikke liker filmen.

— Det er mange sjokkerende scener. Hva sjokkerer mest?

— Egentlig er holdningene det verste. Pelsfarmerne lurer myndighetene med overlegg. De bryr seg ikke om regelverket. Jeg føler at filmen viser virkeligheten, sier Mørner Tveit.

Stopp næringen!

For to år siden visste han lite om pelsdyr. Og hadde ingen sterke meninger. Nå mener han at næringen må opphøre i Norge.

— Det er etter mitt syn umulig å ha drive slik produksjon i tråd med norsk lovverk eller i tråd med det jeg opplever som etisk forsvarlighet. Jeg føler at tiden har gått fra denne næringen. Derfor trenger vi en ærlig diskusjon. Det må bli slutt på bortforklaringer eller løgner. Det er enkelt; kan vi, etter å ha sett hvordan det faktisk foregår, forsvare denne formen for dyrehold?

— Føler du at filmens metoder er uetiske og umoralske?

— Nei. Å bruke skjult kamera er av og til nødvendig. Man hadde ikke fått avdekket dette uten. Vi har anonymisert pelsoppdretterne fordi dette ikke handler om enkeltpersoner men en næring som nå er avslørt. Vi har vært i dialog med avlslaget og forklart at vi velger å anonymisere av hensynet til enkeltpersonene. Pelsdyralslaget hevder de har vært opptatt av personvernet, det er dermed absurd når de deretter kjører en millionkampanje med dobbeltsiders annonser i landets seks største aviser med store bilder av filmens deltakere. De påstår at de ikke har noe å skjule. Samtidig skriver de til NRK at filmen må stoppes fordi det vi har dokumentert ikke kan vises av hensynet til bøndene. Det er et stort hull i argumentasjonen her.

— Tror du filmen har en universell interesse?

— Absolutt. Vanligvis viser vi filmene på festivaler først, så TV. Nå måtte vi gjøre det omvendt, for vi kan ikke få en skikkelig debatt uten at folk har sett filmen. Men jeg vet at filmen har et viktig og spektakulært innhold, så «Pels» vil garantert reise. Debatten rundt næringen er sterk i mange land, understreker Mørner Tveit.

PELS: Bjarte Mørner Tveit er klar på at «Pels» viser et sannferdig bilde av pelsdyrnæringen i Norge. Piraya Film

Publisert: