Nå er skatten vår

Piratene kan ta det rolig de neste hundre år etter å ha fullført denne filmskatten.

Publisert Publisert
5 av 6 hjerter

Alle ting, og spesielt gode ting, må ha en slutt. Så også med Pirates of the Caribbean-sagaen, verdens beste filmserie som er basert på en karusell i Disney World.

Begge de to foregående filmene har levert på action— eventyr- og humorfronten, så spørsmålet nå er om regissør Gore Verbinski og resten av teamet klarer å få skuten på land i siste del av eventyret.

Forrige film sluttet med at kaptein Jack Sparrow, piratverdenens Jacques Clouseau, kastet seg inn i gapet på sjømonsteret Kraken, og at Kaptein Barbossa ble hentet tilbake fra de døde for å lede redningsaksjonen. Ikke så rent lite å leve opp til, men «At World's End» leverer en tre timer lang eksplosjon med gys og moro.

Kaptein Sparrow er nemlig dømt til evig fortapelse i Davy Jones' kiste (eller «Den våte grav» som filmen er tekstet). Her eksisterer han i en ikke-tilværelse på et skip i en hvit ørken, omgitt av et mannskap bestående kun av seg selv. Skjærsilden er bærtur i forhold.

Det har gått sport i å erklære at tredje del i trilogier er «den mørkeste i rekken», og i så måte sier vi ikke noe nytt når vi røper at også denne filmen er litt svartere i hjørnene enn forgjengerne. Blant annet får vi vite at gudinnen Calypso er innesperret i en menneskekropp, og «Den flygende hollender» får en ny kaptein, dømt til å seile de syv hav i alle evigheter. Hint: Begge to er folk vi kjenner.

For i dette tredje kapittelet er det alvor. Det ostindiske kompani har erklært krig mot verdens pirater, og har i tillegg Den flygende hollender med seg på laget. Det trengs ni pirathøvdinger til for å ta en avgjørelse om hva som må gjøres, og en av dem er selvfølgelig den evig svinsende gonzopiraten Jack Sparrow. Inkludert er også pirater fra alle farvann, inkludert Singapore og kaptein Sao Feng.

De to første filmene overgikk hverandre i spesialeffekter, og det tredje kapittelet overgår alt dette igjen. Her seiler skip opp-ned, gjennom ørkener og ned i malstrømmer. «At World's End» er en film som gjør at du føler at du er femten år gammel igjen, på en god måte. Samtidig får de fleste skuespillerne mer å bite i; Johnny Depp er mer skurkaktig, Orlando Bloom får hendene fulle og Keira Knightley er verdens hardeste piratdame.

Et svært verdig punktum, selv om Keith Richards opptreden som Sparrows far har fått altfor mye oppmerksomhet.

WALTER N. WEHUS

Publisert

PIRATRÅDET: Elisabeth Swann (Keira Knightley), Kaptein Barbossa (Geoffrey Rush), Kaptein Jack Sparrow (Johnny Depp) og Ragetti (Mackenzie Crook) debatterer om krig, flukt eller en tredje utvei er det beste. Foto: FILMWEB

Sakene flest leser nå

  1. «Politiet må slutte å ta førerkortet fra hasjbrukere»

  2. Dette vet vi om døgnet før pågripelsen

  3. Første koronapasient har mottatt Bergenbio-legemiddel

  4. Ingen fleire koronasmitta i Hardanger

  5. Ekspert: Trump føler seg presset

  6. Klager på russefest i Fana

  1. Film