Mah-Rukh skriver norsk tv-historie

To konkurrerende kanaler, ett valg: Mah-Rukh Ali. 24-åringen skriver tv-historie som første nyhetsanker med minoritetsbakgrunn i Norge.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 15 år gammel

Først Siste nytt på NRK 1, snart TV 2 Nyhetskanalen. Norsk-pakistanske Mah-Rukh Ali er første nyhetsanker med minoritetsbakgrunn på norsk, riksdekkende fjernsyn.

— På jobb er jeg først og fremst journalist. Men jeg er stolt av min pakistanske bakgrunn, sier Mah-Rukh Ali til BT.

Snart pakker hun koffertene og flytter til Bergen for en periode. TV 2 Nyhetskanalen, som går på luften rett over nyttår, skal ha Bergen som eneste sendested den første tiden.

— Jeg gleder meg til å flytte til Bergen. Jeg er glad i Vestlandet og liker regn, forsikrer Ali, som er født og oppvokst i Oslo.

Skrev bok som 14-åring

24-åringen hadde jobbet i Dagsrevyen i over tre år, da hun ble kapret av konkurrenten TV 2 i høst. Mah-Rukh Ali har pakistanske foreldre, og snakker tre språk flytende - norsk, urdu og punjabi.

Som 14-åring skrev hun «Den sure virkeligheten». Boken handler om å vokse opp i Oslo som muslim og jente. Om å føle seg norsk, men bli behandlet annerledes. Tittelen sier det meste.

— Som ung opplever man fordommer mye sterkere. Etter hvert som man vokser opp, venner man seg til det. Men det er en personlig, ærlig og engasjert bok om hvordan jeg opplevde samfunnet rundt meg som tenåring.

Mah-Rukh Ali vokste opp i et journalisthjem. Alt som tenåring begynte hun å jobbe som reporter. Hun utdannet seg i Volda, og har en bachelor fra Lahore.

— Jeg bestemte meg for å studere i Lahore, fordi jeg hadde lyst til å oppleve Pakistan utover sommerferiene. I to år levde jeg med Pakistan på kroppen døgnet rundt, forteller hun til BT.

- Kjempeutfordring

Studieoppholdet og språkkunnskapene ga full uttelling på jobb for Dagsrevyen, da hun dekket Rahila-saken og jordskjelvet i Kashmir.

— Språk og kulturkunnskap er en journalistisk kompetanse i seg selv. Samtidig ser vi at flere etnisk-norsk journalister også jobber godt opp mot det flerkulturelle miljøet i Norge.

TV 2 Nyhetskanalen blir landets første rene nyhetskanal, og skal sende døgnet rundt. Mah-Rukh Ali blir en av ti ankerpersoner som skal lede og profilere kanalen, og hun har deltatt i planleggingen av den nye TV 2-babyen i hele høst.

— Politikk, økonomi, utenriks - vi skal være der umiddelbart og publisere når noe skjer. Det blir en kjempeutfordring, ikke minst for oss i studio, og det er en helt annen måte å jobbe på enn som reporter i Dagsrevyen.

Mot kvotering

— Du er første nyhetsanker med flerkulturell bakgrunn. Hvilke tanker gjør du deg om det?

— Det har tatt lang tid. Jeg er selv veldig bevisst min norsk-pakistanske bakgrunn, og synes det er på høy tid å synliggjøre og alminneliggjøre mennesker med minoritetsbakgrunn i alle slags roller i samfunnet. Som leger, advokater eller intervjuobjekt i saker som ikke bare omhandler minoritetsspørsmål.

— Må en være litt flinkere enn sine norske kolleger for å lykkes?

— Det er et tankekors at det ikke er flere med minoritetsbakgrunn i yrket. Dette går begge veier. Interessen for yrket blant folk med min bakgrunn har ikke vært der i stor grad, og redaksjonene har heller ikke vært bevisst på å rekruttere. Dette ser vi er i ferd med å forandre seg.

— Er kvotering veien å gå for å få flere journalister med flerkulturell bakgrunn?

— Jeg er for rekruttering, men mot kvotering. Har man to søkere som er like gode, og en av dem har minoritetsbakgrunn, er det en kjempefordel. Da er det klart at man bør rekruttere sistnevnte.

Kulturredaktørens utvalgte

Nyhetsbrev Jens Kihl er kulturredaktør i Bergens Tidende og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.
Publisert