Koronastengt eller konsertsommer? Dette sier arrangørene.

23.000 mennesker så Bruno Mars spille på Koengen i 2018. I sommer håper Bergen Live at like mange vil være til stede når Post Malone inntar scenen.

– Noen vil ha sittet på festivalbillettene i nesten tre år, sier Bergenfest-sjef Frank Nes.

 • Kjetil Kopren Ullebø
 • Reidun Drægebø
 • Ruben Njøtøy
 • Paal Kvamme
Publisert Publisert

25. september i høst skålte bergenserne for gjenåpning. Et par måneder senere var gleden over. Nok en gang ble kulturarrangementer avlyst og regjeringen innførte antallsbegrensninger og skjenkestopp.

Denne uken skal tiltakene vurderes på nytt.

Men hvordan er det å sitte på nyåret i 2022 og planlegge festivalvåren og starten av konsertsommeren?

1

Bergenfest

Til sommeren vil det være tre år siden den forrige utgaven av Bergenfest ble arrangert.

Tid: 14. til 18. juni.
Sted: Bergenhus festning.

– Vi planlegger for at sommerens Bergenfest skal kunne gjennomføres uten restriksjoner, med fulle hus, sier Bergenfest-sjef Frank Nes.

Når det er fullt på Bergenfest, er det 9000 mennesker på plass på Bergenhus festning.

– Men vi er jo blitt vant til at ting endrer seg hele tiden, og at vi stadig må jobbe ut fra nye forutsetninger, sier han.

– Dere har artister fra mange ulike land på programmet, frykter dere at det kan by på problemer?

– Vi må planlegge ut fra at folk kan reise sømløst over landegrensene med for eksempel et koronasertifikat. Det har, slik jeg forstår det, foregått et samordningsarbeid mellom blant annet EU og USA for å få dette på plass. Hvis ikke det kommer i tide, vil det påvirke både vårt og andre festivalers program, sier han.

Han påpeker at de har mange norske navn på programmet, blant annet «headlinere» som Röyksopp og Karpe.

– Vi skal klare å presentere en flott festival uansett, sier Nes.

Til sommeren er det tre år siden forrige gang festivalen ble arrangert.

– De ivrigste kjøper gjerne billett til neste år så fort festivalen er ferdig. Så til sommeren vil noen ha sittet på festivalbillettene i nesten tre år, sier han.

2

Nattjazz

Nattjazz feirer i år 50-årsjubileum.

Tid: 27. mai til 5. juni.
Sted: USF Verftet.

– Vi planlegger til restriksjonsfri festival med rundt 50 til 70 konserter over ti dager, sier festivalsjef Jon Skjerdal.

Skjerdal forteller at de er fornøyd med antall solgte billetter, men håper på et bedre år enn 2021 hvor de kun fikk selge 200 billetter på hver konsert.

– Vi hadde ikke forventet noe bedre salg slik som situasjonen er nå, med den usikkerheten som publikum opplever for tiden, sier han.

I år fyller Nattjazz 50 år, så Skjerdal planlegger å arrangere en festival som bærer preg av nettopp det.

– Det blir åpenbart et spesielt år. Vi har så langt ikke hatt problemer med booking, artistene er klare for å spille. Men vi er avhengige av at reiserestriksjonene oppheves for å få på plass musikere som kommer fra utlandet, sier han.

3

Festspillene

Det var andre tider i 2019, da det spanske ensemblet La Fura dels Baus fremførte «Manes» i Grieghallen.

Tid: 25. mai til 8. juni
Sted: Grieghallen m.m.

– Vi er fattet, men preget av situasjonen. Nå jobber vi med å komme i mål med plan A. Det holder sikkert ikke å bli ferdig med programmet én gang i år heller, sier programsjef Tonje Elisabeth Peersen i Festspillene.

– Vi håper vi kan ha et relativt «vanlig» festspill, med både norske og internasjonale artister på scenen og begeistrede publikummere i alle saler. Men vi ruster oss for raske endringer. Vi ser for oss begrensninger på antall publikummere, og følger debatten om koronapass tett. Forhåpentligvis kan vi feire starten på 70-årsjubileet med en stor utendørs åpningsseremoni – det har vi ikke hatt siden 2019, sier hun.

Ifølge Peersen har Festspillene og andre aktører nå egne korona-klausuler i kontraktene.

– Er det vanskeligere å få artister?

– Nei, men annerledes. Noen er engstelige og vegrer seg for å ta beslutninger, andre har utsatt turnéplaner og konserter i flere omganger og har litt uoversiktlige kalendere. Vi opplever at internasjonale artister heller vil gjøre mer ut av besøket hos oss, heller enn å ha Festspillene som et av mange stopp på en stor internasjonal turné.

4

Vossa Jazz

Gabriel Fliflet og Ole Hamre åpnet fjorårets Vossa Jazz, som sammenfalt med gjenåpningen av Norge.

Tid: 08. til 10. april 2022
Sted: Voss

Festivalsjef, Trude Storheim, forteller til BT at deres 49. festival skal gå etter planen.

– Vi har klare planer for ulike scenarioer hvis det for eksempel blir innført koronapass, begrensninger på publikum. Men akkurat nå er plan A å gjennomføre som normalt, sier Storheim.

Storheim forteller at festivalpass har solgt over 50 prosent nå. Hun vil ikke oppgi et antall, men forteller at det skal bli et godt oppmøte på festivalen som går av staben under palmehelgen.

– Vi merket at ting stoppet opp da landet ble stengt ned før jul. Vi har derfor ventet med å legge ut resten av programmet, det blir gjort de kommende ukene.

– Etter to år med pandemi har man bygget opp en del erfaring på hvordan man skal gjennomføre festivalen. Vi opplever at publikum har en tillit til oss, og hvis det blir endringer som avlysninger så vil de få billettpengene tilbake.

At de har planlagt for en normal festival, betyr at de også har booket utenlandske musikere. I fjor sto det bare musikere bosatt i Norge på scenen.

5

Koengen-konsertene (Imagine Dragons og Post Malone)

Sommeren 2018 spilte Bruno Mars for 23.000 på Koengen. Til sommeren kan Post Malone spille for like mange.

Tid: 27. og 28. juni
Sted: Koengen

I løpet av sommeren er det planlagt tre storkonserter på Koengen. To av dem blir arrangert i slutten av juni: Først kommer bandet Imagine Dragons, dagen etter inntar stjernerapperen Post Malone scenen.

Begge konsertene er planlagt uten restriksjoner, noe som kan bety henholdsvis 15.000 og 23.000 personer på Koengen. Begge artistene er fra USA, noe Frank Nes i Bergen Live håper ikke vil være noe problem når vi kommer til juni.

– Som sagt er dette med at artistene kan reise sømløst over landegrensene avgjørende når en turné skal gjennomføres, sier Frank Nes.

Post Malone-konsertene er utsatt fra i fjor sommer. Et eget punkt for korona er for lengst blitt en del av standardkontrakten når avtaler med små og ikke minst store artister inngås.

Publisert
 1. Konsert
 2. Festival

Les videre

 1. Nå har han solgt en million bøker: – Jeg holdt på å gi opp
  Jørgen Jæger holdt på å gi opp karrieren som forfatter. Men så skjedde det noe.

  Les hele artikkelen

BT anbefaler

De har tre små barn, to jobber og en bar. – Dette gjør vi for gøy.

Paret hadde drømt om å åpne bar i årevis. Med tre små barn tok de steget. Så kom skjenkestoppen.

Mest lest akkurat nå

 1. De 50 dyreste boligene i Bergen

 2. – Mange «antivaksere» strør om seg med fremmedord og høres veldig overbevisende ut

 3. – Bremset foran stengt tunnel og ble påkjørt

 4. Vurderer å be leger nekte å skrive ut medisin på blå resept

 5. – Regner med at alt er omikron

 6. – Dere leker med menneskeliv!