Ble redd da han hørte musikken

Torsdag kommer metal-gigantene Metallica tilbake til Bergen. Musikkjournalist Totto Mjelde ble livredd første gang han hørte bandet.

METALLICA UNDER LUPEN: Kjetil Kopren Ullebø, Lasse Lambrechts og Totto Mjelde prøver å finne svaret på Metallicas popularitet i podcasten "Mysteriet Metallica". BJØRN ERIK LARSEN

Metallica brukte de ti første årene av karrieren på å bli verdens største rocekband – i hvert fall verdens største metal-band. De siste 25 årene har de ikke vært like heldige med alle utgivelsene sine, men Metallica har fortsatt et jerngrep om fansen og selger ut billettene på et øyeblikk hver gang de annonserer en ny turné.

Hvorfor har de fremdeles dette jerngrepet på fansen?

Musikkansvarlig i BT, Kjetil Kopren Ullebø, har sammen med NRKs Totto Mjelde og BT-journalist Lasse Lambrechts prøvd å komme til bunns i dette spørsmålet i podkasten «Mysteriet Metallica».

For Totto Mjelde var det imidlertid ikke kjærlighet ved første lytt.I 1986 gikk han inn på på platebutikken Ole Bjerke i Bergen. Han hadde smaken for de hardere rockebandene som Ozzy og Kiss. På utkikk etter nye harde plater kom han over en plate med bandet Metallica.— Jeg bladde gjennom hardrock-platene, og da så jeg «Master of puppets» med Metallica, den med disse korsene utenpå. «Det der, det der er skikkelig», tenkte jeg.

Mjelde tok med seg den skikkelige platen til skranken og ba om å få høre den.

— Det jeg hørte, jeg ble faktisk så redd at jeg la fra meg øretelefonene og gikk ut av butikken. For det var altfor hardt. Men noen måneder senere skjønte jeg poenget.

Varm opp til konserten med setlisten fra Koengen i 2008: