Et realt lyskespark

Rått, brutalt og fengende

Publisert: Publisert:

NETTKvelertakUSF1aAx.jpg Foto: RUNE SÆVIG

NETTKvelertakUSF.jpg Foto: RUNE SÆVIG

NettKvelertak3qx.jpg Foto: RUNE SÆVIG

Einar Engelstad

Kvelertaks konsert på USF torsdag kveld ble en råmaktdemonstrasjon fra det som for øyeblikket noe av det mest spennende påmusikkfronten fra Rogaland – og resten av landet for den saks skyld. De noeover 800 i salen fikk oppleve et band som har vokst på alle måter – og som nå seileropp i norsk rocks eliteserie. Muligens litt for brutale til å bli folkeeie, menutmerket som eksportvare.

På mange måter er Kvelertaks musikk et destillat avtungrocken fra de siste 40 årene. En blanding av boogie, punk, heavy metal,hardcore og black metal sydd sammen til et eget og relativt unikt uttrykk somklart definerer bandet. Tungt, riffpreget og thrashy nok til å appellere tilden yngre generasjonen av metalfans, og samtidig med nok melodiøse gitarduellertil å være spiselig langt utenfor menigheten.

Du skal aldri kjede ditt publikum er grunnkurs for ethvertvellykket live-band. Riktignok kan du bli litt sjangerforvirret i blant, menKvelertak er i hvert fall ikke kjedelig. Stadig skifte mellom tempo, riff ogtema, men uten noensinne å miste grepet på salen. Musikerne har det tydeligvisogså morsomt på scenen – noe de stadig viser ved leken og selvironisk posering.

De siste tre årene har bandet vært nesten konstant på turnerundt om i verden, og det kan saktens også merkes. For dette er gjennomført samspilt,rutinert og tett, men uten antydning til å gå på autopilot eller bære preg av tretthetssymptomer.

Det nye Røkeriet imponerer nok en gang som konsertlokale.Lyden var ikke optimal da Purified In Blood spilte som oppvarmingsband, men tilgjengjeld låt Kvelertak bedre enn noen gang. Enkelte av gitardetaljene forsvantkanskje sammenlignet med platene, men noe annet er ikke å forvente med tregitarister som sloss om oppmerksomheten på scenen.

NETTKvelertakUSF.jpg Foto: RUNE SÆVIG

Mest av alt er Kvelertak et velfungerende teamarbeid.Vokalist Erlend Hjelvik kan nok virke noe sær i det han åpner seansen med enutstoppet ugle tredd nedover hodet, men deretter er det ren og pur energi medbar overkropp hele veien. Inkludert å la seg bære rundt i salen på publikumssterke armer. At et band fra Stavanger kan turnere verden rundt med tekster påuforfalsket siddisdialekt, skyldes det nok det faktum at du bare unntaksvis kanhøre hva han synger.

Konserten åpner med «Åpenbaring» og «Spring for livet» fradet ferske albumet «Meir», før det eldre stoffet overtar. På «Ulvetid» får ogsåbandet selskap av vokalist Ørjan «Høst» Stedjeberg fra Taake som også er med påKvelertaks debutalbum. Siden går det slag i slag med en blanding av nytt oggammelt, før «Blodtørst» avslutter det hele. Og med «Kvelertak» og «Utrydd deisvake» som ekstranummer er publikum mer enn fornøyd.

Enig med vår anmelder? Si din mening!

Publisert: