Rocker ved idyllen

I årevis var det ruinene som regjerte i Middelalderparken. Med Øya-festivalen har rocken tatt over.

 • Erik Fossen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 18 år gammel

På en gressplett i Oslo ser en fornøyd eksilbergenser rundt seg og smiler i skjegget. Myser litt mot solen og nikker anerkjennende.

— Sympatisk med en festival som ligger i gangavstand.

For mens folk hjemme i Bergen må helt ut på Askøy for å rocke litt i sommersolen, trenger ikke Oslos befolkning dra lenger enn til Gamlebyen.

Sterk sol, lav solbrillefaktor

Midt iblant togskinner, motorvei og tusen år gamle ruinklumper hersker den fullkomne idyll ý så lenge man liker ståkete rockemusikk. Grumsete gitarriff kastes ut fra hovedscenen, flerrer gjennom luften og spretter tilbake fra containerhavnen på andre siden av en liten kanal. Mens stonerrockerne We gir alt på scenen, plasker en håndfull badeglade rundt i vannet på luksuriøse flytemadrasser.

Det må være sponsoreffekter, selv om det ikke er så mye av den slags. I det hele tatt er solbrille- og sponsorfaktoren langt mindre her enn på Quart-festivalen, selv om publikum ser omtrent make ut: 6000 sommerbrune ungdommer, i bandskjorter eller moteklær, med mobiltelefon i den ene hånden og ølkrus i andre.

Rik på tomgods

Uvant nok kan man fremdeles se gresset under seg, i stedet for teppet av knuste plastkrus som pleier å vokse frem på festivaler. De miljøbevisste arrangørene har innført pant på glassene - til stor lykke for de med trangt budsjett. - Det er bare en krone per krus, men det tok meg bare fem minutter å få nok til en halvliter i sted, gliser en av de som samler. Hans stable blir imidlertid pinlig liten sammenlignet med de to metrene med tomme plastglass som tolvåringen Ronja drasser på. Sammen med to venninner har hun allerede tjent over tusen kroner ý og klokken er ennå bare åtte.

Puppemonster og nakenbading

På hovedscenen har eurotrash-trioen Chicks On Speed avsluttet en omdiskutertkonsert, hvor hovedingrediensene var keitete amatørelektro, tekster om motehysteri og antikapitalisme, samt et tre meter høyt, oppblåsbart puppemonster. Pussig nok er det helst menn som rister på hodet og forlater konserten. Kanskje for å trøste seg i platebutikken, kjøpe seg en lammeburger eller noe fra festivalens egen espressomaskin. De som tror at festivallivet må være primitivt har nok ikke vært på Øya.

Og mens folk fordøyer skuffelsen over at fredagens største trekkplaster, britiske Spiritualized, har måttet melde avbud, spekuleres det i hva kvelden vil bringe ý utover enda en hjemmeseier for Kaizers Orchestra.

— Det går rykter om at folk bader nakne ut på kveldingen, forteller en pike.

Mens en annen putter enda et tomt ølkrus oppi stabelen til Ronja.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les videre

 1. Tante Sinatra og ungene
  Joda, det var koselig på Øya lørdag også. Uten at Nancy Sinatra skal ha æren for det.

  Les hele artikkelen

BT anbefaler

Smittetallene øker etter denne kvelden: – Det var svett og klamt

– Det var ingen form for smittevern der, utover en flaske antibac ved inngangen, sier Even Berntsen.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. Opp mot 20 personer forlot lokalet da de fikk vite hva som var i sprøyten

 2. Flere terrengbranner etter lynnedslag i Sogn

 3. Sydenvarme i Bergen – men nå kommer regnet

 4. Julie (19) fra Bergen hyller tysk kroppsprotest: – Jenter må kunne gå med det de vil

 5. Bergenserne skal kjempe om OL-gull i vann som «lukter som et toalett»

 6. Motorsykkel av veien – person til Haukeland med flere bruddskader