Levende minner om Englandsfarten

Da frilansjournalist Trygve Sørvaag begynte på nøste opp i historier rundt Englandsfarten under annen verdenskrig, fikk han en levende historie om krigens hverdag og ettervirkninger.

Publisert Publisert
  • Per Jon Odéen
iconDenne artikkelen er over 17 år gammel

— Det var da jeg gjorde en reportasjetur til en øy ved Shetland der de fremdeles snakker godt norsk, at jeg skjønte at krigshistorien var høyst levende. På Shetland traff jeg folk som hadde levende minner om nordmennene under krigen, på andre reiser traff jeg nordmenn som var igjen i Skottland eller på Shetland og da jeg tok en tur langs Vestlandskysten, snakket jeg med folk som hadde levende krigsminner og ikke minst kunne de fortelle om hva krigen hadde gjort med dem, forteller Trygve Sørvaag som er frilansjournalist i London.

Brutte bånd

— Fikk du mange historier?

— Ja, og det var ulike historier, jeg opplevde å bli en slags budbringer og et kontaktledd mellom folk som hadde hatt kontakt under krigen, det kunne være en redningsmann som en hadde mistet kontakten med, det kunne være folk på andre siden av Nordsjøen. Det hele ble et puslespill, et levende puslespill med skjebner og fortellinger som var vevd inn i hverandre, forteller Sørvaag.

Fotojournalisten fra Karmøy begynte å jakte på spor etter krigen i landskapet langs vår kyst og hos mennesker som opplevde «Englandsfeberen».

— Jeg har ikke bare snakket med heltene. Jeg traff en dame som fortalte hvordan hun som liten pike ble tatt med over til England, hun hadde kjørt toetasjes buss, undergrunnsbane og vært i storbyen London. Men da hun kom tilbake til Bømlo etter krigen, ble hun ikke trodd. Da bestemte hun seg for aldri mer å nevne England mer. I tillegg er det en historie om tap og savn i barndommen, sviktende skolegang og en opplevelse av ikke å bli trodd. Englandsfarten krevde mye, men jeg har truffet hverdagsmenneskene og har fått frem et mer variert bilde av Nordsjøfarten enn det som har vært vanlig. Men det slo meg hvor mange som hadde så mye å fortelle hele seksti år etter. Dessuten hastet det, denne generasjonen som var rundt tjue år da krigen brøt ut, er i ferd med å forsvinne.

Sterke historier

— Hva har dette gjort med deg?

— Det var sterkt å høre mennesker, som var like gamle den gang som jeg er nå, hvordan de brøt opp og reiste mot det ukjente, sier Sørvaag som håper at hans reportasjer gir et annet innblikk i en spennende del av både krigshistorie og etterkrigstidens virkninger på en generasjon.

En god medhjelper har vært Nordsjøfartmuseet i Tælavåg som har gitt verdifulle opplysninger og knyttet kontakter som Sørvaag har hatt nytte av.

— Dette er blitt en reportasjebok som utfyller bildet av Englandsfarten, sier museumsstyrer Egil Christophersen ved Nordsjøfartmuseet.

— Her møter vi den unge jenten som visste at det ble skjult agenter i huset, vi får historier om hverdagen i landflyktighet, om 17 åringen som dro over til England nærmest fordi alle andre gjorde det i bygden, om forelskelser på Shetland om folk som faktisk begynte sin yrkeskarriere i Skottland og bygde opp solide bedrifter i Bergen. Hvem har hørt om Otto Pletten fra Bergen som seilte med Shetland-Larsen hele krigen? Det er mange skjebner og historier knyttet til det som skjedde langs kysten vår, forteller museumsstyrer Christophersen ved Nordsjøfartmuseet.

Han legger til at det er flott å få en reportasjebok som forteller om hva som skjedde etter krigen og nøster i de mange sosiale puslespill som ble skapt i en dramatisk periode fra 1940 til 1945.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

«Stopp, stopp», brøler Morten. «Nå dør jeg», er det siste han tenker før det smeller.

Morten Furre (49) havnet i en alvorlig ulykke sensommeren 2018. Dette er historien fortalt av ham selv og de som reddet…

Sakene flest leser nå

  1. Åtte nye smittede i Bergen

  2. Dette må du vite om busstreiken

  3. Brann har akseptert Koomson-bud på fem millioner kroner

  4. Ekteparet Tybring-Gjedde gjorde seg tungt bemerket

  5. Helse Bergen tilbyr ansatte gratis parkering

  6. - Vi fikk beskjed om at et fly gikk ned